Helmi-ohjelmassa peruskunnostettiin viime vuonna 15 uusmaalaista luonnonlaidunta
Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus toteutti aktiivisesti Helmi-elinympäristöohjelmaa vuoden 2023 aikana. Ohjelmassa siirryttiin vahvasti käytännön luonnonhoito- ja kunnostustoimien toteuttamiseen. Käytännön toimien rinnalla tehdään kuitenkin edelleen myös hoitotarpeiden inventointia, hoidon ja kunnostuksen suunnittelua ja hoitojen seurantaa.

Perinnebiotooppi teemassa pääpaino Uudenmaan alueen Helmitoimissa oli valtakunnallisesti ja maakunnallisesti arvokkaiden kohteiden kunnostuksissa. Alueella tehtiin muun muassa uusia laidunaitoja ja avattiin umpeenkasvaneita niittyjä raivaamalla vesakkoa ja niittämällä. Uudellamaalla peruskunnostettiin 15 luonnonlaidunta, joiden pinta-ala on 95 hehtaaria.
Alueella hoidettiin myös 20 pienkohdetta, joissa on uhanalaista ja arvokasta lajistoa. Niiden hoito toteutettiin käsityönä kitkemällä aluetta valtaavia vieraslajeja ja raivaamalla pois vesakkoa. Pienkohteiden pinta-ala on yleensä alle yhden hehtaarin. Monet pienkohteista ovat uuselinympäristöjä, eli ihmistoiminnan luomia korvaavia elinympäristöjä, kuten tien- ja radanvarren paahdepientareita, lentokenttien ketomaisia reunoja ja joutomaita.
Pienvesi- ja rantaluontoteemassa valmisteltiin tulevia kohteita
Uudellamaalla pienvesi- ja rantaluontoteeman painopiste oli viime vuonna vahvasti tulevien kunnostuskohteiden valmistelussa. Kunnostuskohteita on tulossa toteutukseen niin virtavesien, lähteiden, hiekkarantojen kuin mahdollisesti myös rannikon pienvesien osalta.
Raaseporin Bromarvissa ennallistettiin vajaan hehtaarin kokoinen lähteikköalue yksityisellä suojelualueella.
Lintuvesillä tapahtuu
Uudellamaalla toteutettiin hoito- ja kunnostustoimia seitsemällä Natura 2000 –verkoston valtakunnallisesti ja kansainvälisesti arvokkaalla linnustonsuojelualueella. Kolmella lintuvesikohteella tehtiin hoitokalastusta, ruovikoita niittomurskattiin neljällä kohteella ja lisäksi pensaikkoja raivattiin kolmella kohteella. Lisäksi peruskunnostettiin ja aidattiin noin 10 hehtaaria uutta laidunta Porvoon Ruskikselle ja Viikin Vanhankaupunginlahden Purolahden rantaluhdalle kaivettiin rantavyöhykkeineen yhteensä noin 1,5 hehtaaria lampareita.
Uudenmaan ELY-keskuksen Helmi lintuvesiteemaan kuuluu myös kunnostusten koordinointi Hämeen ja Kaakkois-Suomen ELY-keskusten alueella. Koordinointialueen merkittävin tapahtuma oli Hämeen Hausjärven Ansionjärvellä valmistuneet mittavat ruoppaukset.

Luonnonhoitotöitä metsäisissä elinympäristöissä
Metsäisten elinympäristöjen luonnonhoitotöitä toteutettiin lehdoissa ja jalopuumetsiköissä ympäri Uuttamaata. Luonnonhoidon tavoitteena on jalopuiden, kuten lehmusten, tammien ja vaahteroiden kasvuolosuhteiden turvaaminen sekä lehtolajiston, kuten pähkinäpensaiden elinympäristön parantaminen.
Viime vuonna hoitotoimenpiteitä toteutettiin 8 kohteella sekä yksityisillä suojelualueilla että luontotyyppirajatuilla suojelualueilla. Kohteina oli pähkinäpensaslehtoja, jalopuumetsiä ja erityisesti suojeltavan lajin hoitokohde. Lisäksi hoitotoimenpiteitä suunniteltiin noin kymmenelle kohteelle tänä vuonna tehtäväksi.
Kirkkonummella sijaitsevalle monimuotoisesti arvokkaalle suojelualueelle tehtiin sammallajiselvitys ja jatkettiin luonnonhoidon suunnittelua yhdessä perinnebiotooppi-teeman kanssa. Helsingissä aloitettiin erityisesti suojeltavan kämmekän, sääskenvalkun hoitotoimien suunnittelu kahdella kohteella.

Vapaaehtoinen soidensuojelu edistyi 12 kohteella
Soita suojeltiin yhteensä 59 hehtaaria. Suojelualueet perustettiin kahdelletoista kohteelle, jotka sijaitsevat Inkoon saaristossa, Loviisassa, Espoossa, Nurmijärvellä, Mäntsälässä, Porvoossa, Hyvinkäällä ja Raaseporissa. Helmi-ohjelmassa suojelu kohdennetaan luontoarvoiltaan arvokkaimpiin kohteisiin. Suojelu on vapaaehtoista ja maanomistajat saavat siitä korvauksen. Perustetut suojelualueet kuuluvat soiden suojelun täydennysehdotuksen kohteisiin, joiden luontoarvot on jo selvitetty.
Suojelualueiden keskimääräinen koko oli 5 hehtaaria. Pinta-alaltaan suurimpia Helmi-ohjelmassa perustettuja suojelukohteita olivat A. Lindbergin luonnonsuojelualue Vihdin Kirkkosuolla 16,6 ha ja Keitalan luhtiin perustettu suojelualue Loviisassa 14,2 ha. Kirkkosuo on pääosin luonnontilaisena säilynyt keidassuo, jolla on huomattavan laaja kirjo erilaisia suotyyppejä, joista useat ovat uhanalaisia. Perustettu suojelualue on luontoarvoiltaan edustava osa Kirkkosuota. Keitalan luhdat sisältävät avoimia puuttomia luhtia ja puustoisia koivu- ja tervaleppäluhtia.

Kunta- ja Järjestö-Helmi avustukset ELY-keskuksesta
Valtakunnallisen Kunta- ja järjestö-Helmi-avustuksen järjestäminen on keskitetty Uudenmaan ELY-keskukseen. Keväällä 2023 avustusta myönnettiin noin 3,8 miljoonaa euroa 46:lle eri hankkeelle. Kun lasketaan yhteen aikaisempien vuosien hankkeet, vuoden 2023 aikana käynnissä oli yhtä aikaa noin sata eri hanketta, joista 45 valmistui syksyn aikana. Maksatushakemuksia tarkastettiin yhteistyössä KEHA-keskuksen kanssa ja hankkeiden toteutusta valvottiin aktiivisesti etänä sekä maastokäynneillä useissa maakunnissa.
- Työtehtäviin on kuulunut paljon hankkeiden ohjausta ja hankkeiden toteuttajille järjestettiin useampia Teams-tilaisuuksia. Loppuvuonna aloitettiin myös vuoden 2024 hakukierroksen suunnittelu sekä tiedottaminen, kertoo Kunta- ja järjestö-Helmi-avustushakemuksia käsittelevä ylitarkastaja Tommi Hautala.
Luonnonmonimuotoisuustyötä yli organisaatiorajojen
Alueellinen Helmi-yhteistyöryhmä kokoontui vuonna 2023 neljä kertaa. Yhteistyöryhmän toimesta valtakunnalliselle Helmin seurantaryhmälle esiteltiin kolme Helmi keskittymä ehdotusta, joista kaksi hyväksyttiin. Vuoden lopulla yhteistyöryhmän toimesta valmisteltiin kaksi uutta keskittymäehdotusta, jotka esitellään seurantaryhmälle keväällä 2024. Vuonna 2024 yhteistyöryhmä panostaa hyväksyttyjen Helmi-keskittymien alueellisen viestinnän tehostamiseen ja toiminnan aktivointiin keskittymillä.
Mikä on Helmi-elinympäristöohjelma?
Helmi-ohjelma on ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteinen ohjelma, jota toteuttavat ELY-keskukset, Metsähallitus, Suomen ympäristökeskus, Suomen metsäkeskus, Suomen riistakeskus sekä kunnat ja järjestöt. Ohjelmassa tartutaan elinympäristöjen vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen Suomessa. Toimet auttavat uhanalaisia lajeja sekä uhanalaisia luontotyyppejä.
Yhteyshenkilöt
Paula Salomäki, Luonnonsuojeluasiantuntija, paula.salomaki@ely-keskus.fi
ELY-keskukset edistävät alueellista kehittämistä
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus
Grundrenoveringen av viadukterna i Tammisto i Vanda påverkar trafiken på Ring III från och med maj 202530.4.2025 15:03:00 EEST | Pressmeddelande
Grundrenoveringen av viadukterna i Tammisto inleds 5.5.2025 och orsakar ändringar i trafikarrangemangen på Ring III (rv 50) vid Tammisto. Reparationsarbetet slutförs i sin helhet före utgången av september 2025.
Vantaalla Tammiston risteyssiltojen peruskorjaus vaikuttaa liikenteeseen Kehä III:lla toukokuusta 2025 alkaen30.4.2025 15:03:00 EEST | Tiedote
Tammiston risteyssiltojen peruskorjaus käynnistyy 5.5.2025 ja aiheuttaa muutoksia liikennejärjestelyihin Kehä III:lla (vt 50) Tammiston kohdalla. Korjaustyöt valmistuvat kokonaisuudessaan syyskuun 2025 loppuun mennessä.
Grundlig renovering av Jokivarsi bro i Vanda påverkar trafiken på Brännbergavägen (152)29.4.2025 13:11:00 EEST | Pressmeddelande
Renoveringen av Jokivarsi bro som inleds i Vanda i maj medför ändringar i trafikarrangemangen på Brännbergavägen (152) vid Jokivarsi. Broreparationerna slutförs i sin helhet före utgången av september.
Vantaalla Jokivarren sillan peruskorjaus vaikuttaa Kulomäentien (152) liikenteeseen29.4.2025 13:11:00 EEST | Tiedote
Vantaalla toukokuussa käynnistyvä Jokivarren sillan peruskorjaus aiheuttaa muutoksia liikennejärjestelyihin Kulomäentiellä (152) Jokivarren kohdalla. Sillan korjaustyöt valmistuvat kokonaisuudessaan syyskuun loppuun mennessä.
Lontilan silta i Tavastehus förnyas, trafiken dirigeras till en omväg tisdagen den 6 maj kl. 17.0029.4.2025 12:40:00 EEST | Pressmeddelande
Lontilantie (väg 13693) i Tavastehus stängs för trafik medan bron Lontilan silta förnyas. Under arbetet dirigeras trafiken till en omväg.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme