Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö

Perheellisten ja osa-aikatyössä olevien työttömyysturva laskee huhtikuussa useita satoja euroja

Jaa

Työttömyysturvan lapsikorotuksen ja työtuloja koskevan suojaosan poisto alkaa vaikuttaa etuuksiin huhtikuussa. Muutokset leikkaavat työttömyysturvan määrää huhtikuusta alkaen kaikkien lapsikorotusta ja soviteltua päivärahaa osittaisen työn ajalta saavien kohdalla.

Työttömyysturvan lapsikorotuksen maksaminen päättyy huhtikuussa. Lapsikorotusta maksetaan nykyisin 130–240 euroa kuukaudessa lasten määrästä riippuen. 300 euron suojaosa työtuloille poistuu samanaikaisesti lapsikorotuksen kanssa. Suojaosa tarkoittaa, että henkilö voi ansaita 300 euroa ilman, että tulo vaikuttaa työttömyysturvan tasoon. Jatkossa jokainen palkkaeuro vähentää työttömyysturvaa 50 sentillä.

Yhteensä muutokset vaikuttavat vuositasolla noin 150 000 päivärahan saajaan. 99 000 henkilöä työskenteli viime vuonna saadessaan ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Lapsikorotusta sai 85 000 saajaa. 34 000 henkilöä sai lapsikorotusta ja työskenteli samanaikaisesti työttömyysturvalla. Kaikkiaan huhtikuun muutokset koskevat noin 57 % saajista.

Molemmat huhtikuun alussa voimaan tulevat muutokset vaikuttavat erityisesti naisiin. Naiset työskentelevät työttömyyden aikana miehiä enemmän ja saavat miehiä useammin myös lapsikorotusta. ”Muutosten suurin vaikutus kohdistuu tyypillisesti palvelualalla osa-aika- tai keikkatyötä tekevään perheelliseen naiseen”, Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön toiminnanjohtaja Aki Villman kertoo.

Suojaosan poisto vähentää etuutta usein 150 euroa. Lapsikorotuksen kohdalla lakimuutoksen vaikutus vaihtelee 130–240 euron välillä. Jos henkilöllä on lapsia ja hän on osittain työllistynyt, etuudesta leikkautuu 1.4. enimmillään noin 390 euroa.

Suojaosan poisto laskee etuuden määrää ja osittaisen työskentelyn kannattavuutta. Työttömyysturvassa on kuitenkin jatkossakin piirteitä, jotka luovat kannusteita keikka- ja osa-aikatyöhön kokoaikatyötä etsiessä. ”Osittainen työ lisää tuloja myös suojaosan poiston jälkeen. Lisäksi työskentelemällä päivärahakausi kuluu hitaammin ja henkilö voi kerryttää oikeutta uuteen päivärahakauteen. Veroprosenttikin luultavasti laskee, sillä palkkatuloa koskee sellaisia verovähennyksiä, jotka eivät koske työttömyysetuutta”, Villman sanoo.

”Muutosten vaikutusta työskentelyn määrään tulisi kuitenkin ehdottomasti seurata.  Suojaosalla on useassa yhteydessä todettu olleen vaikutusta työttömyyden aikaisen pienimuotoisen työn yleistymiseen. Lapsikorotuksen poistolla voi puolestaan olla sekä kannusteita lisäävä että niitä vähentävä vaikutus. Päivärahan tason lasku voi tehdä matalapalkkaisimmastakin työstä houkuttavaa. Toisaalta se hyvin todennäköisesti lisää asumistuen ja toimeentulotuen tarvetta. Erityisesti toimeentulotukeen liittyy merkittäviä kannustinloukkuja, jotka estävät työllistymistä”, Villman jatkaa.

Suojaosan ja lapsikorotuksen poisto koskee myös Kelan maksamaa työttömyysturvaa.

TYJ:n verkkosivuilta löytyy laskuri, jolla voi arvioida ansiopäivärahan määrän osittaisen työskentelyn ajalle suojaosan ja lapsikorotusten poiston jälkeen: Päivärahalaskuri 1.4.2024

Seuraavat työttömyysturvan muutokset tulevat voimaan syyskuun alussa. Muun muassa ansiosidonnaisen ehtona olevan työskentelyehto kaksinkertaistuu syksyllä. Hallituksen esityksen mukaan myös ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastus aloitettaisiin syyskuussa.

Keskeiset muutokset ja voimaantulo

  • Työttömyysturvan lapsikorotukset poistetaan. Lapsikorotuksia maksetaan tänä vuonna tammikuusta maaliskuuhun. Lapsikorotuksen määrä on maaliskuun loppuun asti 130–240 euroa kuukaudessa lasten määrästä riippuen.
  • Lapsikorotuksia ei makseta työttömyyspäiviltä 1.4.2024 tai sen jälkeen. Jos henkilö hakee työttömyysturvaa kuukauden jaksoissa 15.3.-14.4., lapsikorotus maksetaan puolen kuukauden jaksolta 31.3. asti.
  • 300 euron suojaosa työtuloille poistetaan. Nykyisin työttömyysturvan saaja voi ansaita 300 euroa ilman, että palkka tai yritystulo vaikuttaa päivärahaan. 300 euron suojaosan ylittävältä osalta palkka vähentää työttömyysturvaa 50 sentillä euroa kohden. Muutos siis leikkaa etuutta työtuloa saavilla enintään 150 euroa kuukaudessa.
  • Suojaosaa ei oteta huomioon laskettaessa päivärahan määrää, jos ansiopäivärahan hakujakso alkaa 1.4.2024 tai sen jälkeen. Jos henkilö hakee työttömyysturvaa kuukauden jaksoissa 15.3.-14.4., suojaosa huomioidaan jaksolla täysimääräisesti. Seuraavan kuukauden aikana suojaosaa ei huomioida lainkaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Linkit

TYJ edustaa työttömyyskassoja

Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö TYJ on työttömyyskassojen yhteistoimintaelin. Kaikki Suomessa toimivat 14 työttömyyskassaa ovat jäseninä TYJ:ssä. Kassoissa on jäseninä noin kaksi miljoonaa palkansaajaa ja yrittäjää.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye