Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Työllisyyden alavire Kaakkois-Suomessa jatkuu

Jaa

Työttömien määrä Kaakkois-Suomessa nousi edellisvuoden helmikuusta. Myös lomautettujen määrä nousi vuodentakaisesta. Nuorisotyöttömyyden kasvu jatkuu – jo kesästä asti nuorten työttömien määrä on noussut suhteessa enemmän kuin kaikkien työttömien määrä. Myös pitkäaikaistyöttömyys lisääntyi vuodentakaisesta. Uusia avoimia työpaikkoja oli helmikuussa vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Helmikuussa 2024 Kaakkois-Suomessa oli työttömiä työnhakijoita vuodentakaiseen verrattuna 10 % enemmän. Uusia avoimia työpaikkoja oli 17 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste oli 12,8 %. Työttömiä työnhakijoita 16093, oalveluissa 5703,  pitkäaikaistyöttömiä 4348, työpaikkojen määrä 2281.
Helmikuussa 2024 Kaakkois-Suomessa oli työttömiä työnhakijoita vuodentakaiseen verrattuna 10 % enemmän. Uusia avoimia työpaikkoja oli 17 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste oli 12,8 %.

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli helmikuun lopussa 16093 työtöntä työnhakijaa. Työttömien määrä on 1485 henkilöä (+10 %) suurempi kuin vuotta aikaisemmin.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Kaakkois-Suomessa 12,8 prosenttia. Kymenlaaksossa osuus oli 12,8 prosenttia ja Etelä-Karjalassa 12,7 prosenttia. Koko maassa työttömien osuus työvoimasta oli helmikuussa 10,8 prosenttia. Kunnittain tarkasteltuna korkein työttömyysaste oli Imatralla (16,9 %) ja matalin Taipalsaarella (9,7 %). Työttömyysasteet vaihtelevat kunnittain melko paljon, mutta suurimmassa osassa Kaakkois-Suomen kuntia työttömyysaste on korkeampi kuin valtakunnallisesti.

Lomautettujen määrä helmikuussa nousi vuodentakaisesta 29 prosentilla. Tammikuuhun verrattuna lomautettuja oli kolme prosenttia enemmän.

Nuorisotyöttömyyden nousu jatkuu kaikissa seutukunnissa. Alle 25-vuotiaita työttömiä oli Kaakkois-Suomessa vuodentakaista 20 prosenttia enemmän. Jo kesästä asti nuorten työttömien määrä on noussut suhteessa enemmän kuin kaikkien työttömien määrä.

Myös pitkäaikaistyöttömyys on lisääntynyt. Vuodentakaisesta nousua on 15 prosenttia. Kaikista kaakon työttömistä pitkäaikaistyöttömiä on 27 prosenttia. Osuus on matalampi kuin valtakunnallisesti. Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi kaikissa kaakon seutukunnissa, määrällisesti eniten Kouvolan ja suhteellisesti eniten Imatran seudulla.

Työttömien määrä kasvoi kaikissa Kaakkois-Suomen seutukunnissa ja valtaosassa kuntia – määrällisesti eniten Lappeenrannassa. Suhteellisesti nousu oli suurinta Lemillä. Työttömien määrä laski Luumäellä, Savitaipaleella, Virolahdella, Ruokolahdella ja Rautjärvellä.

Kaakkois-Suomen työttömistä työnhakijoista oli helmikuun lopussa ulkomaiden kansalaisia 1778 henkilöä. Ulkomaalaisten osuus kaikista työttömistä oli Kaakkois-Suomessa 11 prosenttia. Alueen ulkomaalaisista työnhakijoista oli EU-maiden kansalaisia 296.

Työttömien määrä nousi Kaakkois-Suomessa viime vuoden helmikuuhun verrattuna lähes kaikissa ammattiryhmissä, eniten rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ryhmässä. Myös erityisasiantuntijoiden työttömyys kasvoi melko paljon.

Työttömien määrä laski Kaakkois-Suomessa edellisvuoteen verrattuna alemman perusasteen suorittaneilla ja nousi kaikilla muilla koulutusasteilla.

Uudet avoimet työpaikat vähenivät  

Kaakkois­-Suomen työ-­ ja elinkeinotoimistossa oli helmikuun aikana avoinna 2281 uutta työpaikkaa. Paikkoja oli 17 prosenttia vähemmän (-481 kpl) kuin vuosi sitten. Työpaikkojen määrä väheni kaikissa seutukunnissa.

Kaakon uusista avoimista työpaikoista 67 prosenttia oli yrityksissä. Yli vuoden kestävää työsuhdetta tarjottiin 37 prosentissa uusista työpaikoista.

Avoimien työpaikkojen määrä väheni eniten asiantuntijoiden, maanviljelijöiden, metsätyöntekijöiden ym. sekä muiden työntekijöiden ryhmissä.

Eniten uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin toimisto- ja laitossiivoojille, lähihoitajille, lastenhoitotyöntekijöille, myyjille ja kiinteistönhuollon työntekijöille.

Palveluissa vähemmän henkilöitä kuin vuosi sitten

Helmikuun lopussa Kaakkois­-Suomessa oli aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piirissä 5703 henkilöä (-10 %). Aktivointiaste oli 26,2 prosenttia. Laajan työttömyyden eli työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden yhteismäärä oli helmikuussa noin 21800. Määrä on noin 800 henkilöä suurempi kuin vuotta aikaisemmin.

Palkkatuella työllistettyjen määrä väheni vuodentakaiseen verrattuna. Enemmistö työllistetyistä oli yksityisen sektorin töissä.

Palveluista kuntouttavan työtoiminnan osallistujamäärät nousivat hieman. Muiden palveluiden osallistujamäärät laskivat.

Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto
Johtaja Jari Saarinen, puh. 0295 042 200, jari.saarinen@te-toimisto.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kesänopeuksiin aletaan siirtyä 8.4. alkaen Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa5.4.2024 08:33:02 EEST | Tiedote

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusten poisto aloitetaan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa maanantaina 8.4.2024, mikäli sää- ja keliolosuhteet sen sallivat. Koko maassa on määrä palata kesäajan nopeusrajoituksiin huhtikuun loppuun mennessä. Tielläliikkujien on otettava kevään mahdollisesti vaihtelevat olosuhteet huomioon niin ajamisessa kuin rengasvalinnassakin.

Imatran seutukunnalle valmistellaan äkillisen rakennemuutoksen suunnitelmaa4.4.2024 14:23:44 EEST | Tiedote

Stora Enso uutisoi keskiviikkona muutosneuvottelujen alkamisesta Imatran tehtailla ensi viikolla. Muutosneuvottelut kestävät alustavan arvion mukaan kuusi viikkoa ja niiden tuloksena vähennyksiä voidaan tehdä maksimissaan 120 henkilön verran. Useista toimijoista koostuva ryhmä kokoontui tänään torstaina keskustelemaan siitä, kuinka mahdollisesti työttömiksi jääviä henkilöitä voidaan tukea. Mukana olivat edustajat Stora Ensolta, Imatran kaupungilta, Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta, Kaakkois-Suomen TE-toimistosta, Etelä-Karjalan maakuntaliitosta, Imatran Seudun Kehitysyhtiöstä, Lappeenrannan kaupungilta, Etelä-Karjalan Yrittäjistä ja Etelä-Karjalan kauppakamarista sekä useita henkilöitä työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Kaakkois-Suomen maaseudun elinvoimaa parantaviin hankkeisiin on haettavissa tänä vuonna lähes 10 miljoonaa euroa2.4.2024 13:23:59 EEST | Tiedote

Kaupunkikeskustojen ulkopuolella sijaitsevien yritysten investointeihin ja kehittämiseen on haettavissa tänä vuonna runsaasti EU:n maaseuturahoitusta Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta ja alueen neljästä Leader-ryhmästä. Ympäristö- ja ilmastotoimiin liittyvät teemahaut tuovat oman lisänsä kehittämishankkeitten rahoituspalettiin. Euroopan maaseuturahastosta tuetaan yritysten sekä yhteisöjen investointeja ja kehittämistoimia, jotta maaseudulla palvelut ja elämänlaatu paranisivat ja kaupunkikeskustojen ulkopuolelle syntyisi lisää yritystoimintaa ja työpaikkoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye