Satakunnan ELY-keskus

Satakunnassa työttömien määrä on noussut kahdeksalla prosentilla vuoden takaisesta

Jaa

Määrällisesti eniten Satakunnassa on kasvanut työttömien miesten ja toisen asteen koulutuksen saaneiden työttömien työnhakijoiden määrä. Suhteellisesti eniten nousua on kuitenkin ollut nuorten työttömyydessä ja pitkäaikaistyöttömyydessä.

Karttakuva Työttömien työnhakijoiden prosenttiosuus työvoimasta kunnittain Satakunnassa helmikuun 2024 lopulla.
Työttömien työnhakijoiden osuus (%) työvoimasta kunnittain Satakunnassa helmikuun 2024 lopulla.

Satakunnassa oli helmikuun lopussa 9 990 työtöntä työnhakijaa, mikä on noin 740 henkeä (8,0 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Koko maassa työttömyys nousi selvästi enemmän (12,2 %). Helmikuun aikana työttömien määrä laski Satakunnassa 140 hengellä. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 10,4 %.

Useimmissa Satakunnan kunnissa työttömyys on noussut vuoden takaiseen verrattuna

Työttömien työnhakijoiden määrä on vuoden takaiseen verrattuna noussut kolmessatoista Satakunnan kuudestatoista kunnasta. Määrällisesti eniten työttömien määrä on vuoden aikana kasvanut Porissa, jossa lisäystä oli 486 henkeä. Suhteellisesti eniten työttömyys on kasvanut Harjavallassa (21 %).

Helmikuussa korkein työttömyys oli Porissa, jossa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 13,0 %. Alin työttömyys oli Eurajoella ja Jämijärvellä, joissa kummassakin työttömyysaste oli 6,5 %.

Nuorten työttömyys ja pitkäaikaistyöttömyys on noussut suhteellisesti eniten

Työttömistä työnhakijoista oli helmikuun lopussa miehiä 63 % ja naisia 37 %. Vuoden takaiseen verrattuna työttömien miesten määrä on kasvanut 11 %. Naisten työttömyys on noussut vajaat 4 %.

Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli helmikuun lopussa noin 16 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Yli 50-vuotiaissa työttömissä oli nousua vuoden takaisesta vajaat 3 %. 

Helmikuun lopussa yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä oli 2 880. Se on noin 16 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Ulkomaiden kansalaisia oli työttöminä työnhakijoina 1 030, mikä on 15 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Työttömyyden kasvua etenkin rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden pääammattiryhmässä

Koulutusasteen mukaan tarkasteltuna helmikuun lopussa oli eniten toisen asteen koulutuksen suorittaneita työttömiä (sis. erikoisammattitutkinnon suorittaneet), joita oli 5 410. Näiden työttömien työnhakijoiden määrä nousi vuoden takaisesta vajaat 10 %.

Työvoiman kysynnän heikkeneminen näkyy työttömien työnhakijoiden määrän kasvuna useimmissa pääammattiryhmissä. Vuoden takaiseen verrattuna eniten työttömien määrä on kasvanut rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ammattiryhmässä, jossa kasvua oli lähes 300 henkeä. Tässä ryhmässä oli helmikuun lopussa noin 2 350 työtöntä, mikä on myös ammattiryhmittäin tarkasteltuna eniten.

Uusien avoimien työpaikkojen määrä laski vuoden takaisesta

Satakunnassa ilmoitettiin työ- ja elinkeinotoimistoon helmikuun aikana 2 164 uutta avointa työpaikkaa. Se on 280 vähemmän kuin vuosi sitten helmikuussa. Kaikkiaan helmikuussa oli avoinna noin 6 400 työpaikkaa.

Eniten uusia työpaikkoja tuli helmikuussa hakuun palvelu- ja myyntityöntekijöiden pääammattiryhmässä, jossa avautui 554 työpaikkaa. Helmikuussa hakuun tuli edelleen paljon eri alojen kesätyöpaikkoja.

Palveluissa olevien määrä on vähentynyt vuoden takaisesta

Helmikuun lopussa erilaisten aktiivisten työvoimapoliittisten palveluiden piirissä oli Satakunnassa 3 966 henkilöä, mikä oli 10 % vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Lukumääräisesti eniten vähennystä on ollut kuntouttavassa työtoiminnassa.

Satakunnan työllisyyskatsausta voit tarkastella kokonaisuudessaan työ- ja elinkeinoministeriön Työllisyyskatsaus-sivustolla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Karttakuva Työttömien työnhakijoiden prosenttiosuus työvoimasta kunnittain Satakunnassa helmikuun 2024 lopulla.
Työttömien työnhakijoiden osuus (%) työvoimasta kunnittain Satakunnassa helmikuun 2024 lopulla.
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye