Virossa kansalaisaloitteet käsitellään jopa kolme kertaa nopeammin kuin Suomessa – Sitra vertaili Suomen ja Viron kansalaisaloitejärjestelmiä
Virossa kansalaisaloitteet käsitellään sovitussa määräajassa ja aloitteiden etenemistä on kätevä seurata yhden palvelun kautta. Suomessa kansalaisaloitteiden suosio kasvaa, mutta järjestelmässämme on kehittämisen varaa. Sitran selvityksen mukaan Suomi voisi oppia Viron joustavasta kansalaisaloitejärjestelmästä.

Suomessa kansalaisaloitteiden etenemisen seuraaminen on monimutkaista ja vaatii eduskuntatyön tuntemusta. Virossa aloitteiden käsittelyä voi seurata kuka tahansa yhden palvelun kautta. Suomessa kansalaisaloitteiden täytyy sisältää joko lakiehdotus tai ehdotus lainvalmistelusta ja aloitteiden käsittelyajat ovat jopa 15 kuukautta. Virossa kansalaisaloite taipuu monenlaisiin ehdotuksiin myös lainsäädännön ulkopuolella. Parlamentin täytyy käsitellä ne puolessa vuodessa.
Suomessa eduskunnalla ei ole aikarajaa kansalaisaloitteiden käsittelylle. Aloite raukeaa, jos sitä ei ole käsitelty vaalikauden loppuun mennessä. Kansalaisaloitteet jäävätkin Suomessa erityisesti vaalikausien lopussa helposti hallitusten esitysten jalkoihin. Sitra on aiemmin suositellut kuuden kuukauden määräaikaa kansalaisaloitteiden käsittelylle.
Tiedot selviävät Sitran selvityksestä, jossa vertaillaan Suomen ja Viron kansalaisaloitejärjestelmiä sekä annetaan kehitysehdotuksia Suomen mallille. Selvitys tukee Sitran työtä, jonka tavoitteena on uudistaa ja vahvistaa demokratiaa sekä parantaa kansalaisten osallistumisen mahdollisuuksia.
Suomessa kansalaisaloitteilla on tiukemmat vaatimukset kuin Virossa
Kansalaisaloitteet ovat reilussa kymmenessä vuodessa vakiinnuttaneet paikkansa kansalaisten keskuudessa sekä Suomessa että Virossa. Jopa 60 prosenttia suomalaisista ilmoitti allekirjoittaneensa kansalaisaloitteen vuonna 2023 toteutetun eduskuntavaalien kansalaismielipide-tutkimuksen mukaan. Kansalaisaloitteesta on tullut vaalien jälkeen suosituin tapa osallistua poliittiseen päätöksentekoon. Huippuvuonna 2021 allekirjoituksia kerättiin lähes 1,5 miljoonaa.
Sitran asiantuntijan Onni Pekosen mukaan selvitys osoittaa, että Suomen järjestelmässä on kehittämisen varaa. Suomessa kansalaisaloitteiden muodollisia vaatimuksia on säännelty Viroa tarkemmin. Mitä huolellisemmin aloite on juridisesti muotoiltu, sitä paremmat mahdollisuudet sillä on edetä eduskunnassa.
“Suomessa aloitteen eduskuntakäsittely voi johtaa vaikuttaviin muutoksiin, mutta prosessi on raskas. Viron järjestelmä on rakennettu kansalaislähtöisemmäksi. Voisimme Suomessa ottaa siitä oppia”, sanoo Pekonen.
Mahdollisuus seurata kansalaisaloitteiden etenemistä vahvistaisi demokratiaa
Virossa kansalainen voi seurata yhdellä digitaalisella alustalla aloitteiden käsittelyä parlamentissa. Aloitteen tekijät ja allekirjoittajat voivat saada automaattisia päivityksiä prosessin etenemisestä.
Suomessa aloitteiden käsittely ei voi seurata kansalaisaloite.fi-palvelussa, vaan tiedot täytyy hakea erikseen eduskunnan verkkosivuilta. Tämä edellyttää kansalaiselta mutkikkaan eduskuntaprosessin tuntemusta.
“Suomessa voitaisiin Viron tapaan tarjota kansalaisille alusta, joka tarjoaisi näkymän koko kansalaisaloiteprosessiin. Läpinäkyvyys vahvistaisi kaikkien luottamusta osallistumismenetelmiin”, Pekonen lisää.
Virossa kansalaisaloitteille vaaditaan 1000 allekirjoitusta, jotta ne otetaan käsittelyyn. Suomessa vastaava luku on 50 000. Virossa kansalaisaloitteen jättämiseen ja allekirjoittamiseen vaaditaan 16 vuoden ikä, kun taas Suomessa ikäraja on 18 vuotta.
Sitran suositukset Suomen kansalaisaloitejärjestelmän kehittämiseksi:
- Kansalaisilla tulee olla mahdollisuus seurata kansalaisaloitteiden koko käsittelyprosessia helpommin yhden digitaalisen alustan kautta.
- Eduskunnan tulee sitoutua kansalaisaloitteiden käsittelyyn. Aloitteiden raukeaminen tulee estää vaalikauden lopussa.
- Kansalaisaloitteiden eduskuntakäsittelyä tulee selkeyttää ottamalla esimerkiksi julkiset kuulemiset ja mietinnöt automaattiseksi osaksi valiokuntien työtä.
- Muita demokratiainnovaatioita, kuten kansalaispaneeleja, tulee hyödyntää kansalaisaloitteiden suunnittelussa sekä eduskunnan päätöksenteon tukena.
- Kansalaisaloitteen rinnalle tulee luoda uusi aloitemuoto. Esimerkiksi kevyempi keskustelualoite tarjoaisi kansalaisille mahdollisuuden nostaa asioita poliittiseen keskusteluun.
Lue lisää Suomen ja Viron kansalaisaloitejärjestelmistä: Citizens’ initiatives in Finland and Estonia (englanniksi).
Sitra on suositellut, että kansalaisille tehdään digitaalinen palvelu myös lakihankkeiden seuraamista ja niihin vaikuttamista varten. Lue lisää täältä.
Selvitys on osa Sitran Demokratia ja osallisuus -teeman työtä. Teeman tavoitteena on antaa edustukselliselle demokratialle keinoja uudistua, lisätä päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja lisätä kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Veera Heinonen, johtaja, Demokratia ja osallisuus, Sitra, veera.heinonen@sitra.fi p. +358 294 618 505
Henna Hiilamo, asiantuntija, Uudistuva päätöksenteko, Sitra, henna.hiilamo@sitra.fi p. +358 294 618 450
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sitra
Det finska evenemanget WCEF2025:s budskap till klimatförhandlingarna: den cirkulära ekonomin är en viktig klimatlösning16.5.2025 12:06:56 EEST | Pressmeddelande
World Circular Economy Forum (WCEF), som har blivit världens viktigaste evenemang för cirkulär ekonomi, samlade över 10 000 deltagare i São Paulo, Brasilien. Forumet, som initierades av Sitra, kommer nästa gång att äga rum hösten 2026 i Indien.
Suomalaistapahtuma WCEF2025:n viesti ilmastoneuvotteluihin: kiertotaloudesta keskeinen ilmastoratkaisu16.5.2025 12:06:56 EEST | Tiedote
Maailman merkittävimmäksi kiertotalouden tapahtumaksi noussut Maailman kiertotalousfoorumi WCEF Brasilian São Paulossa keräsi yli 10 000 ihmisen yleisön. Sitran aloitteesta syntynyt foorumi järjestetään seuraavan kerran Intiassa ensi vuonna.
Sitras förändringsförhandlingar avslutades12.5.2025 11:25:09 EEST | Pressmeddelande
Förändringsförhandlingar i Jubileumsfonden för Finlands självständighet har avslutats. Som en följd av förhandlingarna upphör uppskattningsvis högst 29 tjänster från Sitras stödverksamheter. Antalet uppsägningar kommer att preciseras under de närmaste veckorna.
Sitran muutosneuvottelut päättyivät12.5.2025 11:25:09 EEST | Tiedote
Suomen itsenäisyyden juhlarahaston muutosneuvottelut on saatu päätökseen. Neuvottelujen seurauksena Sitran tukitoiminnoista lakkaa arviolta enintään 29 tehtävää. Irtisanottavien määrä täsmentyy lähiviikkoina.
Medieanalys: USA:s helomvändning i säkerhetspolitiken överraskade EU som ger ett svagt och splittrat intryck9.5.2025 01:00:00 EEST | Pressmeddelande
Politikerna efterlyser för närvarande europeiska säkerhetslösningar och en upprustning av Europa. Bara för ett år sedan, 2024, såg situationen helt annorlunda ut, och EU hade ingen större koppling till säkerhetsfrågor i den offentliga säkerhetsdebatten i Finland, Sverige, Tyskland och Italien. Det framgår av Sitras medieanalys där man har undersökt den journalistik som fått mest synlighet i länderna i fråga.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme