Suomen ympäristökeskus

Veden kautta voidaan edistää rauhaa – Maailman vesipäivän teemana ajankohtaisesti vesi ja rauha

Jaa

Suomen ympäristökeskus, Suomen Vesiyhdistys ja ulkoministeriö tiedottavat: YK:n Maailman vesipäivän teema on tänä vuonna erityisen ajankohtainen – vesi ja rauha. Vaikka vesivarojen niukkeneminen ja vesipula voi johtaa kiistoihin ja jopa konflikteihin, vesi on myös yhteistyön mahdollistaja. Suomen Vesiyhdistys yhdessä ulkoministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen vesidiplomatian yhteishankkeen kanssa järjestävät Maailman vesipäivänä seminaarin päivän teemasta. Tieteiden talolla puhumassa ovat mm. ulkoministeri Elina Valtonen ja Ukrainan sodan ympäristövaikutuksia arvioivaa työryhmää johtava Margot Wallström.

Jokisuisto ilmasta kuvattuna.
Adobe Stock

Aseellisissa konflikteissa vesivaroja ja -infrastruktuuria käytetään strategisina kohteina ja niiden hallintaa voimataktiikkana kansainvälisistä sopimuksista huolimatta. Tämänvuotinen Maailman vesipäivän teema ”Water for Peace” kuitenkin muistuttaa, että oikeudenmukainen ja kestävä vesivarojen hallinta voi toimia rauhan vipuvartena.

Vesiosaamista tarvitaan konflikteissa

Teema on erittäin ajankohtainen sekä maailmalla että Suomessa. Suomi pyrkii edistämään aktiivisesti rauhaa vesiyhteistyön ja diplomatian avulla. Vesidiplomatia on lähestymistapa, jolla pyritään ehkäisemään ja ratkaisemaan veteen liittyviä poliittisia jännitteitä vesiosaamisen ja diplomatian keinoin. Vesidiplomatia on yksi Suomen vesialan kansainvälisen strategian kärjistä. Suomalaisessa vesidiplomatiaosaamisessa yhdistyvät monipuolinen vesialan tuntemus, kokemus kansainvälisestä rajavesiyhteistyöstä ja rauhanvälityksen asiantuntemus.

Suomen Vesiyhdistys yhteistyössä ulkoministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen koordinoiman vesidiplomatian yhteishankkeen kanssa järjestää perinteisen Maailman vesipäivän seminaarin perjantaina 22.3.2024 klo 12–16 teemalla ”Leveraging Water for Peace – Vesi rauhan vipuvartena”. Tilaisuus järjestetään Tieteiden talolla, ja tilaisuutta on mahdollisuus seurata myös etänä. Tilaisuuden ensimmäinen osa on suomeksi ja toinen englanniksi.

Seminaarissa tarkastellaan vesiyhteistyön ja -diplomatian mahdollisuuksia rauhan edistämisessä ja konfliktien ehkäisyssä sekä keskustellaan vesidiplomatian merkityksestä ja kansainvälisten vesisopimusten roolista.

Tilaisuuden avaa ulkoministeri Elina Valtonen. ”Vedellä on suora kytkös ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Vaikka vesivarojen käyttö voi muodostaa jännitteitä maiden välille, on äärimmäisen tärkeää, että vettä ei nähdä ainoastaan konfliktien aiheuttajana, vaan myös yhteistyön mahdollistajana”, ulkoministeri Valtonen toteaa.

Tilaisuuden englanninkielisessä osuudessa puhuu entinen Ruotsin ulkoministeri ja EU:n komissaari Margot Wallström. Hän johtaa kansainvälistä työryhmää, joka on hiljattain julkaissut raportin Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamien ympäristötuhojen vaikutuksista Ukrainassa.

”Elämme aikaa, jossa ympäristöön kohdistuu valtavia paineita. Sodat ja konfliktit pahentavat tilannetta entisestään. Vesistöjen saastuminen ja vesi-infrastruktuurin tuhoutuminen vaikuttavat selviytymismahdollisuuksiimme. Rauhan on tarkoitettava myös rauhaa luonnon kanssa", Wallström sanoo.

Maailman vesipäivän seminaarin ohjelma ja ilmoittautuminen (Vesiyhdistys.fi) 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.

Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki

0295 251 000
https://www.syke.fi/fi-FI

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Baltic Sea winter monitoring cruise: phosphate content reaches record levels10.4.2024 08:30:00 EEST | Press release

The annual winter monitoring cruise of the marine research vessel Aranda revealed that the oxygen problems of the main basin of the Baltic Sea continue and that phosphate levels in the surface layer have increased. The oxygen situation in the Gulf of Finland was relatively good, but the phosphate level in the surface layer was higher than at any time in the past 30 years. Nutrient levels were also higher than usual in the Archipelago Sea.

Itämeren talviseuranta: fosfaattifosforin pitoisuudet paikoin ennätyslukemissa10.4.2024 08:30:00 EEST | Tiedote

Merentutkimusalus Arandan vuosittaisella talviseurantamatkalla havaittiin, että Itämeren pääaltaalla happiongelmat jatkuvat edelleen ja pintakerroksen fosfaattifosforinpitoisuudet ovat korkeita. Suomenlahdella happitilanne oli kohtalaisen hyvä mutta pintakerroksen fosfaattifosforipitoisuus korkeampi kuin koskaan viimeksi kuluneiden 30 vuoden aikana. Myös Saaristomerellä ravinnepitoisuudet olivat tavanomaista korkeampia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye