Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Itäisestä Suomesta erityistalousalue – elinkeinopolitiikan pilotit käyntiin

Jaa

EK on julkistanut puheenjohtajansa Harri Bromanin johdolla suositukset kuuden maakunnan päättäjille ja Suomen hallitukselle siitä, kuinka itäisen Suomen talous ja elinvoima saadaan kääntymään kasvuun. Erityistalousalueen ytimessä ovat ketterästi toteutettavat pilotit, joilla avataan investointien ja yrityskasvun pullonkauloja sekä vahvistetaan infraa. EK esittää erityislähettilästä, jonka johdolla kuuden maakunnan synergiat saataisiin maksimoitua.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on julkistanut toimenpideohjelman kattaen kuusi maakuntaa: Etelä-Karjala, Etelä-Savo, Kainuu, Kymenlaakso, Pohjois-Karjala ja Pohjois-Savo.

”Itäisen Suomen tilanne on vakava ja poikkeuksellinen – niin talouden kuin turvallisuuden valossa. On koko maan ja myös EU:n etu, että itäinen Suomi säilyy elinvoimaisena ja asuttuna. Keinot kasvukäänteeseen löytyvät, kun voimat yhdistetään alueellisesti, kansallisesti ja EU-tasolla”, korostaa EK:n puheenjohtaja Harri Broman

Tavoitteena terveesti kasvavat yritykset, jotka tuottavat Suomelle lisää BKT:tä

Ilman erityistoimia itäinen Suomi ei nouse – siksi siitä on tehtävä erityistalousalue, esittää Harri Broman:

”EK:n ajattelussa erityistalousalueen ytimessä on yritystoiminnan kiihdyttäminen: toimet tähtäävät siihen, että itäiseen Suomeen syntyy terveesti kasvava talous, joka luo kansantalouteen lisää BKT:tä. Tämän tavoitteen toteuttaminen edellyttää myös julkisen vallan vetoapua – Suomen hallituksen rooli on aivan keskeinen jo huhtikuun kehysriihestä alkaen.”

Erityistalousalue toteutuisi neljän kokonaisuuden kautta:

  1. EU-rahoitusta itäiseen Suomeen. Suomen on rakennettava yhteistyötä Baltian maiden ja Puolan kanssa, jotta EU:hun saataisiin rahoitusväline vahvistamaan Venäjän rajanaapurimaiden strategista asemaa. On löydettävä keinot myös siihen, kuinka nykyisen EU-rahoituskauden käyttämättömiä varoja pystytään hyödyntämään itäisen Suomen hyväksi.  
  2. Investoinnit energiaan ja vihreään siirtymään. Päivitetään Fingridin kehittämissuunnitelmaa uuden kantaverkon saamiseksi itäiseen Suomeen. Perustetaan investointinyrkki houkuttelemaan investointeja ja vauhdittamaan hankkeiden luvitusta.
  3. Yhteydet kuntoon digissä, liikenteessä ja matkailussa. Parannetaan lentoyhteyksiä, lisätään panostuksia matkailuun ja toteutetaan 5-vuotinen laajakaistaohjelma, joka mahdollistaa monipaikkaisen työnteon. 
  4. Mittelstand-yrittäjyyttä, pilotteja ja kokeilukulttuuria. Toteutetaan yritysten kasvua vauhdittavia pilotteja, joilla ratkaistaan osaajapulaa, helpotetaan omistajanvaihdoksia sekä parannetaan yrityspalvelujen ja rahoituksen saatavuutta. 


Erityislähettiläs johtamaan kokonaisuutta laajoin valtuuksin

Kaiken keskiössä on yhteistyö ja joukkuepeli. On tärkeää hyödyntää synergiat kunta- ja maakuntatasolta aina Euroopan unioniin asti, yksityinen ja julkinen sektori yhdessä.

EK esittää erityislähettilään nimittämistä laajan toimenpidekokonaisuuden johtamiseksi. Erityislähettilään tehtävänä on pääministerin ja valtioneuvoston alaisuudessa johtaa ja koordinoida alueen toimijoiden yhteistyötä sekä varmistaa maakuntien yhteisten tavoitteiden toteutuminen Suomessa ja EU-tasolla.

Yli kolmannes työnantajista ennakoi merkittäviäkin talousvaikutuksia

Yritysten rooli on kasvukäänteen ytimessä. EK:n yrityskyselyn mukaan itäisen Suomen yritykset ovat vahvasti sitoutuneita yhteisiin talkoisiin. Yli kolmannes alueen työnantajayrityksistä ennakoi taloudellisen aktiviteetin merkittävää kasvua, mikäli EK:n esittämät toimenpiteet toteutuvat.

Tarkemmat tiedot EK:n julkaisusta:
Itäisestä Suomesta erityistalousalue 


Lisätiedot:
Puheenjohtaja Harri Bromanin haastattelupyynnöt EK:n viestinnän kautta: tiedottaja Satu Toivonen, puh. 040 8212 097
Johtava asiantuntija Jari Huovinen, puh. 040 861 4582
Sähköpostit etunimi.sukunimi@ek.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Satu ToivonenTiedottaja

Yrittäjyys, elinkeinopolitiikka
Energia, ilmasto, liikenne, ympäristö
EU-asiat, Brysselin toimisto
Kauppapolitiikka, kansainvälistyminen

Puh:040 821 2097satu.toivonen@ek.fi

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Vihreä verotuki saanee investoinnit liikkeelle28.6.2024 14:55:46 EEST | Tiedote

Elinkeinoelämän keskusliito pitää tärkeänä, että hallitus edistää vauhdilla kehysriihessä sovittua merkittävää verotukea vihreän siirtymän investoinneille. Suomessa on vireillä lähes 270 miljardin euron edestä vihreän siirtymän investointihankkeita, mutta suuret investointipäätökset ovat vielä voittopuolisesti jääneet odottamaan. Määräaikainen verokannustin toimii hankkeille tärkeänä kiihdyttäjänä ja auttaa osaltaan varmistamaan että investoinnit toteutuvat Suomessa, eivätkä karkaa meiltä kilpailijamaiden avokätisten investointitukien perässä.

EK:n Osaamisavain-kysely: Yritysten rekrytointiaikeet kääntymässä kasvuun27.6.2024 13:56:56 EEST | Tiedote

Yritysten toteutuneet rekrytoinnit ja rekrytointiaikomukset ovat kääntyneet maltilliseen kasvuun. Toteutuneiden rekrytointien määrä kasvoi marraskuusta 2023 toukokuuhun 2024 noin 10 prosenttia ja rekrytointiaikomukset seuraavalle puolelle vuodelle kasvoivat noin 15 prosenttia. Tätä ennen rekrytoinnit ja rekrytointiaikomukset olivat laskeneet yhtäjaksoisesti vuoden 2022 syksystä lähtien. Tiedot käyvät ilmi toukokuussa toteutetusta EK:n yrityskyselystä. “Rekrytointien ja rekrytointiaikomusten kasvu antaa uskoa siihen, että talous on kääntymässä kasvuun. Pitkään jatkunut epävarmuus taloudessa on toivon mukaan helpottamassa ja sen myötä yritykset uskaltavat lisätä rekrytointeja. Rekrytointimäärät voivat kasvaa nopeastikin, mikäli talouskasvu pääsee kunnolla käynnistymään”, EK:n vihreän kasvun johtaja Ulla Heinonen sanoo. Yleisimpinä syinä yritysten tekemille rekrytoinneille ovat edelleen poistuman korvaaminen (75 % vastaajista), tarve uudenlaiselle osaamiselle (43 % vastaajista) ja lisäänt

Suomi tavoittelee omaa paviljonkia YK:n COP29-ilmastokokoukseen – mukaan yritykset, kaupungit, yliopistot ja järjestöt25.6.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

Suomelle rakennetaan vahvaa näkyvyyttä YK:n ilmastokokoukseen, joka järjestetään Bakussa, Azerbaidžanissa 11.-22.11. 2024. Suomen paviljongin osallistujajoukkoa muodostetaan nyt – mukana on jo monimuotoinen joukko organisaatioita ja ilmoittautuminen on auki 16.8. asti. Vuosittain järjestettävä ilmastokokous on paitsi YK:n tärkein ilmastopolitiikan päätöksentekoareena, myös maailman suurin ilmastotapahtuma. Se kokoaa yhteen päättäjiä ja ilmastoaiheiden parissa työskenteleviä yrityksiä, järjestöjä ja tutkijoita lähes 200 maasta. Viime vuonna Suomi toteutti Dubain ilmastokokoukseen ensimmäistä kertaa oman maapaviljonkinsa, jossa suomalaiset yritykset ja organisaatiot pääsivät esittelemään ilmastoratkaisujaan kansainväliselle yleisölle ja päättäjille. Paviljonki oli menestys niin kävijämäärältään kuin korkean tason kohtaamisten ja Suomen kansainvälisen tunnettuuden kannalta. Myös tänä vuonna on tavoitteena saada Suomen lipun alle Bakuun vahva edustus. Hankkeen ohjausryhmään kuuluvat Climat

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye