Suomen Vuokranantajat ry

Vuokranantajan veroilmoituksen aika – muista ilmoittaa pienetkin vuokratulot ja varo Airbnb-sudenkuoppaa

Jaa

Verohallinnon tilastojen mukaan vuokratuloja saa yli 370 000 suomalaista. Esitäytettyjä veroilmoituksia lähetetään parhaillaan kaikille tulonsaajille. Ilmoituksen tiedot vuokratuloista perustuvat joko edellisen vuoden tietoihin tai verovelvollisen itse aiemmin ilmoittamiin tietoihin. Vuokratulojen ilmoittamisen kanssa onkin syytä olla huolellinen vuosittain, sillä pienetkin muutokset on ilmoitettava. Myös lyhytaikaisen vuokrauksen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä se saattaa vaikuttaa oman asunnon myyntivoiton verovapauteen, Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah muistuttaa.

Yksityishenkilöiden tulee ilmoittaa lopulliset tiedot viimeistään toukokuussa verohallinnon tarkemmin ilmoittamaan päivämäärään mennessä. Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah ohjeistaa asuntosijoittajia veroilmoituksen tärkeimmistä kohdista.

Vastikkeet, remontit, matkakulut – hyödynnä vuokranantajan yleiset vähennykset

Veroilmoituksesta on ensinnäkin tarkistettava vuokratulojen määrä. Tulot ilmoitetaan asuntokohtaisesti. Samoin vähennykset ilmoitetaan asuntokohtaisesti jaettuna vastikekuluihin sekä muihin kuluihin.  

”Verottaja ei pyydä automaattisesti erittelyä aiheutuneista kuluista tai tositteita. Verovelvollisen vastuulla on kuitenkin säilyttää tarkempi erittely sekä tositteet itsellään kuusi vuotta verovuoden päättymisen jälkeen”, Ahsanullah muistuttaa. 

Vastikkeiden lisäksi usein vähennettäviä kuluja syntyy muun muassa remonteista, matkakuluista ja uuden vuokralaisen etsimisestä.  

”Nyt kun vuokramarkkinoilla on paljon tarjontaa, voi olla sopiva aika parantaa oman asunnon tasoa remonteilla. Pelkän pintaremontin kulut voi pääsääntöisesti vähentää heti niiden maksuvuonna niin sanottuina vuosikorjausmenoina. Jos kuluja on enemmän kuin vuokratuloja, voi tappion vähentää muista pääomatuloista, alijäämähyvityksenä ansiotuloista tai tulevien vuosien pääomatuloista”, Ahsanullah vinkkaa. 

Tulonhankkimislainan korkoja ei ilmoiteta vähennyksinä vuokratuloista, vaan ne huomioidaan erikseen vähennyksenä kaikista pääomatuloista. Suomalaiset pankit ilmoittavat laina- ja korkotiedot suoraan verottajalle, mutta jokaisen tulee tarkistaa veroilmoitukselle merkitty lainan käyttötarkoitus.  

”Korkojen nousun myötä on entistä tärkeämpää varmistaa, että kaikki lainat on merkitty oikein veroilmoitukselle”, Ahsanullah korostaa.    

Lyhytaikaisenkin vuokraustoiminnan tulot ilmoitettava – varo sudenkuoppaa

Vuokratulot ovat verotettavaa pääomatuloa ensimmäisestä eurosta lähtien. Tulot pitää siis ilmoittaa, vaikka omaa asuntoaan vuokraisi esimerkiksi vain yhden kesäviikon ajan. Oman asunnon myyntivoitto on verovapaata silloin, kun asuntoa on käytetty omistusaikana yhtäjaksoisesti vähintään kahden vuoden ajan omana tai perheen vakituisena asuntona.  

Ahsanullah muistuttaa säännökseen liittyvästä ratkaisusta: ”Korkein hallinto-oikeus totesi vuonna 2021 äänestyksen jälkeen, että lyhytaikainenkin vuokraus katkaisee lain tarkoittaman yhtäjaksoisen asuinkäytön. Kertaluontoisella lyhytvuokrauksella voi siten olla merkittävät veroseuraamukset, sillä myyntivoiton verot voivatkin tulla maksettaviksi.”  

Hallitusohjelman mukaan tällä vaalikaudella selvitetään lainsäädännön muuttamista siten, ettei oman asunnon satunnainen ja lyhytaikainen vuokraus vaikuttaisi kahden vuoden yhtäjaksoiseen asumisaikaan. 

”Muutos olisi hyvin tarkoituksenmukainen, sillä on erikoista, että asuinkäytön voidaan katsoa katkeavan, jos asunnon vuokraa vaikka vain festariviikonlopuksi”, Ahsanullah linjaa.  

Lisätietoa vuokranantajien verotuksesta löytyy Suomen Vuokranantajien nettisivuilta: https://vuokranantajat.fi/tietopankki/rahanarvoiset-verovahennykset/  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 30 000 vuokranantajaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Varoitus vuokralaisille: luvaton kesävuokraus voi johtaa vakaviin seuraamuksiin23.5.2024 09:30:00 EEST | Tiedote

Kesän kynnyksellä moni asunto jää tyhjäksi, kun asukkaat suuntaavat lomalle. Vuokra-asunnon jälleenvuokraus loman ajaksi voi tällöin olla houkutteleva vaihtoehto. Laki lähtee kuitenkin siitä, että jälleenvuokraus eli koko huoneiston vuokraaminen eteenpäin on vuokralaiselle kiellettyä, ellei hän ole saanut vuokranantajalta lupaa. Vuokralainen tarvitsee jälleenvuokraukseen siis aina vuokranantajan luvan, Suomen Vuokranantajat ry:n juristi Susanna-Maria Aarnivuo muistuttaa. Vastuullisesti toteutettuna jälleenvuokraus on sekä vuokralaisen että vuokranantajan etu.

Kysely: Asuntosijoittajat pärjänneet hyvin nousseiden vastikkeiden kanssa – yli 90 prosentilla ei minkäänlaisia maksuvaikeuksia14.5.2024 10:05:00 EEST | Tiedote

Taloyhtiöiden talous on ollut viime aikoina pinnalla. Suomen Vuokranantajien Vuokranantaja-barometrista selviää, että ongelmat vastikkeiden maksamisessa ovat yksityisillä vuokranantajilla harvinaisia. Suuria maksuvaikeuksia on ollut viimeisen puolen vuoden aikana vain 1,2 prosentilla yksityisistä vuokranantajista. Pieniä vaikeuksia on ollut 7,3 prosentilla.

Vuokranantajat suuntaavat asuntokaupoille aiemmin kuin oman kodin ostajat, hoitokulujen kasvua pidetään suurimpana riskinä24.4.2024 00:05:00 EEST | Tiedote

Yksityisten vuokranantajien ostoaikeet ovat olleet varovaisessa nousussa viime syksystä ja jatkavat edelleen maltillista kasvua, mutta ostoaikeet eroavat merkittävästi kaupungeittain. Hoitokulujen nousua pidetään selvästi suurimpana riskinä, kun taas nykyinen korkotaso ei huoleta suurinta osaa yksityisistä vuokranantajista, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja-barometrista. Barometriin vastasi lähes 2500 asuntosijoittajaa.

Tuoreissa vuokratilastoissa näkyy vahvasti pääkaupunkiseudun ylitarjonta, samalla muussa maassa vuokrat nousevat huomattavasti enemmän18.4.2024 08:59:17 EEST | Tiedote

Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2024 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,4 prosenttia. Vuokrien vuosimuutos oli pääkaupunkiseudulla maltillisesti positiivinen (0,4 %) jatkaen eron tekemistä muuhun Suomeen (+2,1 %). Pääkaupunkiseudulla ainoastaan kolmioiden vuokrat nousivat, mutta muutoin muun maan vuokrakehitys jättää pääkaupunkiseudun yhä vahvemmin taakseen, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye