Alkoholijuomien maahantuonti aiheuttaa huomattavat verotulomenetykset

Jaa

MaRa, PAM, Panimoliitto, Päivittäistavarakauppa PTY ja Suomen Alkoholijuomakauppa peräänkuuluttavat malttia hallituksen alkoholiveroratkaisuihin.

Suomalaisten ulkomaanmatkailu on kasvanut koronapandemian jälkeisenä aikana. Siten myös alkoholin matkustajatuonti ulkomailta on nousemassa samalle tasolle kuin aiemmin.

Elinkeinot ja palvelualojen työntekijät peräänkuuluttavat malttia hallituksen alkoholiveroratkaisuihin. Suomessa on jo nyt EU:n korkeimmat alkoholijuomaverot. Suuret erot verotasoissa eri naapurimaiden kesken johtavat alkoholijuomien maahantuontiin ja Suomi menettää verotuloja.

Alkoholituonnin seurauksena Suomen valtion verotulojen menetykset nousivat laskennallisesti viime vuonna 300,5 miljoonaan euroon verrattuna siihen, että alkoholi olisi ostettu Suomessa. Myyntituloja menetettiin 475,5 miljoonaa euroa.

null

Tulokset selviävät Visitory Oy:n toteuttamasta laskennasta. Laskennassa huomioitu tuodun alkoholin määrä perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisemaan raporttiin Alkoholijuomien matkustajatuonti ja verkko-ostaminen 2023 (Tilastoraportti 10/2024). Alkoholin hinta on arvioitu hyödyntäen Visitory Oy:n paneelidataa, jossa kysytään 1 000 vastaajalta kuukausittain (12 000 vastausta vuodessa), onko ostanut alkoholia ulkomailta sekä ostetun alkoholin hintatietoja.

Lisätietoja:

Visitory Oy
toimitusjohtaja Antti Honkanen
antti.honkanen@visitory.io, p. 050 541 6890

Palvelualojen ammattiliitto PAM
pääekonomisti Olli Toivanen
olli.toivanen@pam.fi, p. 045 2043 445

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry
toimitusjohtaja Tuula Loikkanen
tuula.loikkanen@panimoliitto.fi, p. 040 922 0750

Päivittäistavarakauppa ry PTY
toimitusjohtaja Kari Luoto
kari.luoto@pty.fi, p. 0400 688 708

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry
pääekonomisti Ari Peltoniemi
ari.peltoniemi@mara.fi, p. 044 750 4511

Suomen Alkoholijuomakauppa ry – SAJK
toiminnanjohtaja Susanna Heikkinen
susanna.heikkinen@sajk.fi, p. 040 588 1067

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Outi HeikkinenViestintäpäällikköPanimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry

Puh:0503708677

Tuula LoikkanenToimitusjohtajaPanimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry

Puh:0409220750

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry on olutta, siideriä ja long drink -juomia sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä valmistavan kotimaisen elinkeinon edunvalvoja. Liitto edustaa yhtä maamme vanhimmista teollisuudenaloista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto r.y.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye