SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eveliina Heinäluoma: Ajanpeluu muuttuneessa ennallistamisasetuksessa vain lisää kustannuksia

Jaa

Eilen eduskunnan kyselytunnilla ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok) vahvisti, että Suomi aikoo olla mukana kaatamassa EU:n ennallistamisasetusta.

– Ilmastonmuutos on tosiasia ja korvaavilla toimilla on kiire. Viime kesien aikana Etelä-Euroopassa on mitattu lähes 50 asteen lämpötiloja. Luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseen tähtäävä ennallistamisasetus on osa ilmastotoimia. Esityksen kaataminen muutosten jälkeen on hallitukselta vastuutonta politiikkaa, suomii ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eveliina Heinäluoma (sd).  

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Eduskunnan suuri valiokunta linjasi viime kesänä laajalti hyväksytyssä kannassaan, että Suomen on ajettava aktiivisesti etujaan ennallistamisasetuksen jatkoneuvotteluissa.

– EU-komission alkuperäistä ennallistamisehdotusta kritisoitiin aivan oikeista syistä, sillä se olikin Suomelle ongelmallinen. Komission alkuperäinen ehdotus ei tunnistanut Suomen asemaa Euroopan metsävaltaisimpana ja myöhään kaupungistuneena maana. EU-parlamentissa suomalaiset mepit tekivät hartiavoimin vaikuttamistyötä, jotta ehdotukseen saatiin Suomen tarvitsemia muutoksia. Vaikuttamistyö tuotti tulosta ja Suomen tarpeita otettiin mukaan muokattuun lakiesitykseen. Tämä osoittaa, että rakentavalla otteella esityksiin voidaan vaikuttaa, mutta hallitus on nyt heittämässä tehdyn työn hukkaan aikomalla kaataa esityksen, kritisoi Heinäluoma.

Ministeri Mykkänen on nyt ilmoittanut, että hallitus on muutosten jälkeen valmis kaatamaan esityksen.

– On edesvastuutonta ja epäjohdonmukaista, että Suomi on nyt kaatamassa ennallistamisasetusta, vaikka ehdotukseen on saatu myös juuri niitä muutoksia, joita Suomi vaati. Ennallistamista koskevien toimien lykkääminen tai ajanpeluu ei ratkaise tilannetta, vaan merkitsee vain kustannusten kasvamista ja synnyttää epävarmuutta investointiympäristön tulevaisuudesta. Tämä on haitallista niin teollisuuden kuin maataloudenkin toiminnalle, Heinäluoma arvioi.

Ilmastonmuutosta seuraava EU:n Copernicus-palvelu totesi tammikuussa vuoden 2023 mittaushistorian kuumimmaksi ja Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) tällä viikolla julkaistu raportti vahvisti koko kuluneen vuosikymmenen olleen mittaushistorian kuumin.  

– Tilanne on erittäin vakava. Ilmastonmuutos näkyy karulla tavalla etenkin Etelä-Euroopan kuivuutena, mutta sään ääri-ilmiöt yleistyvät meilläkin. Ennallistamisasetuksella pyritään vahvistamaan luonnon monimuotoisuutta, mikä on olennainen osa ilmastonmuutoksen hillintää, Heinäluoma muistuttaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Oppositionen lämnade in en gemensam interpellation angående nedkörningar av sjukhusens verksamhet11.4.2024 10:17:43 EEST | Tiedote

SDP, Centern, De gröna, Vänsterförbundet och Rörelse Nu frågar i sin gemensamma interpellation om centralsjukhusens framtid och hur regeringen ämnar trygga tillgången till och tillgängligheten av de social - och hälsovårdstjänster som garanteras i grundlagen för invånarna i alla välfärdsområden i hela landet. Den första undertecknaren av interpellationen är Kim Berg från SDP. Interpellationen går att läsa i sin helhet i detta pressmeddelande.

Oppositio jätti yhteisen välikysymyksen sairaaloiden alasajosta11.4.2024 10:17:43 EEST | Tiedote

SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja Liike Nyt kysyvät yhteisessä välikysymyksessään keskussairaaloiden tulevaisuudesta ja siitä, miten hallitus aikoo turvata perustuslain takaamien sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden kaikkien hyvinvointialueiden asukkaille koko maassa. Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja on SDP:n Kim Berg. Lue välikysymysteksti tästä tiedotteesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye