DNA Oyj

Suomalaisilla yrityksillä paljon tekemistä Euroopan tietoturvadirektiivin täytäntöönpanossa

Jaa

DNA:n ja Telenorin Pohjoismaiden yhtiöiden Norstatilla teettämän yhteispohjoismaisen tutkimuksen mukaan suomalaisilla yrityksillä on runsaasti kehitettävää tietoturvan saralla. Myös uuden NIS2-direktiiviin täytäntöönpanossa on paljon tehtävää. 

DNA:n ja Telenorin Pohjoismaiden yhtiöiden Norstatilla teettämän yhteispohjoismaisen tutkimuksen mukaan yrityksillä on runsaasti kehitettävää tietoturvan saralla.
DNA:n ja Telenorin Pohjoismaiden yhtiöiden Norstatilla teettämän yhteispohjoismaisen tutkimuksen mukaan yrityksillä on runsaasti kehitettävää tietoturvan saralla.

NIS tulee sanoista Network and Information Systems, ja sen tavoitteena on kyberturvallisuuden yhteisen tason varmistaminen kaikkialla Euroopan unionissa. Kyseinen direktiivi tulee Suomessa tämän vuoden kuluessa osaksi kansallista lainsäädäntöä. Direktiivin vaatimukset koskevat suurta osaa suomalaista yrityksistä joko välittömästi tai alihankintaketjujen kautta. 

Tutkimuksen perusteella pohjoismaiset yritykset kokevat tietoturvansa tason ja uhkakuvat samankaltaisena. 

Lähes kaikki pohjoismaalaiset yritykset katsovat olevansa jollain tasolla tietoisia kyberuhista

Henkilöstön tietoisuus kyberturvauhista ja niihin oikeanlaisesta reagoinnista on yksi tärkeimmistä kyberturvan osa-alueista, ja NIS2 edellyttääkin entistä parempaa kyberturvan asioiden tiedottamista ja kouluttamista henkilöstölle. Kyselyn perusteella Suomessa noin puolet (49 %) vastaajista mainitsi tarjoavansa tällä hetkellä henkilöstölleen NIS2:n edellyttämää kyberturvaan liittyvää koulutusta. Norjassa koulutusta tarjoaa 61 % yrityksistä ja Ruotsissa sekä Tanskassa noin kolmannes.  

”Erityisen huolestuttavana voidaan pitää sitä, että vastausten perusteella palomuurisuojaus puuttuu jopa neljänneksestä yrityksiä. Tästä on syytä olla huolissaan paitsi näiden yritysten itsensä vuoksi, myös niiden verkkopalveluissa asioivien asiakkaiden vuoksi. Kyberturvallisuudessa oma hyvä suojautuminen vähentää myös muiden tartuntariskiä”, toteaa Dominique Akl, DNA:n yritysliiketoiminnassa verkko- ja pilvipalveluratkaisuista vastaava johtaja. 

Vastaajista 75 % hyödyntää palomuuria, virustorjunnan jäädessä lähelle samoja lukemia (76 %) 

Direktiivin mukaisesti vastuu kyberturvasta on yrityksen johdolla, ja johtohenkilöt voidaan saattaa henkilökohtaiseen vastuuseen laiminlyönneistä. Vastaajista lähes kaikki (95 %) kokivat olevansa jollain tavalla tietoisia kyberturvallisuuteen liittyvistä uhista. Kymmenes (10 %) vastaajista ei kuitenkaan ollut tietoisia siitä, mitä kyberturvaan liittyviä suojaustyökaluja yrityksellä oli ylipäätään käytössään. 

Etukäteissuunnitelmat puuttuvat valtaosasta suomalaisia yrityksiä 

Voimaan astuessaan NIS2 edellyttää, että kyberturvallisuuteen liittyvät riskit on analysoitu ja tietojärjestelmän turvallisuutta koskevat politiikat on asetettu voimaan. Hieman yli kolmannes (36 %) suomalaisista yrityksistä on tehnyt kyberturvauhkia vastaavat häiriönhallintasuunnitelmat. Tästä huolimatta merkittävä osa (86 %) vastaajista oli varmoja tai melko varmoja siitä, että pystyvät vastaamaan kyberturviin koskeviin häiriöihin.

Vastauksien perusteella on todennäköistä, että suurella osalla suomalaisista yrityksistä on todellisuudessa heikot edellytykset vastata tehokkaasti erilaisiin tietoturvauhkiin.

Kyberturvan parantamisen esteenä resurssit ja osaaminen

NIS2:n vaatimusten täyttäminen edellyttää yrityksiltä entistä enemmän panostusta kyberturvan kehittämiseen ja ylläpitoon. 

”Jokaisen yrityksen tulisi toimia direktiivin tarkoitusperien mukaisesti huolimatta siitä velvoittaako direktiivi yritystä suoraan”, Akl sanoo. 

Suurimmiksi esteiksi kyberturvakyvykkyyksien parantamiseksi nähtiin resurssien ja rahoituksen puute (25 %), osaaminen (27 %) ja henkilökunnan osaamisvaje (26 %).  Suurin osa vastaajista (51 %) katsoi, että kyberturvan resursointia lisätään, mutta ainoastaan 7 % piti resurssoinnin lisäämistä erittäin todennäköisenä.

Lehdistötiedote perustuu Telenor Groupin Norstatilla lokakuussa 2023 teettämään verkkotutkimukseen. Tutkimus kohdennettiin suomalaisiin, norjalaisiin, ruotsalaisiin ja tanskalaisiin yrityksiin, ja sen vastaajina toimivat kohdeyrityksen liiketoiminnasta vastaavat johtajat. Vastaajien kokonaismäärä oli 2134, joista 518 oli Suomessa. Tutkimuksen virhemarginaali on 1,9–4,5 prosenttiyksikköä.

Lisätietoja:

Liite: tutkimusraportti

Dominique Akl, johtaja, verkko- ja pilvipalveluratkaisut, DNA Oyj, puh. 044 044 2602, dominique.akl@dna.fi

DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi

Kuvat

DNA:n ja Telenorin Pohjoismaiden yhtiöiden Norstatilla teettämän yhteispohjoismaisen tutkimuksen mukaan yrityksillä on runsaasti kehitettävää tietoturvan saralla.
DNA:n ja Telenorin Pohjoismaiden yhtiöiden Norstatilla teettämän yhteispohjoismaisen tutkimuksen mukaan yrityksillä on runsaasti kehitettävää tietoturvan saralla.
Lataa

Liitteet

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Tehtävämme yhteiskunnassa on yhdistää tärkeimmät. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat jo vuosien ajan olleet mobiilidatan käyttömäärissä maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,7 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2023 liikevaihtomme oli 1 067 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1 700 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi - http://www.dna.fi, X:ssä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj

DNA:n käyttämä 5G-verkko yltää nyt Etelä-Karjalassa liki joka kolkkaan11.4.2024 09:55:00 EEST | Tiedote

DNA:n käyttämän 5G-verkon rakennustyöt Etelä-Karjalassa ovat saavuttaneet pisteen, jossa 5G-verkon peitto yltää maakunnassa liki kaikkialle ja asukkaiden tavoittavuus lähestyy 100 prosentin tasoa heidän asuinpaikkojensa perusteella. Koko maan tasolla kuuluvuudessa on kuitenkin yhä alueellista vaihtelua, minkä vuoksi verkkoa parannetaan jatkuvasti. Tavoite on erityisesti maantieteellisen peiton vahvistaminen ja kasvattaminen. Laskennallisesti 5G-verkko tavoittaa noin 96 prosenttia suomalaisista koko maassa, yhteensä yli 250 paikkakunnalla. 5G-rakentamisen myötä paranevat myös 4G-yhteydet.

DNA’s 5G network now reaches almost every corner of South Karelia11.4.2024 09:55:00 EEST | Press release

DNA’s 5G network in South Karelia now reaches nearly all parts of the region, and coverage of the population is approaching 100% based on residents’ location. At the national level, however, there are still regional variations in coverage, which is why the network is constantly being improved. In particular, DNA’s goal is to reinforce and increase geographic coverage. The 5G network has a theoretical coverage of around 96% of Finland’s population in more than 250 localities. The construction of 5G infrastructure also improves 4G connections.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye