Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Suutarilan monitoimitalo ja Siltamäen ala-aste korvataan uudisrakennuksilla

Jaa

Helsingin kaupungin suunnitelmana on toteuttaa Siltamäen ja Suutarilan alueelle Koillis-Helsinkiin uudisrakennuksina kaksi monitoimitaloa, joihin sijoittuu tulevaisuudessa kaksi Suutarilan peruspiirin peruskoulua ja päiväkotia. Monitoimitalot sijoitetaan nykyisen Suutarilan monitoimitalon ja Siltamäen ala-asteen tonteille.

Suutarilan ala-aste kuvattuna pihalta päin.
Vuonna 1981 valmistunut Suutarilan monitoimitalo korvataan kokonaan uudella rakennuksella. Karo Pirkkalainen

Suutarilan uusi monitoimitalo

Suutarilan nykyinen monitoimitalo (Seulastentie 11) puretaan ja korvataan uudisrakennuksella. Uuteen monitoimitaloon rakennetaan tilat perusopetuksen, päiväkodin, kirjaston ja nuorisotilan käyttöön. Tiloja tulee noin 700 oppilaalle ja runsaalle 200 päiväkotilaiselle, kun nykyisessä monitoimitalossa tiloja on 345 oppilaalle ja 140 päiväkotilaiselle.

Jatkossa monitoimitalossa toimii Suutarinkylän peruskoulu, päiväkoti Seulanen ja päiväkoti Vaskiniitty. Nykyisen monitoimitalon käyttö loppuu joulukuussa 2024. Rakennuksen purku alkaa tammikuussa 2025. Uudisrakennuksen rakennustyöt alkavat keväällä 2025, ja uudet tilat on tarkoitus saada käyttöön vuoden 2027 alusta.

Sosiaali- terveys- ja pelastustoimiala puolestaan luopuu monitoimitalon vieressä osoitteessa Suutarilantie 32 sijaitsevasta terveyskeskuksesta arviolta vuonna 2030, jolloin toiminnot muuttavat Malmille rakennettavaan uuteen Malmin perhekeskukseen ja terveys- ja hyvinvointikeskukseen. Samalla Malmille muuttaa myös nykyisessä Suutarilan monitoimitalossa sijaitseva suun terveydenhuolto.

Siltamäen uusi koulu ja päiväkoti

Siltamäen ala-asteen (Siltakyläntie 9) nykyinen rakennus puretaan ja se korvataan ensisijaisesti uudisrakennuksella, mutta kaupunginmuseon pyynnöstä rinnalla tutkitaan myös mahdollisuutta säilyttää vanha rakennus. Tällöin rakennuksessa tehtäisiin mittava peruskorjaus ja koulun välittömään läheisyyteen rakennettaisiin lisäosa. Siltamäen ala-asteen käyttö loppuu vuodenvaihteessa 2026–2027, ja rakennus- ja mahdolliset purkutyöt alkavat vuonna 2027.

Monitoimirakennukseen siirtyvät yhtenäiseksi peruskouluksi kasvava Siltamäen ala-aste sekä päiväkotien toimintoja, muun muassa päiväkoti Perttu. Tiloja tulee noin 700 oppilaalle ja noin 100 päiväkotilaiselle. Tilat on tarkoitus saada käyttöön kesällä 2029.

Väistötilat osoitteeseen Vaskiniitynkuja 5

Rakennustöiden ajaksi Suutarilan monitoimitalolle ja Siltamäen ala-asteelle rakennetaan väistötilat osoitteeseen Vaskiniitynkuja 5. Väistötilat toteutetaan väliaikaisista tilaelementeistä koostuvana rakennusryhmänä, joka palvelee Suutarilan monitoimitalon ja Siltamäen ala-asteen käyttäjiä peräkkäin rakennustöiden ajan.

Suutarilan monitoimitalon käyttäjät ja kirjasto siirtyvät väistötiloihin suunnitelmien mukaan vuoden vaihteessa 2024–2025 ja käyttävät tiloja tammikuusta 2025 lähtien, kunnes uusi monitoimitalo valmistuu vuoden 2027 alusta. Nykyisessä Suutarilan monitoimitalossa toimiva suun terveydenhuolto käyttää väistötiloja tammikuusta 2025 vuoteen 2030.

Siltamäen ala-aste käyttää väistötiloja arviolta tammikuusta 2027 elokuuhun 2029. Väistötilasuunnittelu on tältä osin vielä kesken, ja mukana on myös vaihtoehto, jossa Siltamäen ala-aste pystyisi käyttämään osittain väistötilana myös nykyistä Suutarinkylän peruskoulun sivutoimipiste Nummea.

Opintojen järjestäminen tulevaisuudessa

Vuonna 2021 tehdyssä palvelutilaverkkotarkastelussa päädyttiin Suutarilan peruspiirin opinnot järjestämään rakentamalla kaksi peruskoulun ja päiväkodin yhdistävää rakennusta. Suutarilan ala-asteen koulu ja Suutarinkylän peruskoulu yhdistetään 1.8.2025 alkaen, ja Siltamäen ala-asteen koulu esitetään laajennettavaksi yhtenäiseksi peruskouluksi 1.8.2027 alkaen. Näin ollen alueella toimii jatkossa nykyisten kahden ala-asteen ja yhden yhtenäisen peruskoulun sijaan kaksi yhtenäistä peruskoulua, joissa on vuosiluokat 1–9. Näin saadaan tila- ja oppilaspaikat jaettua tarkoituksenmukaisemmin.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Suutarilan monitoimitalon hankesuunnitelman kokouksessaan 28.2. 

Siltamäen monitoimitalon vaihtoehtoisia toteuttamistapoja selvitetään tämän vuoden ajan. Vuoden 2025 aikana pyritään kilpailuttamaan toteuttaja ja aloittamaan rakennuksen suunnittelu.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

projektinjohtaja
Ari Hulkkonen
kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki
puh. 09 310 27925
ari.hulkkonen@hel.fi

projektinjohtaja
Sam Nyqvist
kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki
puh. 09 310 33269
sam.nyqvist@hel.fi

Kuvat

Suutarilan ala-aste kuvattuna pihalta päin.
Vuonna 1981 valmistunut Suutarilan monitoimitalo korvataan kokonaan uudella rakennuksella.
Lataa

Linkit

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611

http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kaavaluonnos Makasiinirannan tulevaisuudesta nähtäville15.4.2024 14:31:07 EEST | Tiedote

Helsinki suunnittelee Eteläsatamaan uutta elämyksellistä ja toiminnoiltaan monipuolista ranta-aluetta. Tavoitteena on liittää Makasiiniranta ja Olympiaranta osaksi keskustan kaupunkirakennetta, merellisiä julkisia kaupunkitiloja ja kävelykeskustaa. Nyt nähtävillä oleva asemakaavaluonnos mahdollistaa uuden museorakennuksen, neljä uutta toimisto- ja liikerakennusta, julkisen rannan ja rantareitin sekä satama-alueen rakentamisen Makasiinirantaan ja Olympiarantaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye