SDP EDUSKUNTA

Pohjoismaiden neuvoston demarit: Vahva Pohjola takaa rauhan ja turvallisuuden

Jaa

Tänään on Pohjolan päivä. Pohjoismaiden neuvoston SDP:n kansanedustajat pitävät tärkeänä, että pohjoismaista yhteistyötä kehitetään ajanmukaisesti. On tärkeää, että Helsingin sopimuksen päivitystyö etenee ja että vahvistamme pohjoismaista yhteistyötä puolustuksessa, turvallisuudessa ja diplomatiassa.

Tanska, Suomi, Islanti, Norja ja Ruotsi allekirjoittivat 23. maaliskuuta 1962 Helsingissä yhteistyösopimuksen, niin sanotun Helsingin sopimuksen. Virallinen pohjoismainen yhteistyö muotoutui ja siihen kiinnitetään huomiota tänään Pohjolan päivänä.

- Pohjolan päivä muistuttaa siitä, miten olemme onnistuneesti edistäneet vapaata liikkuvuutta Pohjoismaissa, lisänneet pohjoismaista kulttuurivaihtoa ja edistäneet kestävää kehitystä - aina pohjoismaiden passivapaudesta pohjoismaiseen Joutsenmerkkiin. Pohjoismaiden neuvosto ja sen Suomen valtuuskunta seuraavat tiiviisti Pohjoismaiden hallitusten työtä rajaesteiden poistamiseksi. On oltava helppoa elää, opiskella, työskennellä ja harjoittaa rajat ylittävää liiketoimintaa Pohjoismaissa, kertoo pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja Kim Berg kertoo.

Moni asia on muuttunut sen jälkeen, kun Helsingin sopimus allekirjoitettiin vuonna 1962. Viime vuosina turvallisuustilanne on muuttunut hyvin laajasti.

- Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa asettaa uusia vaatimuksia pohjoismaiselle yhteistyölle. Pohjoismaiden neuvosto käsittelee yhä enemmän ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan sekä kattavaan turvallisuuteen ja varautumiseen liittyviä kysymyksiä. Tämä käy selvästi ilmi muun muassa siitä, että Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajuusohjelman nimi on ”Rauha ja turvallisuus arktisella alueella”, kertoo Pohjoismaiden neuvoston jäsen Anna-Kristiina Mikkonen.

Pohjoismaiden neuvosto kokoontuu teemaistuntoon 8.–9. huhtikuuta. Istunto järjestetään tällä kertaa Tórshavnissa, Färsaarilla. Islannin puheenjohtajakauden ohjelman mukaisesti istunnon aiheena on Pohjois-Atlantin rauha, turvallisuus ja valmius.

- Teemaistunnossa keskustellaan siitä, miten Pohjoismaat voivat vahvistaa puolustusalan ja turvallisuusalan yhteistyötään Pohjois-Atlantilla ja arktisella alueella. Toinen aihe on varmasti kaikki yhteistyömahdollisuudet, joita syntyy nyt, kun kaikki Pohjoismaat ovat Naton jäseniä, kertoo Pohjoismaiden neuvoston jäsen Jani Kokko.

Parhaillaan on käynnissä prosessi, jossa selvitetään Helsingin sopimuksen mahdollista päivittämistä.

- Tämän tutkimuksen päätavoitteena on arvioida tarvetta sisällyttää sopimukseen uusia politiikan aloja, kuten turvallisuus-, puolustus- ja ulkopolitiikkaa. Pohjoismaisen yhteistyön vahvuus ei kuitenkaan saa rajoittua pelkkään puolustuskykyyn ja turvallisuusyhteistyöhön. Pohjoismaisella yhteistyöllä on oltava aktiivinen rooli kansainvälisellä näyttämöllä konfliktien ehkäisyssä ja ratkaisemisessa. Pohjoismaat ovat aina kannattaneet vahvasti demokratiaa, ihmisoikeuksia ja vapautta, ja tämä on edelleen tärkeää, toteaa Pohjoismaiden neuvoston jäsen Pinja Perholehto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kim BergEduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja - riksdagsledamot

Puh:050 514 3196

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Haatainen: Kuinkahan monella tapaa hallitus aikoo vielä vaikeuttaa osatyökykyisten elämää?15.4.2024 12:33:43 EEST | Tiedote

Marinin hallituksen keskeinen tavoite oli saada osatyökykyisiä, vammaisia ja muita vaikeasti työllistyviä työmarkkinoille. Ajatuksena oli, että jokaisella on oltava mahdollisuus työhön, kykyjensä mukaan. Orpo-Purran linja on toinen. He tarjoavat osatyökykyisille pelkkää keppiä leikkaamalla rajusti sosiaaliturvaa. Uusimpana toimena hallitus on lakkauttamassa Työkanava oy:n toiminnan.

SDP:n Joona Räsänen: Puolueiden on sovittava, että jatkossa sama henkilö ei voi toimia samaan aikaan kansanedustajana, aluevaltuutettuna ja kunnanvaltuutettuna13.4.2024 09:32:35 EEST | Tiedote

Tasan vuoden päästä järjestetään seuraavat kunta- ja aluevaalit. Sunnuntaina 13.4.2025 järjestettävissä erillisissä vaaleissa valitaan valtuutetut sekä kuntien että hyvinvointialueiden valtuustoihin. Vuoden 2022 aluevaaleissa valittiin aluevaltuutetuiksi 101 silloista kansanedustajaa, jotka toimivat samalla kunnanvaltuutettuina ja näin ollen edustivat kolmea vaaleilla valittua päätöksentekotasoa. - Ennen seuraavia kunta- ja aluevaaleja puolueiden on kyettävä sopimaan siitä, että jatkossa sama henkilö ei voi toimia vaaleilla valittuna päätöksentekijänä kaikilla kolmella päätöksentekotasolla. Tämä on helppo keino välttää vallan keskittyminen samoille henkilöille. Edellisten aluevaalien jälkeen olimme tosiaan tilanteessa, jossa yli puolet kansanedustajista istuivat samalla sekä kunnanvaltuutettuina että aluevaltuutettuina, toteaa SDP:n kansanedustaja Joona Räsänen. Esimerkiksi vuonna 2022 julkaistussa EVA:n tutkimuksessa selkeä enemmistö suomalaisista rajoittaisi poliitikkojen päällekkäis

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye