Kela

Inga nedskärningar i bostadsbidraget för pensionstagare eller barnbidraget 1.4.2024

Dela

Bostadsbidraget för pensionstagare påverkas inte av de nedskärningar i den sociala tryggheten som genomförs i vår. Inte heller barnbidraget kommer att minska. De nedskärningar som träder i kraft 1.4.2024 gäller det allmänna bostadsbidraget och arbetslöshetsförmånerna.

FPA informerade 18.3 om nedskärningar som gäller det allmänna bostadsbidraget och arbetslöshetsförmånerna. Ändringarna har fått mycket synlighet också i medierna. Enligt direktören för FPA:s serviceenhet Petteri Taponen har man i FPA:s telefonservice lagt märke till att kunderna är oroliga för sina förmåner. Det cirkulerar också felaktiga uppfattningar.

– FPA:s telefonservice får nu många samtal från pensionstagare som är oroliga för sitt bostadsbidrag. En stor del av dessa kunder har bostadsbidrag för pensionstagare som inte påverkas av ändringar, säger Taponen.

De ändringar som träder i kraft 1.4 gäller inte bostadsbidraget för pensionstagare. Det allmänna bostadsbidraget och bostadsbidraget för pensionstagare är två skilda förmåner. I förmånsbeslutet ser kunden vilken förmån det är fråga om. Alla beslut finns att läsa också i MittFPA.

Arbetslöshetsstödens barnförhöjningar slopas, men barnbidraget minskar inte

 Barnförhöjningarna i samband med arbetsmarknadsstöd, grunddagpenning och rörlighetsunderstöd från FPA slopas 1.4.2024. Ändringen gäller arbetslösa som har barn under 18 år att försörja. Däremot gäller den inte barnförhöjningar i samband med pensioner och inte heller barnbidrag.

– En del av kunderna har fått den uppfattningen att utbetalningen av barnbidrag upphör helt och hållet. Vi försöker lugna ner kunderna och berättar att så inte är fallet, säger Taponen.

Tvärtom höjdes vissa barnbidrag i början av året. Barnbidragen till flerbarnsfamiljer ökade, och ensamförsörjartillägget höjdes med 10 euro, det vill säga till 73,30 euro per månad. Från 1.4.2024 kommer dessutom barnbidrag för barn under 3 år att höjas med 26 euro per månad.

Taponen påpekar att kunderna kan kontrollera sina beslut, utbetalningsdagarna och beloppet av respektive förmån i MittFPA. På fpa.fi (www.fpa.fi/stoden-andras) finns samlat information om ändringarna i det allmänna bostadsbidraget och i arbetslöshetsförmånerna. Där hittar man också exempel på hur ändringarna inverkar på förmånerna, svar på vanliga frågor och länkar till räknare som kunderna kan använda för att uppskatta hur deras förmåner påverkas.

Läs mer:

Ändringar i arbetslöshetsförmånerna, det allmänna bostadsbidraget och utkomststödet

Bostadsbidrag för pensionstagare

Kontakter

FPA har i uppgift att sköta grundtryggheten i livets olika skeden för alla dem som omfattas av den finländska sociala tryggheten.

Andra språk

Följ Kela

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kela

Arbetslivssituationen för klienter som deltagit i FPA:s yrkesinriktade rehabilitering förbättras ofta12.4.2024 11:18:03 EEST | Tiedote

FPA utvärderar regelbundet hurdan nytta klienterna har haft av rehabilitering. En färsk rapport visar att arbetslivssituationen ofta förbättras särskilt för personer som deltagit i yrkesinriktad rehabilitering. Också bland dem som deltagit i kurser för personer med psykiska sjukdomar ökar den andel som arbetar eller studerar. Klienter inom krävande medicinsk rehabilitering har däremot som väntat långvariga problem när det gäller arbetsförmågan.

Kelan ammatilliseen kuntoutukseen osallistuneiden asiakkaiden työelämätilanne usein kohenee12.4.2024 11:18:03 EEST | Tiedote

Kela tarkastelee säännöllisesti, millaisia hyötyjä asiakkaat saavat kuntoutuksesta. Tuoreesta raportista ilmenee, että erityisesti ammatillisen kuntoutuksen palveluihin osallistuneiden työelämätilanne usein kohenee. Myös mielenterveyskursseille osallistuneilla työssä ja opiskelemassa olevien osuus kasvaa. Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen asiakkailla sen sijaan on odotetusti pitkäaikaisia työkyvyn haasteita.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye