Pohjois-Savon ELY-keskus

Kunnostusoppaita sisävesien hiekkarannoille ja lähteille

Jaa

Pohjois-Savon ELY-keskus on julkaissut kolme opasta elinympäristöjen kunnostukseen.

Hiekkarantojen uhkana ovat erityisesti ihmistoiminnasta johtuva umpeenkasvu, rantarakentaminen ja ylikulutus.
Hiekkarantojen uhkana ovat erityisesti ihmistoiminnasta johtuva umpeenkasvu, rantarakentaminen ja ylikulutus. Rasmus Rudnäs Pohjois-Savon ELY-keskus

Oppaat ovat osa Helmi-elinympäristöteemaa, jonka tavoitteena on turvata ja vahvista Suomen luonnon monimuotoisuutta. Ohjelman tavoitteena on puuttua yhteen suurimmasta syystä luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen takana eli elinympäristöjen vähenemiseen ja niiden tilan heikentymiseen. Tämä tapahtuu esimerkiksi uhanalaisiksi luokiteltujen elinympäristöjen kunnostuksien ja ennallistamisen kautta, joihin juuri julkaistut elinympäristöoppaat antavat työkalut.

Oppaat on suunnattu tietopaketeiksi ympäristöhallinnolle, mutta käytännönläheisistä ohjeista on apua kenelle tahansa, joka haluaa toimia näiden elinympäristöjen hyväksi. 

Sisävesien hiekkarannat uhanalaisia

Sisävesien hiekkarantojen kunnostusopas keskittyy sisävesien ja erityisesti järvien hiekkarantojen ekologiaan, lajistoon, uhkiin ja kunnostusmenetelmiin.

Sisävesien hiekkarannat ovat uhanalainen ja lajirikas elinympäristö. Vähäravinteisiin ja paahteisiin hiekka-alueisiin kohdistuu voimakas veden, jään ja tuulen vaikutus. Erityisesti hyönteisissä, kuten kovakuoriaisissa, on useita hiekkarantaspesialisteja, mukaan lukien hiekan sisällä tunneliverkostoissaan elävät myyriäiset ja näitä tunneleissa saalistavat petokovakuoriaiset myyräkiitäjäiset.

Sisävesien hiekkarantoja uhkaavat monet tekijät, joista suurimpana on vesistöjen rehevöitymisestä johtuva umpeenkasvu, joka on johtanut monen hiekkarannan täydelliseen katoamiseen tai niiden tilan heikentymiseen. Lisäksi virkistyskäyttö, rantarakentaminen, vesistöjen säännöstely sekä ilmastonmuutos ovat osaltaan vaikuttaneet hiekkarantojen tilan heikentymisen takana. Nykyään sisävesien hiekkarannat luokitellaankin Etelä-Suomen osalta erittäin uhanalaiseksi luontotyypiksi ja koko maan osalta vaarantuneeksi.

Oppaassa keskitytään tilaltaan heikentyneiden hiekkarantojen tunnistamiseen ja keinoihin, joilla heikentyneiden kohteiden tilaa voidaan parantaa esimerkiksi umpeenkasvaneissakohteissa puita ja muuta kasvillisuutta poistamalla.

Kattavat oppaat lähteiköistä

Lähteikköjen ennallistamisopas on syntynyt tarpeesta parantaa lähde-elinympäristöihin liittyvää tietopohjaa, terävöittää ennallistamisen tavoitteita ja vaikuttavuusseurantaa sekä koostaa yhteen ennallistamismenetelmiä. Oppaassa perehdytään lisäksi kattavasti lähteikköjen tilaan sekä tilaa heikentäneisiin ihmislähtöisiin syihin.

Runsailla esimerkeillä ja kuvilla varustettu opas on täynnä aikaisemmin yhteen kokoamatonta tietoa lähteistä. Opas auttaa alan ammattilaista lähde-elinympäristöjen ja niihin kohdistuvien ihmisvaikutusten tunnistamisessa sekä ennallistamisessa, mutta tarjoaa myös paljon luettavaa aivan kaikille lähteistä kiinnostuneille.

Lähteikköjen pohjaeläimet on faktapitoinen opas lähteiköillä tavattavista selkärangattomista: niiden uhanalaisuudesta, keruumenetelmistä ja selvitystarpeista. Lähteikköjen vedessä tai vesirajassa eläviä selkärangattomia voidaan käyttää lähteikköjen tilan arvioinnissa sekä ennallistamisen tai muiden ihmislähtöisten vaikutusten arvioinnissa tai seurannassa.

Oppaat löytyvät ja ovat ladattavissa ELY-keskuksen Doria-tietokannasta: https://www.doria.fi/handle/10024/73912

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 28.3.202428.3.2024 10:49:04 EET | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,00. Taso on 8 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja vedenpinta on pysynyt muuttumattomana viimeisen kuukauden. Lisäjuoksutus Konnuksen tulvakanavasta on aloitettu 13.3 ja nyt tapahtuu vaiheittainen juoksutuksen aloittaminen Naapuskosken padosta. Tarkoituksena on lisätä juoksutusta vähitellen siinä tahdissa, että Kallaveden pinta pysyy nykyisellä tasolla mahdollisimman pitkään. Iisalmen reitillä juoksutukset ovat pieniä ja vedenpinnat silti kesäkorkeuksissa. Lyhyet lämpimät jaksot eivät ole vielä saaneet vesiä liikkeelle vesistöihin asti. Nyt alkavaksi ennustettu lämpöaalto todennäköisesti saa vedet liikkeelle ja juoksutukset lisääntyvät jo viikonvaihteessa. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin vedenpinta on ajankohdan keskimääräistä ylempänä, mutta Vuotjärven vedenpinta ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvossa. Juojärvi on 5 cm ajankohdan keskimääräistä ylemmällä tasolla. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 38 cm yli ajankohdan

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye