Tampereen Energia Oy

Energiakriisi ja ilmastoinvestoinnit näkyvät Tampereen Energian tilinpäätöksessä 2023

Jaa

Tampereen Energian liikevaihto kasvoi, mutta liiketulos heikkeni vuonna 2023. Yhtiö on sitoutunut Hiilineutraali Tampere 2030 -tavoitteeseen ja jatkanut isoja laitosinvestointeja ilmastotiekarttansa mukaisesti.

Graafi, jossa näkyy, että päästöt ovat alentuneet 72,5 % vuodesta 2010, jolloin Tampereen Energia teki energiakäänteen.
Tampereen Energian energiantuotannon hiilidioksidipäästöt 2010-2030 Tampereen Energia Oy

Tampereen Energia -konsernin liikevaihto oli 373,5 miljoonaa euroa vuonna 2023. Liikevaihto kasvoi edellisvuoteen verrattuna 13,2 miljoonaa euroa eli 3,7 prosenttia. Konsernin liiketulos oli 36,1 miljoonaa euroa, jossa on laskua edelliseen vuoteen 26,2 miljoonaa euroa (42,1 %). Tilikauden tulos oli 21,9 miljoonaa euroa.

Suurin syy tuloksen heikkenemiseen on Ukrainan sodan ja energiakriisin aiheuttama polttoaineiden kustannusnousu. Biopolttoaineiden hinnat ovat nousseet jopa kaksinkertaisiksi viimeisten kahden vuoden aikana.

Hiilidioksidipäästöt alenivat 26,5 prosenttia

Tampereen Energia on sitoutunut Hiilineutraali Tampere 2030 -tavoitteeseen ja jatkanut isoja laitosinvestointeja ilmastotiekarttansa mukaisesti. Vuonna 2023 valmistui Naistenlahti 3 -biovoimalaitos ja Lielahdessa otettiin käyttöön yhtiön ensimmäinen sähkökattila. Naistenlahteen rakennetaan parhaillaan lisälämmöntalteenottolaitosta. Vuonna 2023 energiantuotannon hiilidioksidipäästöt alenivat 26,5 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

- Hiilineutraalisuus on meille välitavoite matkalla hiilinegatiivisuuteen. Kunnianhimoinen tavoitteemme on ratkaista ilmastonmuutos paikallisesti yhdessä asiakkaidemme kanssa. Se on kestävä suunta ja tekee työstämme merkityksellistä, kertoo Tampereen Energian toimitusjohtaja Jussi Laitinen.

Lähes sadan miljoonan euron verojalanjälki

Tampereen Energia -konsernilla on lähes sadan miljoonan euron (98,6 M€) verojalanjälki vuodelta 2023. Verojalanjälki kuvaa yrityksen toiminnasta yhteiskunnalle kertyviä veroja. Suurimmat veroerät vuonna 2023 olivat 49 M€ valmisteveroja ja 39 M€ arvonlisäveroa.

Vuonna 2024 investoidaan joustavaan tuotantokapasiteettiin


Konsernin liiketuloksen ennustetaan olevan vuonna 2024 vuoden 2023 tasolla. Biopolttoaineen hinnalla on suuri vaikutus konsernin kannattavuuteen myös jatkossa. Investointien aiheuttama leasingkustannusten kasvu tulee näkymään tuloksessa tulevina vuosina.

Rakentamisen vilkastumista ei ole näköpiirissä, joten uusia sähkö- ja kaukolämpöliittymiä rakennetaan Tampereen Energian alueella ennakkoarvioiden mukaan hyvin maltillisesti. Vuonna 2024 Tampereen Energia investoi mm. kahteen sähkökattilaan ja kahteen kaukolämpöakkuun, jotka tulevat sijoittumaan Lielahden voimalaitosalueelle. Ne auttavat vähentämään fossiilisten polttoaineiden käyttöä sekä vakauttavat kaukolämmön hintaa.

Huomio: Tampereen Energia -konsernin tilinpäätös on Tampereen Energian hallituksen
hyväksyttävänä 27.3.2024. Lisätietoja vuoden 2023 tapahtumistamme ja
taloudellisesta tuloksestamme kerromme hallituskäsittelyn jälkeen julkaistavassa
Vastuullisuusraportissamme. Se tulee nettisivullemme www.tampereenenergia.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Graafi, jossa näkyy, että päästöt ovat alentuneet 72,5 % vuodesta 2010, jolloin Tampereen Energia teki energiakäänteen.
Tampereen Energian energiantuotannon hiilidioksidipäästöt 2010-2030
Lataa

Liitteet

Myötävoimalla muutamme maailmaa

Tampereen Energia on monipuolinen energiatalo, jossa työskentelee lähes 400 uusiutuvan energian ammattilaista. Tehtävämme on etsiä ratkaisuja, joiden avulla lämpöä, jäähdytystä ja sähköä tuotetaan, jaellaan ja käytetään vastuullisesti. Visiomme mukaan tamperelaiset kodit ja kiinteistöt lämpiävät hiilinegatiivisesti viimeistään vuonna 2040.

Tampereen Energia on kaupungin omistama energiayhtiö. Konserniin kuuluvat emoyhtiö Tampereen Energia Oy:n lisäksi Tampereen Energia Sähköverkko Oy, Tampereen Vera Oy sekä Tammervoima Oy, jonka toinen omistaja on Pirkanmaan Jätehuolto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen Energia Oy

Sähkön ennätyshinnat näkyvät energiaremonteissa – viime vuonna lämmitysjärjestelmiä vaihdettiin aiempaa vähemmän taloyhtiöissä25.1.2024 08:26:55 EET | Tiedote

Kaukolämmöstä maalämpöön vaihtaneiden taloyhtiöiden määrä tippui vuonna 2023 vuoteen 2022 verrattuna jopa 60 % Tampereella. Taustalla vaikuttavat muun muassa nousseet korot ja kallistunut sähkön hinta, jotka saavat kustannustietoiset taloyhtiöt valitsemaan vaihtoehtoisia keinoja energiakustannusten pienentämiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye