Tilinpäätös 2023: Silmäaseman vahva kasvu jatkui myös vuonna 2023 Suomen talouden haasteista huolimatta

Jaa

Silmäaseman liikevaihto vuonna 2023 oli 230,7 (203,4)* miljoonaa euroa, jossa oli kasvua 13,4 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Kaikkiaan Silmäaseman liikevaihto on kasvanut viimeisen kolmen vuoden aikana yli 100 (2020: 130) miljoonalla eurolla. Vuoden 2023 oikaistu liiketulos oli 33,3 miljoonaa euroa. Investoinnit Suomeen olivat vuoden 2023 aikana 13,9 miljoonaa euroa.

”Menestyksemme perustuu Silmäaseman ainutlaatuiseen konseptiin, jossa kaikki asiakkaan tarvitsemat näönhuollon ja silmäterveyden ratkaisut yhdistyvät helposti ja asiantuntevasti saman katon alle. Työskentelemme systemaattisesti vahvan, suomalaisen brändimme eteen kilpaillussa markkinassa ja olemmekin jälleen optikkoliikkeiden Suomen luotetuin**, jo seitsemättä kertaa. Yhtiön taloudellinen asema on vankka, liikevaihtomme kasvu jatkui ja oikaistu liiketulos parani 28,8 % edellisestä vuodesta ollen 33,3 miljoonaa euroa”, Silmäasema Oy:n ja Cor Group Oy:n toimitusjohtaja Teppo Lindén sanoo. 

Vuoden 2023 aikana tehtiin useita yritys- ja liiketoimintakauppoja, joista merkittävin oli Porvoon silmäsairaalan siirtyminen yrityskaupalla Silmäaseman hallintaan. Tilikauden aikana toimipaikkaverkostoa on uudistettu myös remontein ja uusin konseptein. 

”Vuoden 2023 jatkoimme merkittävästi sekä saatavuuden että saavutettavuuden parantamista.  Silmäterveyden palveluiden tulee olla helposti saatavilla lähellä asiakasta, ja tätä olemme tavoitelleet sekä myymäläsairaalakonseptillamme että silmälääkärikeskuksilla, joilla silmälääkäripalvelut on saatu entistäkin vahvemmin myymälöidemme tueksi. Olemme tärkeä ja kiinteä osa suomalaisen silmäterveyden infrastruktuuria: vuonna 2023 Silmäasema Julkiset Silmäterveyspalvelut Oy sekä Silmäasema-konsernin muut yksiköt hoitivat kaikkiaan arviolta 25 % julkisen terveydenhuollon kaihileikkauksista ja yli 15 % käynneistä Suomessa”, Lindén kertoo.

Silmäaseman vastuullisuusvisiona on palvella asiakkaan koko näkemisen elinkaarta tuottaen mahdollisimman paljon hyvinvointia mahdollisimman pienellä ympäristöjalanjäljellä. Yhtiö on merkittävä työllistäjä Suomessa: Silmäasema-konsernissa työskentelee työntekijöinä ja ammatinharjoittajina yli 1 500 ammattilaista.

”Olemme asettaneet vastuullisuuteen liittyviä tavoitteita ympäristövastuun, sosiaalisen vastuun sekä taloudellisen ja hallinnollisen vastuun osalta. Erityisesti sosiaalisen vastuun osalta kehitystä on tapahtunut vuoden 2023 aikana, kun sekä asiakas- (NPS) että henkilöstötyytyväisyyden mittarit nousivat edellisestä vuodesta. Myös Silmäaseman tapaan toimia eli Code of Conductiin sitoutuminen nousi merkittävästi sekä henkilöstön että avaintoimittajiemme osalta”, Lindén kertoo.

Optinen kauppa 

Optinen kauppa -segmentin liikevaihto kasvoi 13,4 prosenttia 131,2 (115,7) miljoonaan euroon. Liikevaihto kasvoi sekä orgaanisesti että päättyneellä ja edellisellä tilikaudella toteutettujen yrityshankintojen myötä. Optinen kauppa -segmentin oikaistu liiketulos oli 23,2 (17,8) miljoonaa euroa. 

Silmäterveys 

Silmäterveys-segmentin liikevaihto kasvoi 13,1 prosenttia ja oli 101,7 (90,0) miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi pääasiassa vertailukautta vahvemman kysynnän kautta, joka näkyi niin lääkärivastaanottojen lukumäärässä kuin silmäleikkausten volyymissa. Silmäterveys-segmentin oikaistu liiketulos oli 10,1 (8,1) miljoonaa euroa.

* Suluissa olevat luvut viittaavat vuoteen 2022, ellei toisin mainita.
**Valitut Palat, Luotetuin merkki 2024 -tutkimus. Jo seitsemättä kertaa peräkkäin tutkimuksessa optikkoliikkeiden kärkeen sijoittuva Silmäasema sai peräti 32,1 prosenttia kategoriansa maininnoista.

Yhteyshenkilöt

Silmäasema on Suomen suurin näönhuollon ja silmäterveyden toimija. Näemme kokonaiskuvan niin asiakkaamme kohtaamisesta ja hoidosta, kuin suomalaisten silmäterveydestä. Silmäaseman yli 1 500 näkemisen ja silmäterveyden ammattilaista hoitaa lähes miljoonaa asiakasta vuosittain. Silmäasemalla on lähes 150 optikkoliikettä ja silmälääkärikeskusta, 18 yksityistä silmäsairaalaa ja 7 julkisia silmäterveyspalveluita tarjoavaa yksikköä ympäri maan. Silmäaseman liikevaihto vuonna 2023 oli 230,7 miljoonaa euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Silmäasema Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye