Uudenmaan ELY-keskus

NTM-centralen låter reparera sammanlagt 13 broar i två broentreprenader under detta och nästa år

Dela

NTM-centralen låter reparera sammanlagt 13 broar i landskapen Nyland, Egentliga Tavastland och Päijänne-Tavastland under åren 2024–2025. Genom att förnya och reparera brokonstruktionerna förbättras säkerheten och broarnas livslängd förlängs.

Kirkka viadukt på sommaren.
Kirkka viadukt i Vanda är i den första entreprenaden. Taitorakennerekisteri

Nio broar i den första entreprenaden

Broarna som repareras i den första broentreprenaden finns i fem kommuner eller städer; Juhola bro, Myllykoski bro och Raala bro finns i Nurmijärvi, Saviontaipale överfart i Kervo, Lövkoski bro i Borgnäs och Kirkka viadukt i Vanda. I Tusby finns bron över Tusby å och viadukterna i Koivula.

Byggarbetet inleds i mars 2024 på Kirkka viadukt. Reparationsarbetet på Juhola och Myllykoski broar inleds i juni och reparationsarbetet på Raala bro inleds i augusti. Reparationsarbetet på dessa fyra broar är klart före hösten 2024.

Resten av broreparationerna utförs under 2025. Entreprenaden slutförs i sin helhet den 31 oktober 2025.

Broreparationerna genomförs så att minst en fil är i bruk för trafik, med undantag av Juhola bro i Nurmijärvi, där trafiken stängs av under broarbetet och trafiken dirigeras till en omväg. Fordonstrafiken dirigeras till Tavastehusvägen (väg 130) mellan Luhtabackavägen (väg 11430) och Luhtabackagränden.

NTM-centralen är byggherre. Entreprenören är MPV-Infrarakenne Oy. WSP Finland Oy ansvarar för övervakningen av entreprenaden.

I den andra entreprenaden fyra broar som färdigställdes på 80- och 90-talet

I den andra upphandlingen renoveras fyra broar som färdigställdes på 80- och 90-talet. Kylänojan silta i Tammela från 1921 förnyas i sin helhet för att trafiken på Teurontie (Lv 13657) även i fortsättningen ska vara möjlig.

Under den kommande sommaren renoveras broar i Lahtis och Hyvingeområdet. I Lahtisregionen genomförs under 2024 en grundlig renovering av viadukten A vid Joutjärvi viadukt och Kankaanpää viadukt. Joutjärvi viadukt ligger vid den punkt där riksväg 4 går under riksväg 12. Kankaanpää viadukt finns vid den punkt där Kankaanpäänkatu går under riksväg 12. Reparationsarbetet på viadukten vid Radanvarsi i Hyvinge inleds i april 2024. På bron går en enskild väg som måste stängas under tiden ytkonstruktionerna repareras. NTM-centralen har kommit överens med den enskilda vägens ägare om förbifartsvägsarrangemang. Under bron hålls landsväg 143 öppen under hela byggtiden. Under den kommande sommarens grundrenoveringar förnyas broarnas ytkonstruktioner och räcken samt görs reparationer på kantbalkarna och pelarna.

Trafikarrangemangen på den kommande sommarens byggplatser påverkar trafikens smidighet i varierande grad på riksvägarna 4, 12 och landsväg 143. Broreparationerna genomförs så att minst en fil är i bruk. NTM-centralen informerar närmare om inledandet av arbetet och trafikarrangemangen innan reparationerna av enskilda broar inleds.

Under den kommande vintern förnyas Kylänojan silta i Tammela. NTM-centralen har beslutat att förnya bron, eftersom man under årens lopp har varit tvungen att införa viktbegränsningar på den äldre bron på grund av brons dåliga skick. Genom att förnya bron möjliggörs trafiken på Teurontie (Lv 13657) även i framtiden. 

Sommaren 2025 renoveras Nastola järnvägsbro över Savolaxbanan på riksväg 12 i Nastola. Vid renoveringen förnyas brons ytkonstruktioner och räcken samt kantbalkarna och brons utrustning.

NTM-centralen är byggherre även för denna upphandling. Tehan Oy är huvudentreprenör för upphandlingen och Welado Oy ansvarar för övervakningen av arbetena.

Nyckelord

Kontakter

Första broentreprenaden

Projektchef Lassi-Pekka Tyni, NTM-centralen, tfn 0295 029 097
Som ställföreträdare Terhi Siltanen, NTM-centralen, tfn 0295 021 348
Byggherrekonsult Simo Kettunen, WSP Finland Oy, tfn 040 502 3147
Byggplatschef Tauri Piile, MPV-Infrarakenne Oy, tfn 040 560 6016

Andra broentreprenaden

Projektchef Terhi Siltanen, NTM-centralen, tfn 0295 021 348
Som ställföreträdare Lassi-Pekka Tyni, NTM-centralen, tfn 0295 029 097
Arbetsplatschef Jussi Sulkama, Tehan Oy, tfn 040 510 1095
Niko Hietala, Welado Oy, tfn 050 400 9867

Bilder

Kirkka viadukt på sommaren.
Kirkka viadukt i Vanda är i den första entreprenaden.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd.

logo.

Andra språk

Följ Uudenmaan ELY-keskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uudenmaan ELY-keskus

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye