Veden kautta voidaan edistää rauhaa – Maailman vesipäivän teemana ajankohtaisesti vesi ja rauha
Suomen ympäristökeskus, Suomen Vesiyhdistys ja ulkoministeriö tiedottavat: YK:n Maailman vesipäivän teema on tänä vuonna erityisen ajankohtainen – vesi ja rauha. Vaikka vesivarojen niukkeneminen ja vesipula voi johtaa kiistoihin ja jopa konflikteihin, vesi on myös yhteistyön mahdollistaja. Suomen Vesiyhdistys yhdessä ulkoministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen vesidiplomatian yhteishankkeen kanssa järjestävät Maailman vesipäivänä seminaarin päivän teemasta. Tieteiden talolla puhumassa ovat mm. ulkoministeri Elina Valtonen ja Ukrainan sodan ympäristövaikutuksia arvioivaa työryhmää johtava Margot Wallström.

Aseellisissa konflikteissa vesivaroja ja -infrastruktuuria käytetään strategisina kohteina ja niiden hallintaa voimataktiikkana kansainvälisistä sopimuksista huolimatta. Tämänvuotinen Maailman vesipäivän teema ”Water for Peace” kuitenkin muistuttaa, että oikeudenmukainen ja kestävä vesivarojen hallinta voi toimia rauhan vipuvartena.
Vesiosaamista tarvitaan konflikteissa
Teema on erittäin ajankohtainen sekä maailmalla että Suomessa. Suomi pyrkii edistämään aktiivisesti rauhaa vesiyhteistyön ja diplomatian avulla. Vesidiplomatia on lähestymistapa, jolla pyritään ehkäisemään ja ratkaisemaan veteen liittyviä poliittisia jännitteitä vesiosaamisen ja diplomatian keinoin. Vesidiplomatia on yksi Suomen vesialan kansainvälisen strategian kärjistä. Suomalaisessa vesidiplomatiaosaamisessa yhdistyvät monipuolinen vesialan tuntemus, kokemus kansainvälisestä rajavesiyhteistyöstä ja rauhanvälityksen asiantuntemus.
Suomen Vesiyhdistys yhteistyössä ulkoministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen koordinoiman vesidiplomatian yhteishankkeen kanssa järjestää perinteisen Maailman vesipäivän seminaarin perjantaina 22.3.2024 klo 12–16 teemalla ”Leveraging Water for Peace – Vesi rauhan vipuvartena”. Tilaisuus järjestetään Tieteiden talolla, ja tilaisuutta on mahdollisuus seurata myös etänä. Tilaisuuden ensimmäinen osa on suomeksi ja toinen englanniksi.
Seminaarissa tarkastellaan vesiyhteistyön ja -diplomatian mahdollisuuksia rauhan edistämisessä ja konfliktien ehkäisyssä sekä keskustellaan vesidiplomatian merkityksestä ja kansainvälisten vesisopimusten roolista.
Tilaisuuden avaa ulkoministeri Elina Valtonen. ”Vedellä on suora kytkös ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Vaikka vesivarojen käyttö voi muodostaa jännitteitä maiden välille, on äärimmäisen tärkeää, että vettä ei nähdä ainoastaan konfliktien aiheuttajana, vaan myös yhteistyön mahdollistajana”, ulkoministeri Valtonen toteaa.
Tilaisuuden englanninkielisessä osuudessa puhuu entinen Ruotsin ulkoministeri ja EU:n komissaari Margot Wallström. Hän johtaa kansainvälistä työryhmää, joka on hiljattain julkaissut raportin Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamien ympäristötuhojen vaikutuksista Ukrainassa.
”Elämme aikaa, jossa ympäristöön kohdistuu valtavia paineita. Sodat ja konfliktit pahentavat tilannetta entisestään. Vesistöjen saastuminen ja vesi-infrastruktuurin tuhoutuminen vaikuttavat selviytymismahdollisuuksiimme. Rauhan on tarkoitettava myös rauhaa luonnon kanssa", Wallström sanoo.
Maailman vesipäivän seminaarin ohjelma ja ilmoittautuminen (Vesiyhdistys.fi)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Elina HäkkinenSuomen ympäristökeskus
Puh:0295 251 124elina.a.hakkinen@syke.fiAnniina TakalaPuheenjohtajaSuomen Vesiyhdistys
anniina.takala@ely.fiVirpi TurunenLähetystöneuvosUlkoministeriö
virpi.turunen@gov.fiMediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa
Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.
Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.
Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki
0295 251 000
https://www.syke.fi/fi-FI
On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus
A calm start for the blue-green algae season19.6.2025 13:15:31 EEST | Press release
As typical in early summer, the number of blue-green algae observations is moderate. Some blue-green algae have been observed in inland waters, mainly in Southern Finland. In coastal areas, even slightly less blue-green algae have been detected than typical this time of year. So far, no significant deposits of algae have been observed in offshore areas.
Lugn början på cyanobakteriesäsongen19.6.2025 13:14:48 EEST | Pressmeddelande
Antalet observationer av cyanobakterier är måttligt, vilket är typiskt för början av sommaren. Lite cyanobakterier har påträffats på sina håll i insjöar, främst i Södra Finland. I kustområdena har cyanobakterier observerats i något mindre utsträckning än vad som är vanligt för den här tiden på året. Hittills har inga större mängder cyanobakterier observerats på öppna havsområden.
Rauhallinen alku sinileväkaudelle19.6.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Sinilevähavaintojen määrä on alkukesälle tyypilliseen tapaan maltillinen. Sisävesillä on paikoittain havaittu hieman sinilevää, pääosin Etelä-Suomessa. Rannikkoalueilla sinilevää on havaittu ajankohtaan nähden jopa hieman vähemmän. Avomerialueilla ei ole toistaiseksi havaittu merkittäviä leväesiintymiä.
Lajistoseurantojen merkitys korostumassa: suomalaisen luontotiedon tuotanto vapaaehtoisten varassa17.6.2025 10:12:54 EEST | Tiedote
Suomen luonnon tilaa valottavista lajistoseurannoista on koottu ensimmäistä kertaa kattava kokonaiskuva. Kysyntä seurantojen tuottamille tiedoille kasvaa tulevaisuudessa entisestään. Vapaaehtoistyö on seurannoille valtava voimavara, mutta rahoituksen epävarmuus uhkaa seurantatyön jatkuvuutta.
Suomen ympäristökeskukselta kolme merkittävää sitoumusta merten suojelemiseksi13.6.2025 17:37:32 EEST | Tiedote
Suomen ympäristökeskus (Syke) on tehnyt osana vuoden 2025 YK:n valtamerikonferenssia kolme sitoumusta, jotka tukevat tutkimukseen perustuvaa päätöksentekoa Itämeren ympäristön hallinnassa ja suojelussa. YK:n valtamerikonferenssi on pidetty kuluneella viikolla (9.–13.6.2025) Nizzassa, Ranskassa. Konferenssin tavoitteena on nopeuttaa ja lisätä merten suojeluun ja kestävään käyttöön tähtääviä toimia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme