Kunnostusoppaita sisävesien hiekkarannoille ja lähteille
Pohjois-Savon ELY-keskus on julkaissut kolme opasta elinympäristöjen kunnostukseen.

Oppaat ovat osa Helmi-elinympäristöteemaa, jonka tavoitteena on turvata ja vahvista Suomen luonnon monimuotoisuutta. Ohjelman tavoitteena on puuttua yhteen suurimmasta syystä luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen takana eli elinympäristöjen vähenemiseen ja niiden tilan heikentymiseen. Tämä tapahtuu esimerkiksi uhanalaisiksi luokiteltujen elinympäristöjen kunnostuksien ja ennallistamisen kautta, joihin juuri julkaistut elinympäristöoppaat antavat työkalut.
Oppaat on suunnattu tietopaketeiksi ympäristöhallinnolle, mutta käytännönläheisistä ohjeista on apua kenelle tahansa, joka haluaa toimia näiden elinympäristöjen hyväksi.
Sisävesien hiekkarannat uhanalaisia
Sisävesien hiekkarantojen kunnostusopas keskittyy sisävesien ja erityisesti järvien hiekkarantojen ekologiaan, lajistoon, uhkiin ja kunnostusmenetelmiin.
Sisävesien hiekkarannat ovat uhanalainen ja lajirikas elinympäristö. Vähäravinteisiin ja paahteisiin hiekka-alueisiin kohdistuu voimakas veden, jään ja tuulen vaikutus. Erityisesti hyönteisissä, kuten kovakuoriaisissa, on useita hiekkarantaspesialisteja, mukaan lukien hiekan sisällä tunneliverkostoissaan elävät myyriäiset ja näitä tunneleissa saalistavat petokovakuoriaiset myyräkiitäjäiset.
Sisävesien hiekkarantoja uhkaavat monet tekijät, joista suurimpana on vesistöjen rehevöitymisestä johtuva umpeenkasvu, joka on johtanut monen hiekkarannan täydelliseen katoamiseen tai niiden tilan heikentymiseen. Lisäksi virkistyskäyttö, rantarakentaminen, vesistöjen säännöstely sekä ilmastonmuutos ovat osaltaan vaikuttaneet hiekkarantojen tilan heikentymisen takana. Nykyään sisävesien hiekkarannat luokitellaankin Etelä-Suomen osalta erittäin uhanalaiseksi luontotyypiksi ja koko maan osalta vaarantuneeksi.
Oppaassa keskitytään tilaltaan heikentyneiden hiekkarantojen tunnistamiseen ja keinoihin, joilla heikentyneiden kohteiden tilaa voidaan parantaa esimerkiksi umpeenkasvaneissakohteissa puita ja muuta kasvillisuutta poistamalla.
Kattavat oppaat lähteiköistä
Lähteikköjen ennallistamisopas on syntynyt tarpeesta parantaa lähde-elinympäristöihin liittyvää tietopohjaa, terävöittää ennallistamisen tavoitteita ja vaikuttavuusseurantaa sekä koostaa yhteen ennallistamismenetelmiä. Oppaassa perehdytään lisäksi kattavasti lähteikköjen tilaan sekä tilaa heikentäneisiin ihmislähtöisiin syihin.
Runsailla esimerkeillä ja kuvilla varustettu opas on täynnä aikaisemmin yhteen kokoamatonta tietoa lähteistä. Opas auttaa alan ammattilaista lähde-elinympäristöjen ja niihin kohdistuvien ihmisvaikutusten tunnistamisessa sekä ennallistamisessa, mutta tarjoaa myös paljon luettavaa aivan kaikille lähteistä kiinnostuneille.
Lähteikköjen pohjaeläimet on faktapitoinen opas lähteiköillä tavattavista selkärangattomista: niiden uhanalaisuudesta, keruumenetelmistä ja selvitystarpeista. Lähteikköjen vedessä tai vesirajassa eläviä selkärangattomia voidaan käyttää lähteikköjen tilan arvioinnissa sekä ennallistamisen tai muiden ihmislähtöisten vaikutusten arvioinnissa tai seurannassa.
Oppaat löytyvät ja ovat ladattavissa ELY-keskuksen Doria-tietokannasta: https://www.doria.fi/handle/10024/73912
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Rasmus RudnäsLuonnonhoidon asiantuntijaPohjois-Savon ELY-keskus
Puh:0503808219rasmus.rudnas@ely-keskus.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus
Kesän peltovalvonnat alkavat pian Pohjois-Savossa30.6.2025 09:45:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Savossa maatilojen peltotukien valvonnat käynnistyvät heinäkuun alussa. Peltovalvontaa tullaan tekemään noin 2 %:lle tiloista, joka tarkoittaa noin 70 tilaa. Vaikeasti torjuttavat ja tehokkaasti leviävät rikkakasvit ovat ikäviä kavereita viljelykasvustoissa. Vipu-mobiili on viljelijän tärkeä työkalu maataloustukien hallinnassa.
Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 26.6.202526.6.2025 12:16:54 EEST | Tiedote
Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,00. Taso on 33 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja kevään tulvahuipusta laskua on 36 cm. Virallisten vesiväylien kulkusyvyydet ovat normaalit, sillä Kallaveden väylät on mitoitettu 25 cm tämänhetkistä alemman vedenpinnan mukaan. Viime päivien sateet eivät vielä näy pinnan nousuna, mutta vedenpinta on sentään pysynyt ennallaan kolme vuorokautta. Tilastollisesti tarkastellen vedenpinta on varsin alhainen, sillä tämänpäiväistä alempi pinnankorkeus 26.6. on havaittu viimeksi vuonna 1978, joka on ollut koko säännöstelyhistorian vähävetisin vuosi, mutta koko vuoden havainnot huomioituna minimi lukemat eivät ole vuodelta 1978. Lisäjuoksutuksia ei ole ollut käynnissä ja luonnonkoskien virtaamaa säätäviä rakenteita ei ole. Iisalmen reitillä säännöstellyissä Kiuruvedessä, Porovedessä ja Onkivedessä virtaamat ovat olleet pieniä. Näissä järvissä kaikki lähtevä virtaama menee patoluukkujen kautta, joten pinnan taso ei pääse samalla t
Joroisten Maaveden, Sysmäjärven ja Paron vesistöjen käyttäjien tyytyväisyys vesistöihin ja vedenkorkeuksiin25.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Osana Joroisvirran reitin padotus- ja juoksutusselvitystä Pohjois-Savon ELY-keskus teetti helmi-maaliskuussa 2025 kyselytutkimuksen asukkaiden mielipiteistä. Kahden erillisen kyselyn perusteella selvitettiin Maaveden altaan (Maavesi, Salmenjärvi ja Monni) sekä Sysmäjärven ja Paron vesistöjen käyttäjien ja ranta-asukkaiden yleistä tyytyväisyyttä vesistöihin ja niiden vedenkorkeuksiin sekä kartoitettiin mahdollisia haittoja, jotka haittaavat vesistöjen käyttöä. Molemmista kyselyistä oli kaksi erillistä versiota: yleisesti jaettu versio sekä otannalla toteutettu versio, joka lähettiin yhdelle omistajalle noin puolessa rantakiinteistöistä. Vesitalousasiantuntija Aarni-Matti Mäntyselkä kertoo, että yleisesti Maaveden kyselyyn vastanneet olivat hieman tyytyväisempiä vesistöihin, kuin Sysmäjärven ja Paron kyselyihin vastanneet. -Maaveden altaan kyselyyn vastanneista noin kymmenes (12 %) oli erittäin tyytyväisiä ja yli puolet (59 %) melko tyytyväisiä käyttämänsä järven nykyiseen tilaan kokonai
Pohjois-Savossa toukokuussa 13 154 työtöntä työnhakijaa25.6.2025 08:08:31 EEST | Tiedote
Pohjois-Savossa oli toukokuun lopussa 13 154 työtöntä työnhakijaa, mikä on 2 085 työtöntä työnhakijaa enemmän kuin vuosi sitten (18,8 %). Näistä lomautettuja oli 1 027, mikä on 7 lomautettua vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan (-0,7 %).
Uusi liikennejärjestelmäsuunnitelma Mikkelin seudulle linjaa kehittämistä vuoteen 2040 asti24.6.2025 09:22:04 EEST | Tiedote
Laajassa vuoropuhelussa valmisteltu Mikkelin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma tarjoaa kokonaisvaltaisen näkymän alueen henkilö- ja tavaraliikenteen kehittämiseen pitkälle tulevaisuuteen. Suunnitelma tähtää liikenteen saavutettavuuden, turvallisuuden, kestävyyden ja tasa-arvoisuuden parantamiseen. Suunnitelma kattaa Mikkelin, Hirvensalmen, Juvan, Kangasniemen, Mäntyharjun ja Puumalan kunnat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme