Suomen Vuokranantajat ry

Vuokranantajan veroilmoituksen aika – muista ilmoittaa pienetkin vuokratulot ja varo Airbnb-sudenkuoppaa

Jaa

Verohallinnon tilastojen mukaan vuokratuloja saa yli 370 000 suomalaista. Esitäytettyjä veroilmoituksia lähetetään parhaillaan kaikille tulonsaajille. Ilmoituksen tiedot vuokratuloista perustuvat joko edellisen vuoden tietoihin tai verovelvollisen itse aiemmin ilmoittamiin tietoihin. Vuokratulojen ilmoittamisen kanssa onkin syytä olla huolellinen vuosittain, sillä pienetkin muutokset on ilmoitettava. Myös lyhytaikaisen vuokrauksen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä se saattaa vaikuttaa oman asunnon myyntivoiton verovapauteen, Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah muistuttaa.

Yksityishenkilöiden tulee ilmoittaa lopulliset tiedot viimeistään toukokuussa verohallinnon tarkemmin ilmoittamaan päivämäärään mennessä. Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah ohjeistaa asuntosijoittajia veroilmoituksen tärkeimmistä kohdista.

Vastikkeet, remontit, matkakulut – hyödynnä vuokranantajan yleiset vähennykset

Veroilmoituksesta on ensinnäkin tarkistettava vuokratulojen määrä. Tulot ilmoitetaan asuntokohtaisesti. Samoin vähennykset ilmoitetaan asuntokohtaisesti jaettuna vastikekuluihin sekä muihin kuluihin.  

”Verottaja ei pyydä automaattisesti erittelyä aiheutuneista kuluista tai tositteita. Verovelvollisen vastuulla on kuitenkin säilyttää tarkempi erittely sekä tositteet itsellään kuusi vuotta verovuoden päättymisen jälkeen”, Ahsanullah muistuttaa. 

Vastikkeiden lisäksi usein vähennettäviä kuluja syntyy muun muassa remonteista, matkakuluista ja uuden vuokralaisen etsimisestä.  

”Nyt kun vuokramarkkinoilla on paljon tarjontaa, voi olla sopiva aika parantaa oman asunnon tasoa remonteilla. Pelkän pintaremontin kulut voi pääsääntöisesti vähentää heti niiden maksuvuonna niin sanottuina vuosikorjausmenoina. Jos kuluja on enemmän kuin vuokratuloja, voi tappion vähentää muista pääomatuloista, alijäämähyvityksenä ansiotuloista tai tulevien vuosien pääomatuloista”, Ahsanullah vinkkaa. 

Tulonhankkimislainan korkoja ei ilmoiteta vähennyksinä vuokratuloista, vaan ne huomioidaan erikseen vähennyksenä kaikista pääomatuloista. Suomalaiset pankit ilmoittavat laina- ja korkotiedot suoraan verottajalle, mutta jokaisen tulee tarkistaa veroilmoitukselle merkitty lainan käyttötarkoitus.  

”Korkojen nousun myötä on entistä tärkeämpää varmistaa, että kaikki lainat on merkitty oikein veroilmoitukselle”, Ahsanullah korostaa.    

Lyhytaikaisenkin vuokraustoiminnan tulot ilmoitettava – varo sudenkuoppaa

Vuokratulot ovat verotettavaa pääomatuloa ensimmäisestä eurosta lähtien. Tulot pitää siis ilmoittaa, vaikka omaa asuntoaan vuokraisi esimerkiksi vain yhden kesäviikon ajan. Oman asunnon myyntivoitto on verovapaata silloin, kun asuntoa on käytetty omistusaikana yhtäjaksoisesti vähintään kahden vuoden ajan omana tai perheen vakituisena asuntona.  

Ahsanullah muistuttaa säännökseen liittyvästä ratkaisusta: ”Korkein hallinto-oikeus totesi vuonna 2021 äänestyksen jälkeen, että lyhytaikainenkin vuokraus katkaisee lain tarkoittaman yhtäjaksoisen asuinkäytön. Kertaluontoisella lyhytvuokrauksella voi siten olla merkittävät veroseuraamukset, sillä myyntivoiton verot voivatkin tulla maksettaviksi.”  

Hallitusohjelman mukaan tällä vaalikaudella selvitetään lainsäädännön muuttamista siten, ettei oman asunnon satunnainen ja lyhytaikainen vuokraus vaikuttaisi kahden vuoden yhtäjaksoiseen asumisaikaan. 

”Muutos olisi hyvin tarkoituksenmukainen, sillä on erikoista, että asuinkäytön voidaan katsoa katkeavan, jos asunnon vuokraa vaikka vain festariviikonlopuksi”, Ahsanullah linjaa.  

Lisätietoa vuokranantajien verotuksesta löytyy Suomen Vuokranantajien nettisivuilta: https://vuokranantajat.fi/tietopankki/rahanarvoiset-verovahennykset/  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 30 000 vuokranantajaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Vuokralainen, varo: luvaton remontti voi johtaa isoon laskuun20.3.2024 10:57:28 EET | Tiedote

Uusimmat oikeustapaukset muistuttavat ikävällä tavalla siitä, kuinka keväinen remonttikuume voi käydä vuokralaiselle kalliiksi. Vaasan hovioikeus tuomitsi 22.11.2023 vuokralaisen maksamaan asunnossa luvattomasti tekemistään muutostöistä lähes 18 000 euroa ja sen päälle vielä vuokranantajan yli 30 000 euron suuruiset oikeudenkäyntikulut. Tapauksessa vuokralainen oli ilman vuokranantajan lupaa vaihtanut asunnon lattian ja remontoinut keittiötä. Muun muassa sähkö- ja putkitöihin liittyneet puutteellisuudet ja niistä aiheutuneet turvallisuus- ja vahinkoriskit oikeuttivat vuokranantajan uusimaan remontin vuokralaisen piikkiin.

Tuore katsaus paljastaa: vuokramarkkinoilla koronan jälkeen kaksi isoa muutosta5.3.2024 11:00:00 EET | Tiedote

Suomen Vuokranantajat on yhteistyössä Vuokraovi.comin kanssa analysoinut vuokra-asuntomarkkinoiden kehitystä. Vuokra-asuntojen kysyntä on ennätystasolla, mutta samaan aikaan vuokra-asunnoista on ylitarjontaa etenkin pääkaupunkiseudulla. Vuosi 2023 jatkoi koronapandemian jälkeistä kehitystä – vuokrien nousu vauhdittui ja vuokra-asuntojen markkinointiaikojen lyhentyivät. Vuokra-asuntojen ylitarjonta ei kosketa koko maata.

Yksityisten asuntosijoittajien ostoaikeet kääntyneet lievään nousuun, uudisasuntoja ostanut verrattain harva19.2.2024 08:15:00 EET | Tiedote

Yksityisten asuntosijoittajien kaksi viime vuotta laskeneet ostoaikeet ovat kääntyneet lievään nousuun, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja 2024 -kyselystä. Ylivoimainen enemmistö yksityisistä vuokranantajista on ostanut vanhoja asuntoja uudiskohteiden sijasta, myös viime vuosina. Valtaosa ei ole korottanut vuokria lainkaan viime vuonna. Kyselyyn vastasi yli 2000 yksityistä vuokranantajaa.

Yksityiset asuntosijoittajat ovat maltillisesti velkaantuneita, haasteet löytää vuokralainen kasvaneet26.1.2024 00:05:00 EET | Tiedote

Valtaosa yksityisistä vuokranantajista on maltillisesti velkaantuneita, sillä jopa 60 prosentilla velkaa ei ole lainkaan tai sitä on alle 50 prosenttia suhteessa sijoitusasunnon arvoon. 93 prosenttia ilmoittaa tavoittelevansa joko pientä tai maltillista riskin ja tuoton suhdetta, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja 2024 -kyselystä. Kyselyyn vastasi yli 2000 asuntosijoittajaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye