Maahanmuuttovirasto

Konkurrensutsättningen av förläggningar har slutförts

Dela

I februari 2024 inledde Migrationsverket ett anbudsförfarande för att få anbud på nya förläggningar. Syftet med anbudsförfarandet var inte att öka antalet förläggningar utan att slutföra den konkurrensutsättning av förläggningskapacitet som påbörjades år 2022.

– Verket har konkurrensutsatt förläggningar i åtta delområden. De konkurrensutsatta förläggningarna är bostadsbaserade och institutionsbaserade förläggningar, säger Elina Nurmi som är direktör för enheten för mottagande.

Migrationsverket beaktar klienternas behov vid förändringarna och strävar efter att minimera eventuella olägenheter som förändringarna kan medföra. Klienterna vid förläggningarna kommer att informeras om förändringarna i förväg. En del av klienterna kan behöva byta förläggning, men verket strävar efter att säkerställa att de klienter som vill kan flytta till en kommun och få de tjänster som de behöver i kommunen.

– Förläggningar är avsedda för tillfälligt boende innan klienterna kan flytta till en kommun. Efter flyttningen till en kommun har klienterna samma rättigheter och skyldigheter som de övriga kommuninvånarna, säger Nurmi.

Delområdena och tjänsteproducenterna med vinnande anbud

  • S:t Michel eller Nyslott: Hemcare Oy
  • Imatra eller Fredrikshamn: Hemcare Oy
  • Rovaniemi: Hemcare Oy
  • Kristinestad eller Närpes: JST Aves Oy
  • Joensuu, Kides eller Libelits: JST Aves Oy
  • Nystad eller Salo: JST Aves Oy
  • Brahestad eller Kempele: FRK Uleåborgs distrikt
  • Karleby: Kotokunta Oy

 

I anbudsförfarandet deltog de tjänsteproducenter som tagits med i ett dynamiskt inköpssystem som Migrationsverket hade infört.

Det uppskattade totala värdet av upphandlingen, inklusive optioner, uppgår till 300 miljoner euro under fyra år. Den slutliga summan beror till exempel på antalet klienter på förläggningarna och det hur länge förläggningarna är verksamma. Antalet inkvarteringsplatser på de enskilda förläggningar som nu upphandlats kommer att vara 300. Avtalen kommer att vara i kraft tills vidare.

De förläggningar som upphandlats genom konkurrensutsättningen ska öppnas den 1 juli 2024.

Besvärstiden i fråga om upphandlingen pågår som bäst.

Ytterligare information till medier

Nyckelord

Länkar

Migrationsverket

Migrationsverket är en beslutsfattande organisation i immigrations-, asyl-, flykting- och medborgarskapsärenden och upprätthåller systemet för mottagande.

Följ Maahanmuuttovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Maahanmuuttovirasto

New programme set up for the steering and monitoring of the assistance system for victims of human trafficking20.5.2024 10:40:23 EEST | Press release

The Finnish Immigration Service steers and monitors the activities of the assistance system for victims of human trafficking. To ensure that the steering and monitoring are systematic and transparent, the Finnish Immigration Service has now set up a monitoring programme for the system. This is the first monitoring programme ever implemented for the assistance system for victims of human trafficking.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye