FiBAN – Finnish Business Angels Network ry

Nato-jäsenyyys herätti startupit ja sijoittajat: 100 000 euron sijoitusmahdollisuus pitchaustapahtumassa

Jaa

Riihimäellä MaanpuolustusAreenan yhteydessä järjestetään 7.6. Pitch Finland DefSec, jossa startup-yritykset kilpailevat 100 000 euron sijoituksesta ja pääsevät esittämään ensi kertaa innovaationsa julkisesti Suomen suurimmille sijoittajatahoille. Kyseessä on startup-kentän ensimmäinen tässä mittakaavassa järjestettävä puolustus- ja turvallisuussektoriin keskittyvä pitchaus-tapahtuma. 

Mukana tilaisuudessa ovat FiBAN (Finnish Business Angels Network ry), Tesi (Suomen Teollisuussijoitus Oy) VTT (Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy​), Business Finland, Riihimäen kaupunki, Define Finland, Digital Defense Ecosystem, FVCA - Pääomasijoittajat ry ja Kyberala ry. Tapahtuma on osa EU-rahoitteista Connect2Scale -hanketta sekä Riihimäen kaupungin vetämää Define -hanketta.

Vaikka Suomen enkelisijoittajayhdistys FiBANin kautta sadat yritykset hakevat rahoitusta vuosittain, puolustus- ja turvallisuussektorin yrityksille rahoituksen löytäminen on aiemmin ollut haasteellista.  Suomen Nato-jäsenyys on nostanut sijoittajien kiinnostusta puolustusalaa kohtaan merkittävästi. Myös kansainvälisten sijoittajien katseet ovat kääntyneet kohti Suomea.

“Ajatus tilaisuudesta ja sitä kautta startupien määrän kartoittamisesta lähti keskusteluista eräiden pääoma- ja enkelisijoittajien kesken. Halu auttaa koetaan erityisen tärkeäksi tänä aikana. Mutta ei kukaan sijoittaja tee tätä pelkästään isänmaallisuudesta, vaan puolustus- ja turvallisuusala kasvaa seuraavan vuosikymmenen aikana hurjasti, ja siinä kasvussa kannattaa olla mukana,” Finnish Business Angels Networkin toimitusjohtaja Tiina Laisi-Puheloinen vahvistaa. 

Riihimäellä vahvaa puolustusalan osaamista

Tilaisuus järjestetään osana MaanpuolustusAreenaa Riihimäellä. Riihimäellä on jo nyt puolustusalan teollisuutta ja kaupunkiin rakennetaan entistä vahvempaa puolustusalan yritystoimintaa. Puolustusteollisuus työllistää alueella jo yli 1000 henkeä: alueella toimii muun muassa Puolustusvoimien tutkimuslaitos, johtamisjärjestelmäkeskus sekä elektronisen sodankäynnin keskus, Sako ja Millog.

“Kaupungit rakentavat kasvua vahvuuksien varaan. Riihimäellä on vahvaa erityisosaamista turvallisuus- ja puolustussektorilla, jonka haluamme valjastaa Suomen talouskasvun moottoriksi. Olemme ylpeitä saadessamme isännöidä tätä merkittävää uutta avausta, joka toivottavasti saa jatkoa tulevaisuudessa,” Riihimäen kaupunginjohtaja Jouni Eho sanoo.

Kaksoiskäytöstä ratkaisuja koko yhteiskunnalle: satelliittiteknologioita ja kvanttitietokoneita

Puolustus- ja turvallisuussektoreilta erityisesti kaksoiskäytössä nähdään vahvaa potentiaalia, sillä kaksoiskäyttöteknologiaa voidaan hyödyntää sekä siviili-, että puolustuskäytössä. 

“Puolustusalan innovaatioille on nyt kova kysyntä ja Suomen saama Nato DIANA -kiihdyttämö ja kaksi testikeskusta ovat jatkossa tarjolla startup-alan yrityksille. Toivommekin Suomesta mahdollisimman suurta osallistumista vuoden 2024 DIANA -haastekilpailuun. Pitch Finland DefSec -tapahtuma onkin loistava esimerkki puolustusalasta kiinnostuneiden suomalaisten start-up -yritysten kartoittamiseksi,” VTTn Vice President Sauli Eloranta sanoo. 

Kaksoiskäyttö- ja puolustusteknologiat ovat yhä ajankohtaisempia myös Tesin kannalta. Tesi on jo nyt merkittävä sijoittaja esimerkiksi Sisu Auto ja Rauma Marine -yrityksissä.

“Startup- ja kasvuvaiheen sijoituksiamme ovat muun muassa Iceye, IQM, Varjo Technologies ja Dispelix. Selvitämme tällä hetkellä, miten Tesi voisi aktiivisemmin olla mukana kehittämässä ja kansainvälistämässä Suomen puolustusteollisuuden ekosysteemiä yhdessä muiden alan toimijoiden kanssa,” Tesin sijoitusjohtaja Keith Bonnici kertoo.

Suorien sijoitusten lisäksi Tesi sijoitti toukokuussa 2023 Naton Innovation Fund -rahastoon 35 miljoonaa euroa. Rahaston kokonaiskoko on miljardi euroa. “Tesille kesäkuun pitchauskilpailu antaa erinomaisen mahdollisuuden päästä tutustumaan lupaaviin alkuvaiheen kaksoiskäyttöyrityksiin,” Bonnici lisää.

Pitch Finland DefSec -kilpailuun odotetaan hakijoita Suomesta, Baltiasta sekä Pohjoismaista ja startup-hakuaika päättyy 26.4. Enkeli- ja pääomasijoittajat ovat valmiita sijoittamaan kilpailun parhaaseen yritykseen 100 000 euroa.

MaanpuolustusAreenan yleisötilaisuudessa Suomen roolista Natossa ja suurvaltojen välisessä teknologiakilpailussa keskustelua virittävät Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä sekä puolustusvoimien edustaja. Keskustelu jatkuu paneelikeskustelussa, jossa on mukana muun muassa kyberturvallisuuden professori ja kansanedustaja Jarno Limnéll sekä Patrian toimitusjohtaja Esa Rautalinko. Lisäksi iltapäivän kutsuvierasseminaarissa puolustusteollisuuden innovaatioista puhumassa ovat mm. Olli Ruutu puolustusministeriöstä sekä yrityselämän edustajia.

MaanpuolustusAreena ja Pitch Finland DefSec järjestetään Riihimäellä järjestettävien Kansainvälisten Erämessujen yhteydessä. 

Tutustu Erämessujen tapahtumasivuihin ja lippuihin.

Lisätiedot

Lue myös: “Puolustus- ja turvallisuusalan startupit tarvitsevat kasvulle rahoituskanavat”

Lue myös: ”Rii­hi­mä­ki ra­ken­taa uu­den­lais­ta puo­lus­tusa­lan yh­teis­työ­tä

Lue myös:  “Suomi mukaan NATOn miljardin euron innovaatiorahastoon” 

Lue myös:  “Suomeen Naton yrityskiihdyttämö”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Pitch Finland DefSec järjestetään ensimmäistä kertaa

Pitch Finland DefSec-tilaisuuden järjestää FiBAN (Finnish Business Angels Network ry) yhteistyössä Tesin (Suomen Teollisuussijoitus Oy) VTTn (Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy​), Business Finlandin, Riihimäen kaupungin Define Finlandin, Digital Defense Ecosystemin, FVCA - Pääomasijoittajat ry:n ja Kyberala ry:n kanssa. Tapahtuma on osa EU-rahoitteista Connect2Scale -hanketta sekä Riihimäen kaupungin vetämää Define -hanketta. 

Pitch Finland DefSec on myös osa FiBANin noin 8 kertaa vuodessa järjestettävää Pitch Finland -tapahtumasarjaa, jossa kasvuhakuiset startup-yritykset pääsevät esittämään ideansa sijoittajayleisölle. Vuosittain sadat kasvuhakuiset startup-yritykset löytävät rahoitusta FiBANin kautta.

Lisätietoa FiBANin historiasta, perustajista ja toiminnasta löydät: www.fiban.org

Startup-yrittäjä pitchaamassa FiBANin yksityissijoittajille Pitch Finland -tilaisuudessa helmikuussa 2024.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta FiBAN – Finnish Business Angels Network ry

FiBANin STARTUP-PULSSI 1/2024: Startupien rahoitushaku kaksinkertaistunut, kolmannes startupeista tekoälypohjaisia3.7.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Kevään 2024 FiBANin kautta rahoitusta hakeneiden määrä lähes kaksinkertaistui aiempien vuosien keskimääräisestä 250 hakemuksesta yli 450 hakemukseen. Eniten hakemuksia keväällä 2024 saapui ohjelmistoalan startupeilta. Muita trendaavia aloja olivat puolustus ja turvallisuus, data-analytiikka, wellness, entertainment, deep tech ja gaming. Naisten edustus rahoitusta hakeneissa startup-yrityksissä on säilynyt matalalla tasolla. Rahoitusta hakeneista naistiimejä oli vain noin kuusi prosenttia kaikista hakemuksista kun pelkästään miestiimejä oli noin 50% hakijoista.

100 000 euron sijoitus: Suomen suurimman puolustusalan startup-kilpailun voittaja ja finalistit julki8.6.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Riihimäellä 7.6. järjestetyn Pitch Finland DefSec -startup-kisan voittajaksi on valittu Dobbelgänger, joka on kehitetty VTT:n kiihdyttämöohjelmassa. Yritys voitti 100 000 euron sijoituksen enkeli- ja pääomasijoittajista koostuvasta ryhmältä. Dobbelgänger on kehittänyt kevyitä ja helposti koottavia harhautusvälineitä, jotka pystyvät jäljittelemään esimerkiksi lämpö- ja tutkaominaisuuksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye