Luonnonperintösäätiö sr

Pihkametsä suojellaan, Kontiosuo laajenee – Luonnonperintösäätiö rauhoittaa Kuusamossa 46 hehtaaria luontoa Repolarin tuella

Jaa

Luonnonperintösäätiön uudet suojelualueet sijaitsevat kahdessa osassa Etelä-Kuusamon Kontiolammella ja Märkävaaralla. Jälkimmäinen alue nimetään Pihkametsäksi.

Ari-Pekka Auvinen / Luonnonperintösäätiö

”Märkävaaran metsä koostuu vanhasta jo aiemmin suojellusta yli 150-vuotiaasta kynttiläkuusikosta ja nyt sen tueksi hankitusta nuoremmasta kuusimetsästä. Koko yhtenäisen suojelualueen pinta-ala tulee olemaan 29 hehtaaria. Metsässä esiintyy monia varttuneen metsän lintuja, kuten kuukkeleita, töyhtötiaisia ja puukiipijöitä. Pihkametsän komea kuusirinne laskee jyrkästi sen poispuolella olevaan tummaan Vähäjärveen”, kuvailee Luonnonperintösäätiön suojelupäällikkö Ari-Pekka Auvinen.

Myös Kontiolammen alueen länsireunalla kasvaa vanhoja korpikuusia. Suojelukohteeseen sisältyy monenlaisia muitakin elinympäristöjä: vanhaa mäntyvaltaista kangasta, umpeutuneita suoniittyjä ja rehevän, osin lettoisen Kontiosuon pohjoisosia. Hankittu alue tukee merkittävästi Kontiolammen arvokkaan suokokonaisuuden suojelua ja se liitetään viime vuonna ostettuun viidenkymmenen hehtaarin Kontiosuon suojelualueeseen, jonka pinta-ala kasvaa näin kahdeksaankymmeneen hehtaarin. 

Kuusamon suojelukauppoja rahoittaa suomalainen perheyritys Repolar Pharmaceuticals Oy, joka on edelläkävijä kuusen pihkan vaikuttaviin aineisiin perustuvien tuotteiden kehittämisessä ihmisille ja eläimille. Repolar haluaa suomalaisten metsien suojelemiseen tähtäävällä kampanjallaan muistuttaa monimuotoisuuden merkityksestä ja aikoo suojella 1m2 suomalaista metsää jokaista ostettua Abilar Pihkasalvaa kohden.

”Moni saattaa ajatella, että kyllähän Suomessa puita riittää ja jokaisen hakatun puun tilalle istutetaan ainakin yksi uusi puu, mutta pitäisi muistaa myös vanhojen metsien ja monimuotoisuuden merkitys. Abilar Pihkasalvan vaikuttava ainesosa, pihka, kerätään puun pinnalta hellävaraisesti käsin puita vahingoittamatta. Vanhat pohjoisen kuusimetsät ovat yleensä parhaita pihkankeräyspaikkoja ja myös tämän takia haluamme niitä suojella. Haluamme lahjoituksella ja kampanjallamme osoittaa, että metsiä voi hyödyntää myös kestävällä tavalla, puita kaatamatta”, kertoo toimitusjohtaja Paavo Heikkinen Repolar Pharmaceuticals Oy:stä. 

Luonnonperintösäätiössä ollaan kiitollisia Repolarin lahjoituksesta ja tyytyväisiä siihen, että metsiä saadaan enenevissä määrin suojeluun yritysten tuella.

”Kuusamon suojelumetsät ovat hieno osoitus siitä, mitä yhdessä tekemällä saadaan aikaan. Mittavan lahjoituksen ansiosta saimme nämä korvaamattoman upeat metsät asukkaineen suojeluun ja jälleen on perustettu runsaasti turvapaikkoja vanhan metsän monimuotoiselle elämälle. Toivottavasti mahdollisimman monet muut yritykset seuraavat Repolarin esimerkkiä ja osallistuvat yhteisiin suojelutalkoisiin Luonnonperintösäätiön kautta”, kertoo säätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Linkit

Luonnonperintösäätiö on kalastaja Pentti Linkolan vuonna 1995 perustama säätiö, joka suojelee luontoa, ensisijaisesti uhanalaista metsää. Säätiö hankkii lahjoitusvaroin luonnonalueita ja takaa niille luonnonsuojelulain mukaisen pysyvän rauhoituksen.

Luonnonperintösäätiö

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonperintösäätiö sr

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye