VR-Yhtymä Oyj

VR:n hallintoneuvosto: Junien tietoliikenneyhteyksiä edistetään yhteistyössä

Jaa

VR-Yhtymä Oyj:n hallintoneuvosto

JULKILAUSUMA

VR:n kaukoliikenteessä matkustaa yli 15 miljoonaa matkustajaa (2023) ja junien verkkoyhteyksistä on tullut hyvin merkittävä tekijä kestävän vapaa-ajan ja työmatkaliikenteen kannalta. Toimiva nettiyhteys mahdollistaa työnteon ja etäpalaverit myös junamatkojen aikana, laajentaa työssäkäyntialueita sekä lisää ympäristöystävällisen junan käyttöä liikematkoissa. Samalla se entisestään kasvattaa junamatkustuksen viihtyisyyttä mahdollistamalla netin käytön myös vapaa-ajan tarkoituksiin.

Hallitusohjelmassa on todettu, että junien tietoliikenneyhteyksien nopeutta ja toimintavarmuutta edistetään. VR uudistaa parhaillaan juniensa wlan-verkkoa ja uusi, viisi kertaa aiempaa nopeampi junawifi on käytössä kaikissa kaukojunissa kesään mennessä. Uusittu verkko on jo nyt käytössä 60 prosentissa kaukoliikenteen junista, ja VR on saanut hyvää asiakaspalautetta uuden sisäverkon (Uusi VR-wifi) toimivuudesta. VR investoi juniensa sisäverkkoihin yli viisi miljoonaa euroa.

VR:n investoinneilla junakuuluvuushaasteita ei kuitenkaan yksin ratkaista. Suurin tekninen ongelma on se, että Suomen rataverkon varrella on paljon heikon kuuluvuuden alueita, minkä vuoksi signaali ei kulje, eikä netti toimi kaikilla rataosuuksilla. Radanvarsialueille tarvitaan teleoperaattoreiden toimesta lisää verkkoinfraa eli tukiasemia ja tiedonsiirtokapasiteettia.

Junien tietoliikenneyhteyksiä ja matkaviestinverkkoja tulisikin kehittää laajassa yhteistyössä valtion, viranomaisten, teleoperaattorien, kuntien ja VR:n kanssa.

Liikenne- ja viestintäministeriö on päättänyt viime hallituskaudella 4,7 miljoonan euron määrärahasta, joka kohdennettaisiin radanvarsialueiden verkkokapasiteetin lisäämiseen. Määrärahan tavoitteena on tukiasemien määrän lisääminen, jonka myötä voitaisiin rakentaa kymmeniä uusia tukimastoja heikon kuuluvuuden alueiden vähentämiseksi. Aikaikkuna määrärahan käytölle umpeutuu vuoden 2024 aikana.

Valtion rahoituksen lisäksi teleoperaattoreiden tulisi kehittää matkaviestinverkkoja palvelemaan entistä paremmin myös kasvavaa ja kestävää junamatkustamista. Kuntien puolestaan tulisi huolehtia, että rakennuttajat saavat tarvittavat luvat tukiasemien rakentamista varten.

VR:n hallintoneuvosto kannustaa osapuolia jatkamaan tiivistä yhteistyötä radanvarsialueiden verkkoinfran kehittämiseksi ja sitä kautta junien tietoliikenneyhteyksien parantamiseksi.

Hallintoneuvosto
VR Yhtymä Oyj

Lisätietoja medialle: Markku Eestilä, VR-Yhtymä Oyj:n hallintoneuvoston puheenjohtaja, markku.eestila@eduskunta.fi, p. 09 432 3016

Yhteyshenkilöt

VR Mediadesk

Viestintäyksikkömme palvelee mediaa puhelinnumerossa 029 434 7123 ja sähköpostiosoitteessa viestinta@vr.fi. Olemme tavoitettavissa toimistoaikana. Arki-iltaisin klo 16 jälkeen, arkipyhinä ja viikonloppuisin palvelemme mediaa akuuteissa häiriötilanteissa.

Puh:029 434 7123viestinta@vr.fi

Me VR:llä vauhditamme tulevaisuuden vastuullista liikennettä. Olemme Suomen valtion omistama matkustuksen, logistiikan ja kunnossapidon palveluyritys, joka kasvattaa hiilineutraalin raide- ja kaupunkiliikenteen suosiota. Huolehdimme arjen sujuvista matkoista Suomessa ja Ruotsissa sekä toimimme teollisuuden tukijalkana kotimaan logistiikassa. Vuonna 2023 kyydissämme tehtiin 15,1 miljoonaa kaukoliikenteen matkaa ja kuljetimme rautateitse 23,4 miljoonaa tonnia tavaraa. Liikevaihtomme oli 1 224,1 miljoonaa euroa ja työllistimme yli 9 100 rautaista ammattilaista. Lisätietoja: https://www.vrgroup.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VR-Yhtymä Oyj

VR:n kaukoliikenteessä tehtiin huhtikuussa lähes 1,3 miljoonaa matkaa – yhä useampi valitsee vapaa-ajalla kulkuvälineeksi junan8.5.2024 14:45:00 EEST | Tiedote

Kotimaan kaukoliikenteessä tehtiin huhtikuussa yhteensä lähes 1,3 miljoonaa matkaa, joka oli noin 5 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Yhteensä tänä vuonna tammi–huhtikuussa on tehty 4,7 miljoonaa kaukoliikenteen matkaa, kun edellisen vuoden vastaavalla jaksolla määrä oli 4,6 miljoonaa. Matkamäärien kasvu johtuu erityisesti junan suosion lisääntymisestä vapaa-ajan matkustamisessa. Huhtikuussa tavaraa kulki rautateitse noin 1,6 miljoonaa tonnia. Tänä vuonna tammi-huhtikuussa on rautateitse kuljetettu tavaraa noin 6,3 miljoonaa tonnia, mikä on noin 21 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna vastaavalla ajanjaksolla. Viikon verran huhtikuun puolelle jatkunut poliittinen lakko vaikutti merkittävästi tavaraliikenteen volyymeihin. Junat myöhästelivät radasta johtuvista syistä Huhtikuussa kaukoliikenteen junista 77 % oli täsmällisiä, kun täsmällisyyttä mitataan 5 minuutin tarkkuudella. Jopa 52 % kaukoliikenteen junien myöhästymisistä johtui radasta aiheutuvista syistä, kuten vaihde

VR ja Yara yhteistyössä ympäristön puolesta – Yaran tehtaiden välinen rautatieliikenne ajetaan nyt täysin sähkövedolla8.5.2024 09:00:19 EEST | Tiedote

VR ja lannoitteisiin erikoistunut Yara ovat sopineet yhteistyön jatkosta pitkäaikaisella sopimuksella, jossa molemmat yhtiöt sitoutuvat yhteiseen kehitysohjelmaan rautatiekuljetusten tehokkuuden maksimoimiseksi ja ympäristövaikutusten minimoimiseksi. Yhteistyön piiriin kuuluvien rautatiekuljetusten hiilidioksidipäästöt on saatu lähes nollaan. Iisalmi–Ylivieska-rataosuuden sähköistämisen myötä Yaran kaikkien Suomen tehtaiden välinen rautatieliikenne ajetaan nyt sähkövedolla.

Junalla vaivattomasti kesän tapahtumiin – VR tuo lisävuoroja ja teemajunia kesämatkaajan iloksi25.4.2024 10:03:50 EEST | Tiedote

Junalla pääsee vaivattomasti moniin kesätapahtumiin ihanassa Suomen suvessa. VR lisää junavuoroja sekä ohjelmallisia teemajunia kesäkauden suosituimpiin tapahtumiin. Myös kesäpysähdykset Härmässä ja Hillosensalmella ilahduttavat huvipuisto- ja kansallispuistomatkaajia. Kaukojunien aikataulut 15.9. saakka on tänään julkaistu vr.fi:n ja VR Matkalla -sovelluksen matkahakuun.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye