Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Ensiasunnon ostajat 2024: Omistusasumista ei pidetä enää taloudellisesti niin järkevänä kuin ennen

Jaa

Asunnon ostaminen ei ole suomalaisnuorten mielestä niin hyvä tapa vaurastua kuin aikaisemmin, selviää Danske Bankin tuoreesta Ensiasunnon ostajat 2024 -kyselytutkimuksesta. Tutkimuksessa selvitettiin 18–39-vuotiaiden näkemyksiä ensiasunnon ostamisesta ja omistamisesta.

Kyselytutkimuksen mukaan ensiasunnon hankintaa hidastavat erityisesti korkeat hinnat, oma tulotaso ja säästöjen puute. Omistusasumisen taloudellisten perusteiden painoarvo on laskenut selvästi kahdessa vuodessa. Nyt vastaajista 63 prosenttia perustelee asunnon ostamista taloudellisella järkevyydellä. Kun tutkimus tehtiin edellisen kerran vuonna 2022, omistusasumista piti taloudellisesti järkevänä 72 prosenttia vastaajista. 

Myös muut omistusasumisen taloudelliset perusteet ovat menettäneet merkitystään. Kaksi vuotta sitten 37 prosenttia vastaajista piti omistusasumista vuokraamista halvempana vaihtoehtona, kun nyt osuus on pienentynyt 24 prosenttiin. Myös niiden osuus, jotka ajattelevat omistusasumisen kerryttävän varallisuutta tai jotka pitävät omistusasuntoa hyvänä sijoituksena, on laskenut kahden vuoden takaisesta. Omistusasuminen koetaan Helsingissä ja Uudellamaalla muuta maata useammin taloudellisesti järkevämmäksi kuin vuokraaminen.

”Asunnon ostajien tilanne on kääntynyt muutamassa vuodessa päälaelleen, ja siksi korkojen nousu, inflaatio ja epävakaa taloustilanne näkyvät tutkimustuloksissa. Silti monelle omistusasumisesta haaveilevalle asunnon hankinta on edelleen fiksu taloudellinen päätös ja keino kerryttää varallisuutta. Ennusteemme mukaan asuntojen hinnat kääntyvät tänä vuonna nousuun. Kasvukeskuksissa asuntojen hintojen odotetaan pitkällä tähtäimellä kehittyvän vähintään kuluttajahintojen mukaisesti”, Danske Bank Suomen henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Jens Wiklund kertoo.

Oma pärjääminen huolestuttaa

Tällä hetkellä ensiasunnon hankintaa hidastavat erityisesti korkeat hinnat, oma tulotaso ja säästöjen puute. Asuntojen hinnat haittaavat kahta kolmesta ensiasuntojen ostajasta tällä hetkellä, mikä on selvästi enemmän kuin kaksi vuotta aiemmin.

Omaan taloudelliseen pärjäämiseen ja yleiseen taloustilanteeseen liittyvät huolet ovat myös yleistyneet. Suomen tulevaisuuteen liittyvä taloudellinen epävarmuus hidastaa etenkin naisvastaajien ensiasunnon ostopäätöstä (55 %).

”Kun yleinen taloustilanne on kiristynyt, on ymmärrettävää, että ensiasunnon ostoon liittyvät taloushuolet ovat lisääntyneet. Tilastot kuitenkin kertovat, että asuntojen hinnat ovat tällä hetkellä edullisempia suomalaisten tulotasoon nähden kuin kaksi vuotta sitten. Tutkimuksen mukaan useimmat ensiasunnon ostajat etsivät itselleen ensisijaisesti kotia, eivät sijoituskohdetta. Asumisen valintoja ei pidäkään tarkastella ainoastaan taloudellisesta näkökulmasta vaan huomioida omat tarpeet ja toiveet laajemmin”, muistuttaa Sari Takala, Danske Bankin henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja.

Ensiasunnon ostajat 2024 -tutkimuksen teki Taloustutkimus Oy Danske Bank Suomen toimeksiannosta. Kysely toteutettiin Taloustutkimuksen internetpaneelissa 24.-31.1.2024 Manner-Suomen suomenkielistä väestöä edustavalla näytteellä. Kyselyyn vastasi määräajassa 1124 kohderyhmään kuuluvaa vastaajaa, jotka edustavat tässä tutkimuksessa noin 1,5 miljoonaa 18–39-vuotiasta suomalaista.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja Sari Takala
Henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja Sari Takala
Lataa
Danske Bank Suomen henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Jens Wiklund
Danske Bank Suomen henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Jens Wiklund
Lataa

Liitteet

Danske Bankista

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. 

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa, ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. danskebank.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye