Elinkeinoelämän keskusliitto EK

EastCham Finland ja EK avaavat toimiston Kiovaan – suomalaisen elinkeinoelämän rooli vahvistuu Ukrainassa

Jaa

Kauppakamari EastCham Finland perustaa toimiston Kiovaan yhteistyössä Elinkeinoelämän keskusliiton kanssa. Toimisto auttaa suomalaisyrityksiä pääsemään mukaan jälleenrakennushankkeisiin ja Ukrainan markkinoille. Toimiston päällikkönä 1. huhtikuuta aloittaa Olena Kutsai.

Suomalainen elinkeinoelämä saa tänä keväänä pysyvän edustuston Kiovassa. EastChamin ja EK:n käynnistämän Kiovan toimiston rooli on tärkeä, sillä paikallinen ja asiantunteva tuki helpottaa suomalaisyritysten markkinoillepääsyä ja etabloitumista Ukrainaan.

Toimiston tehtävä on tuottaa yrityksille tietoa Ukrainan markkinasta ja toimintaympäristöstä. Se auttaa paikallisten kumppaneiden löytämisessä ja tarjoaa tietoa Ukrainan jälleenrakentamisprojekteista sekä rahoituksesta. Toimistolla tulee olemaan tärkeä tehtävä myös vuoropuhelussa Ukrainan hallinnon kanssa.

Kiovan toimiston päälliköksi nimitetty Olena Kutsai tuntee erinomaisesti ukrainalaisen liike-elämän ja yrityskentän sekä julkiset hankinnat ja rahoituskanavat. Olena Kutsai siirtyy tehtävään Ukrainan yritysasiamiehen toimistosta (Business Ombudsman Council), jossa hän on tukenut erityisesti Ukrainan yksityisen yrityssektorin toimintaa.

” Suomalaisilla yrityksillä on paljon osaamista ja teknologiaa, jotka vastaavat hyvin Ukrainan tarpeisiin jo nyt. Suomalaista osaamista on tärkeää tehdä tunnetuksi Ukrainassa ja saada yrityksille referenssejä markkinoilta. Toimisto tarjoaa yritysten käyttöön arvokkaan paikallistuntemuksen ja auttaa yrityksiä navigoimaan Ukrainan liiketoimintaympäristössä, joka on monille uusi. Tulemme kokoamaan suomalaisyritysten tueksi laajan palvelu- ja kumppaniverkoston”, sanoo EastCham Finlandin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen.

Toimiston avaaminen on tärkeää, jotta suomalaisyrityksiä saadaan mukaan Ukrainan jälleenrakennukseen, sanoo EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

”Venäjän hyökkäyssodan takia yksistään kriittisen infrastruktuurin akuutti korjaustarve on useiden kymmenien miljardien eurojen mittaluokkaa. Kaiken kaikkiaan on varauduttava arviolta lähes 500 miljardin dollarin jälleenrakennukseen. Ukrainalaiset odottavat nyt suomalaisilta yrityksiltä aktiivista panosta, jotta sähkö- ja televerkkoja, vesi- ja jätehuoltoa, sairaaloita, kouluja ja päiväkoteja ja asuntoja päästään korjaamaan. Tämä on edellytys sille, että Ukrainan yhteiskunnan perustoiminnot kyetään säilyttämään ja maan puolustusrintama kestää.”

Pelkän jälleenrakennuksen sijaan tavoitteena on auttaa Ukraina kiinni moderniin digitaaliseen ja ympäristökestävään talouteen ja yhteiskuntaan, joka samalla tasoittaa maan tietä kohti tulevaa EU-jäsenyyttä. Kiinnostusta on herättänyt mm. Suomen osaaminen liittyen esimerkiksi tekniseen suunnitteluun ja rakentamiseen, tietoliikenneyhteyksiin, energiajärjestelmiin, terveysteknologiaan, koulutukseen ja väestönsuojiin. 

Kiovan toimiston perustamista tukee TT-säätiö. Toiminta linkittyy tiiviisti Team Finland -verkoston työhön sekä yhteistyöhön muiden pohjoismaisten toimijoiden kanssa. EK edistää toimiston yhteistyötä ukrainalaisten sisarjärjestöjensä kanssa.

Tällä hetkellä Ukrainassa toimii 20–30 suomalaisyritystä. Ennen hyökkäyssodan käynnistymistä Suomen tavaravienti Ukrainaan oli noin 200 miljoonan euron tasolla. Vuonna 2023 tavaravienti oli yli 160 miljoonaa euroa, missä oli lähes 10 prosentin kasvu vuoden takaisesta.  Suomen hallituksen viime joulukuussa julkaisema kansallinen suunnitelma tarjoaa yritysten käyttöön rahoitustyökaluja, joilla jälleenrakennukseen voidaan nyt osallistua aiempaa aktiivisemmin.

Lisätietoa ja haastattelupyynnöt:
Jaana Rekolainen, toimitusjohtaja, EastCham Finland, puh. 0400 457743, jaana.rekolainen@eastcham.fi
Petri Vuorio, johtaja, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, puh. 050 323 2979, petri.vuorio@ek.fi

EastCham Finland
EastCham Finland on kansainvälinen kauppakamari, joka tukee suomalaisia yrityksiä Ukrainan, Keski-Aasian ja Etelä-Kaukasian markkinoilla. Kiovan toimistonsa kautta EastCham auttaa jäsenyrityksiään pääsemään mukaan jälleenrakennushankkeisiin ja Ukrainan markkinoille.
www.eastcham.fi

Elinkeinoelämän keskusliitto EK 
EK on ollut alusta alkaen aktiivisena taustavoimana Suomen kansallisen Ukraina-jälleenrakennusohjelman suunnittelussa. Yhdessä ulkoministeriön kanssa EK vetää Elinkeinoelämän Ukraina-jälleenrakennusfoorumia, mikä kokoaa yhteen suomalaisia yrityksiä, viranomaisia ja rahoittajia
www.ek.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Satu ToivonenTiedottaja

Yrittäjyys, elinkeinopolitiikka
Energia, ilmasto, liikenne, ympäristö
EU-asiat, Brysselin toimisto
Kauppapolitiikka, kansainvälistyminen

Puh:040 821 2097satu.toivonen@ek.fi

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK

EK ja Perheyritysten liitto: Pk-sektorin yrittäjät ja omistajat peräänkuuluttavat EU:lta vahvempaa kasvun selkänojaa24.4.2024 14:00:00 EEST | Tiedote

Pk-sektorin kasvu tulee nostaa EU-politiikan prioriteettien joukkoon seuraavalla viisivuotiskaudella. EU-sääntelyssä on aikaansaatava mitattavia tuloksia siten, että pk-sektoriin kohdistuvia raportointivaatimuksia vähennetään neljänneksellä. Rahoituksen saatavuus on varmistettava sekä saatava sisämarkkinoiden täysi kasvupotentiaali pk-sektorin käyttöön, kannustavat EK:n ja Perheyritysten liiton yrittäjät. Pk-yritysten kilpailukykyinen ja kasvua edistävä toimintaympäristö on kriittinen rakennusaine EU:n tulevalle menestykselle, korostaa EK:n Yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtaja Anne Kangas (Hoitokoti Päiväkumpu Oy): ”Pk-yritykset tarjoavat eurooppalaisille yli 100 miljoonaa työpaikkaa ja tuottavat yli puolet EU:n bruttokansantuotteesta. Ne ovat avainroolissa niin uusien innovaatioiden tuottajina kuin ilmastonmuutoksen ratkaisijoina. EU:n tulee tästä syystä aloittaa tulevalla kaudella kilpailukykyremontti, jolla luodaan uudet edellytykset pk-yritysten kasvulle.” Suomen ja perheyritysten e

Elinkeinoelämän järjestöt: Vahvistetaan Suomen EU-vaikuttavuutta22.4.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

EU-vaikuttamisessaan Suomen on toimittava aktiivisesti ja oikea-aikaisesti sekä tuotettava koko Euroopan kannalta toimivia ratkaisuja. On välttämätöntä myös tunnistaa yritysten keskeinen rooli EU-tavoitteiden saavuttamisessa, sillä niillä on usein avaimet toimeenpanon edellyttämiin ratkaisuihin. Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Keskuskauppakamari, Perheyritysten liitto ja Suomen Yrittäjät ovat julkistaneet yhteiset prioriteettinsa seuraavalle viisivuotiskaudelle. Elinkeinoelämän järjestöt ovat valmiina tekemään oman osansa, jotta Suomen vaikuttavuus EU-päätöksenteossa vahvistuu ja jotta EU kykenee tehokkaasti vastaamaan aikamme suuriin haasteisiin kuten ilmastonmuutokseen ja uusiin turvallisuusuhkiin. Samoin on huolehdittava siitä, että Suomelle merkittävät kansalliset erityispiirteet tulevat huomioiduiksi EU-päätöksenteossa. Tehokas EU-vaikuttaminen edellyttää strategisten prioriteettien jatkuvaa määrittämistä, vaikuttamista ja seurantaa. Elinkeinoelämän järjestöt yhdistävät voimiaan

EK: Velkaantumisen taittaminen välttämätöntä – kasvupanostukset positiivisia16.4.2024 16:33:34 EEST | Tiedote

Hallitus on päättänyt kehysriihessä yhteensä noin kolmen miljardin euron sopeutuksesta, josta 1,6 miljardia toteutetaan menoleikkausten ja loput veronkorotusten kautta. EK pitää sopeutuksen kokoluokkaa oikeana ja velkaantumisen taittamista välttämättömänä. Sopeutuksen rinnalla hallitus teki myös merkittäviä kasvuun kannustavia päätöksiä mm. T&K-panostusten, investointikannusteen ja Tesi-konsernin pääomittamisen myötä.

Elinkeinoelämän viestit EU-vaaleihin: Euroopan on herättävä kilpailukykyhaasteeseen8.4.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Eurooppa on vedenjakajalla. Vihreän talouden kilpailukyky, sisämarkkinoiden pelastaminen sekä turvallisuuden vahvistaminen tulee EK:n vaalitavoitteiden mukaan nostaa EU:n prioriteeteiksi seuraavalla viisivuotiskaudella. Ukrainan tuen jatkuminen on sekä Euroopan että Suomen ehdoton etu. Tulevalla vaalikaudella ratkaistaan EU:n talouden suunta - otammeko kilpailukykyhaasteen tosissamme vai näivetymmekö. Kilpailukyvyn varassa ratkeaa myös Euroopan kyky vastata ympäristön, turvallisuuden ja kansalaisten hyvinvoinnin tarpeisiin, korostaa EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies: ”Meillä Suomessa on jo vuosia sitten lyönyt läpi ajatus siitä, että kunnianhimoiset ilmastotavoitteet voivat toimia kestävän kasvun ajureina ja synnyttää innovaatioita, työtä ja hyvinvointia. On siis myös ympäristön etu, että kestävästi toimivat yritykset pärjäävät ja niiden kilpailukyky vahvistuu. Nyt on syytä vaikuttaa sen puolesta, että sama ajattelutapa saataisiin EU-politiikan johtoajatukseksi”. Valtiontukisääntöjä o

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye