Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kaupunki työskentelee Herttoniemen alueen talvihoidon parantamiseksi

Jaa

Herttoniemen alueen talvikunnossapidossa on ollut vaikeuksia kuluvan talven alusta alkaen. Alueen uutena urakoitsijana aloitti lokakuun alussa YIT Road Oy. Kaupunki on puuttunut kunnossapitotyön laiminlyönteihin. Valvojien tekemien havaintojen perusteella talvikunnossapidon laatu alueella on parantunut helmikuusta alkaen.

Kuvituskuva. Lumenaurausta Helsingissä.
Kuvituskuva. Lumenaurausta Helsingissä. Roni Rekomaa

Alueen talvikunnossapidon puutteet havaittiin sekä runsaan asukaspalautteen että työn valvojan raporttien perusteella. Urakan alueeseen kuuluvat Herttoniemi, Laajasalo ja Tammisalo sekä mm. Myllypuro, Puotinharju ja Marjaniemi.

− Uusi urakka ei syksyllä lähtenyt käyntiin suunnitellusti, eikä työn laatu vastannut tilattua. Valvojamme havaitsi laiminlyöntejä talvikunnossapidossa sekä raportoinnissa ja puutteita esimerkiksi päivystyksessä. Urakoitsijalla ei ollut käytössään kaikkea sovittua laitteistoa, kuten laitteita polanteen poistamiseen. Se on tietenkin osaltaan vaikuttanut myös laatuun, kertoo Herttoniemen alueen kunnossapitoa tilaava projektinjohtaja Tarja Silventoinen kaupunkiympäristön toimialalta.

Tilanteen seuraamiseksi alueurakan tilannekatsauksia pidettiin urakoitsijan kanssa säännöllisesti joulukuun 2023 puolivälistä alkaen. Helmikuun alussa alueelle tilattiin talvihoidon tehostettua valvontaa. Kaupunki on myös antanut urakoitsijalle sanktioita työn puutteista marraskuusta lähtien yhteensä 28 kertaa. Rahallisia sanktioita on maaliskuun puoliväliin mennessä kertynyt 174 000 euroa.

Lisää koneita ja työntekijöitä

Urakoitsija on tunnistanut kaupungin ja asukkaiden osoittamat talvikunnossapidon ongelmat ja reagoinut niihin, vakuuttaa YIT:ltä infra-segmentin johtaja Aleksi Laine.

− Olemme lisänneet sekä kalustoa että henkilöstöä, jotta onnistumme parantamaan työn laatua. Olemme solmineet uusia aliurakointisopimuksia, joiden avulla olemme saaneet käyttöön muun muassa enemmän tiehöyliä.

Alueella on nyt käytössä aiempaa enemmän työkoneita ja henkilöstöä.

Projektinjohtaja Tarja Silventoinen vahvistaa, että toimenpiteet ovat kannattaneet, mutta tekemistä riittää edelleen, eikä kaikilta osin tilattuun laatuun ole vielä päästy.

− Helmikuussa 2024 pidetyssä katsauksessa voitiin todeta, että sovituilla toimenpiteillä on ollut näkyvää vaikutusta talvihoidon laatuun. Näkemystä puoltaa myös asukaspalautteiden selkeä väheneminen ja valvojan raportit. Poikkeamia esiintyy kuitenkin edelleen.

Uudistusten jälkeiset poikkeamat ovat olleet pääsääntöisesti yksittäisiä laadunalituksia, kuten polanneuria asuntokaduilla ja lumen kasaamisella aiheutettuja näkemäesteitä risteysalueilla. Kaupunki jatkaa tilanteen seuraamista ja puuttuu havaitsemiinsa laiminlyönteihin jatkossakin.

Lumitöitä tekevät yksityiset urakoitsijat ja kaupungin Stara

Kaupungin kunnossapitotyöt on jaettu kymmeneen alueurakkaan. Kuusi niistä on kilpailutettu yksityisille urakoitsijoille ja neljästä vastaa Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara. Yksityisten urakoitsijoiden vastuulla on tällä hetkellä noin 43 % kunnossapitotöistä.   

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tarja Silventoinen
projektinjohtaja
kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki
puh. 040 7015957
tarja.silventoinen@hel.fi

Janne Pesola
Yksikön päällikkö
kaupunkiympariston toimiala
Helsingin kaupunki
puh. 050 3649028
janne.pesola@hel.fi

Aleksi Laine
YIT Road Oy
infra-segmentin johtaja
puh. 040 745 6536
aleksi.laine@yit.fi

Linkit

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611

http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kaavaluonnos Makasiinirannan tulevaisuudesta nähtäville15.4.2024 14:31:07 EEST | Tiedote

Helsinki suunnittelee Eteläsatamaan uutta elämyksellistä ja toiminnoiltaan monipuolista ranta-aluetta. Tavoitteena on liittää Makasiiniranta ja Olympiaranta osaksi keskustan kaupunkirakennetta, merellisiä julkisia kaupunkitiloja ja kävelykeskustaa. Nyt nähtävillä oleva asemakaavaluonnos mahdollistaa uuden museorakennuksen, neljä uutta toimisto- ja liikerakennusta, julkisen rannan ja rantareitin sekä satama-alueen rakentamisen Makasiinirantaan ja Olympiarantaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye