Tekoäly mullistaa kustannusalan rutiinityöt – Publishertools kokoaa kirjojen avainsanat ja laatii lukuohjeet parissa minuutissa

Jaa

Juuri perustettu Publishertools Oy tuo markkinoille tekoälyä hyödyntävän työkalun kirjankustantajille. Ensi vaiheessa Publishertools-sovellus tuottaa kirjojen metatietoja ja lukuohjeita ääninäyttelijöille, mikä vähentää tuotteiden julkaisuun liittyvää rutiinityötä ja tehostaa niiden verkkomyyntiä.

Publishertools-sovellus tuottaa kirjojen sisällön pohjalta avainsanat ja teemakoodiluokat. Tämä metadata on ratkaiseva tekijä siinä, miten helposti ostaja löytää verkosta haluamansa teoksen.

Työkalu tuottaa tehokkaasti myös kirjojen ääninäyttelijöiden ohjeet, esimerkiksi vierasperäisten sanojen ääntämiseen. Laadukkaat lukuohjeet syntyvät parissa minuutissa, kun ihmisvoimin tähän menee 2–3 työpäivää.

Aleksi Siltala  ja Arto Forstén Kustannusosakeyhtiö Siltalasta sekä Mikko Leinonen ja Kimmo Hakkarainen AtoZ Oy:ltä.
Aleksi Siltala ja Arto Forstén Kustannusosakeyhtiö Siltalasta sekä Mikko Leinonen ja Kimmo Hakkarainen AtoZ Oy:ltä.

Työkaluhankkeen käynnisti Kustannusosakeyhtiö Siltala. Toteutuksesta vastaa Tampereella ja Helsingissä toimiva ohjelmistoalan palveluyritys AtoZ Oy. Publishertools Oy:n pääomistajia ovat Kustannusosakeyhtiö Siltala ja Teos, AtoZ Oy sekä Heikki Herlin, joka on myös yksi Kustannusosakeyhtiö Siltalan omistajista.

– Publishertools Oy toimii erillään omistajakustantamoiden liiketoiminnasta. Tämä on tärkeää, koska markkinoimme tuotetta niiden kilpailijoille, myös Siltalan toimitusjohtajana työskentelevä Forstén painottaa.

Siltala ja sen omistama Teos-kustantamo ovat aloittaneet Publishertoolsin pilottikäytön. Muiden kustantamojen kanssa neuvotellaan pilottikäytön aloittamisesta kevään aikana. Työkalun kaupallinen käyttö alkaa viimeistään syyskuussa. 

Tuotetta tarjotaan alkuun kotimaisille kustantajille, jatkossa kansainvälisillekin markkinoille. Sovellus on helposti vietävissä muillekin kielialueille, sillä esimerkiksi lukuohjetoiminto tunnistaa jo 62 eri kieltä.

Yritys käyttää tekoälyn koulutuksessa vain laadukasta kustannustoimitettua kirjallisuutta, joka erottaa sen laadullisesti muista kaupallisista tekoälymalleista.

– Työkalu ei ole mukana kirjojen sisällön tai ulkoasun ideoinnissa eikä toteutuksessa. Sitä ei myöskään hyödynnetä kirjallisuuden kääntämisessä. Kunnioitamme aina kirjailijan työtä, emmekä loukkaa tekijänoikeuksia, Publishertoolsin toimitusjohtaja Arto Forstén korostaa.

Tekoäly muuttaa nyt perinteisiäkin toimialoja

– Siltalan havainnon mukaan sisältörikas metadata lisää painettujen kirjojen myyntiä verkkokaupassa merkittävästi. Tämä on tärkeä liiketoiminta-alue, koska sille ennustetaan muutenkin vahvaa kasvua, Forstén kertoo.

– Kustannusalalla liiketoiminnan digitalisoituminen oli ensimmäinen iso murros. Tekoäly tuo seuraavan suuren muutoksen, tällä kertaa toiminnallisella tasolla, toimitusjohtaja Mikko Leinonen AtoZ Oy:stä arvioi.

AtoZ on nostanut tekoälyn yhdeksi painopistealueistaan. Yritys tuo sen nyt disruptoimaan hyvin perinteistä toimialaa. Tekoäly tulee varmasti muuttamaan ja muokkaamaan myös muita perinteisiä toimialoja, Leinonen toteaa.

– Saamme myös oppia uutta esimerkiksi kielimallien kouluttamisesta, ja sukellamme tekoälymaailmassa todella syvään päätyyn.  

Forsténin mielestä on tärkeää, että kustannusalan toimijat ovat mukana tekoälysovellusten kehittämisessä alusta asti. 

– Alan tuntemusta tarvitaan, jotta tekoälyä osataan hyödyntää kirjallisuuden kannalta kestävällä tavalla ja tekijöitä kunnioittaen.

Lisätietoja:

Publishertools Oy, toimitusjohtaja Arto Forstén

arto.forsten@publishertools.ai

050 432 2292

AtoZ Oy, toimitusjohtaja Mikko Leinonen

mikko.leinonen@atoz.fi

044 364 0193

Yhteyshenkilöt

Kustannusosakeyhtiö Siltala on Aleksi ja Touko Siltalan vuonna 2008 perustama riippumaton kustantamo, joka julkaisee laadukasta kauno- ja tietokirjallisuutta.

www.siltalapublishing.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Siltala

Tervetuloa Aimo Pajunen – Kylmän sodan kenraali -teoksen tiedotustilaisuuteen 4. huhtikuuta8.3.2024 12:56:21 EET | Tiedote

Tervetuloa Henrik Talan kirjoittaman teoksen AIMO PAJUNEN – KYLMÄN SODAN KENRAALI julkistus- ja tiedotustilaisuuteen Kaartin Vartiotupaan (Puolustusministeriö, Eteläinen Makasiinikatu 8, Helsinki) torstaina 4. huhtikuuta kello 10–11.30. Ehdoton ennakkoilmoittautuminen tilaisuuteen viimeistään 27.3. reetta@siltalapublishing.fi. Tilaisuuteen saapuessaan osallistujien täytyy todistaa henkilöllisyytensä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye