Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vasa förbereder sig för Kalevaspelen: Karlsplan sätts i tävlingsskick

Dela

FM-tävlingen i friidrott, Kalevaspelen, ordnas i Vasa 27–30.6.2024. Det är ett av de främsta nationella idrottsevenemangen i Finland, och Vasa stad har redan gjort förberedelser inför evenemanget i flera år.

Arkivbild: Kalevaspelen i Vasa 2013.
Arkivbild: Kalevaspelen i Vasa 2013. Vasa stad / Pyry Keto

Kalevaspelen förväntas locka omkring 20 000 besökare till Vasa. Evenemanget kräver en stor gemensam insats av idrottsföreningarna i regionen. Den huvudansvariga arrangören är Vasa Idrottssällskap i samarbete med Palosaaren Urheiluseura, Vaasan Toverit, Vaasan Vasama, Vähänkyrön Viesti och IF Femman.

Chefen för idrottsverksamheten Mika Lehtonen säger att Vasa stad har börjat förbereda sig för evenemanget redan för flera år sedan.

En av de mest synliga förnyelserna är resultattavlan på Karlsplan, som byttes ut mot en ny förra året.

– Den nya digitala resultattavlan är en LED-tavla på 14,7 x 5,8 meter på vilken vi utöver resultat också kan visa bland annat livesändning från planen samt repriser i slow motion. Den gamla tavlan var mekanisk, säger Lehtonen.

Ändarna av huvudläktaren på Karlsplan ska glasas in

En annan stor förändring är att ändarna av huvudläktaren på Karlsplan kommer att glasas in under den innevarande våren.

– Det är rätt så kallt på huvudläktaren i och med att den står i skuggan. Glasväggarna minskar snålblåsten och vinden, förklarar Lehtonen.

Löparbanorna på planen ska tvättas och linjerna målas om. Därtill gör man mindre reparationer överallt på planen och bland annat byts el- och datakablarna ut mot nya på hela planen.

Även utrustningen och redskapen på planen måste vara i skick före tävlingen.

– Vi uppdaterar redskap, såsom spjut, kulor, ribbor och ställningar. Efter Kalevaspelen får naturligtvis alla som använder planen också använda de nya redskapen, säger Lehtonen.

Gångtävling kring Metviken

Evenemanget påverkar också bland annat trafiken i hög grad. Tillfälliga trafikregleringar och parkeringsområden har planerats redan en längre tid. Mer information om dessa kommer att ges närmare evenemanget.

Kalevaspelen sträcker sig också utanför Karlsplan.

– Gångtävlingarna för både damer och herrar kommer att äga rum på den nya gång- och cykelbanan i den fina havsnära miljön i Metviken, säger Lehtonen.

I Kalevaspelen tävlar både nationella toppidrottare och lovande unga talanger. Tävlingen äger rum mellan europamästerskapet och olympiska spelen, så det är möjligt att vi på Karlsplan också får se finländska medaljörer från friidrotts-EM i Rom. Dessa FM-tävlingar är också en av de sista möjligheterna för idrottarna att klara kvalgränsen till olympiska spelen i Paris.

– Vi hoppas att Vasaborna skriver upp Kalevaspelen i sina kalendrar redan nu och samlas i stora skaror för att följa tävlingarna, önskar Lehtonen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Arkivbild: Kalevaspelen i Vasa 2013.
Arkivbild: Kalevaspelen i Vasa 2013.
Ladda ned bild

Länkar

I Vasa, Nordens energihuvudstad, är det lätt att vara lycklig.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye