Tules-rehabilitering på distans erbjuder flexibla möjligheter till rehabilitering för personer med sjukdomar i rörelseorganen
FPA:s nya Tules-distansrehabiliteringskurser erbjuder flexibla lösningar för personer med sjukdomar i rörelseorganen att hantera de utmaningar i vardagen som sjukdomen medför. Framför allt för den som är i arbetslivet är det lättare att delta i rehabilitering som ordnas på distans.
Tules-distansrehabiliteringskurserna är FPA:s första rehabiliteringstjänst som helt och hållet ordnas i form av distansrehabilitering. Kurserna riktar sig till personer över 18 år som har diagnostiserats med en sjukdom i rörelseorganen. Diagnosen kan vara en ryggsjukdom, en sjukdom i rörelseorganen som ger symtom i nacke, skuldror eller de övre extremiteterna, en sjukdom i de nedre extremiteternas stora leder (t.ex. knä, höft, vrist) eller någon annan sjukdom i rörelseorganen som ger symtom i de nedre extremiteterna. På en Tules-kurs får klienten bland annat information om sin sjukdom och den eventuella smärta som den orsakar samt olika metoder att hantera smärtan.
För ansökan behövs en rekommendation av en fysioterapeut
Man ansöker till en Tules-distansrehabiliteringskurs med en rekommendationsblankett från en fysioterapeut. Den fysioterapeut som behandlar klienten, till exempel inom företagshälsovården eller på en hälsovårdscentral, bedömer om distansrehabilitering lämpar sig för klienten.
En kurs pågår i sammanlagt cirka 7 månader och har 8 deltagare. I kursen ingår videosamtal, digital rehabilitering och handledning i digital rehabilitering. Kursen omfattar individuella möten (på distans) med sakkunnig rehabiliteringspersonal samt gemensamma distansrehabiliteringsdagar i grupp.
Rehabiliteringen genomförs av ett multiprofessionellt team som består av till exempel en läkare, en fysioterapeut, en sjukskötare eller hälsovårdare och en psykolog.
– Förutom traditionell fysisk aktivering och handledning beaktas i rehabiliteringen även faktorer som kan hjälpa klienten att göra livsstilsförändringar. Det är också viktigt att skapa en god interaktion och att stärka klientens motivation. I rehabiliteringen beaktas såväl klientens individuella mål som gruppens gemensamma mål. Möjligheten att få och ge kamratstöd är också en viktig del av rehabiliteringen, sammanfattar planerare Merja Pouttu.
Ansökningstiden börjar 1.4.2024
Man kan söka till en Tules-distansrehabiliteringskurs från och med 1.4.2024. Den första kursen startar 1.9.2024. Till kursen söker man genom att fylla i en ansökningsblankett och bifoga en rekommendationsblankett från en fysioterapeut. Ansökan och blanketten kan skickas in via MittFPA.
Mer information om ansökan, kurstidpunkter och de serviceproducenter som ordnar kurserna finns på FPA:s webbplats.
Distansrehabiliteringen är resultatet av ett samarbete
Sjukdomar i rörelseorganen försämrar arbetsförmågan och livskvaliteten och är en av de vanligaste orsakerna till sjukfrånvaro och långvariga sjukskrivningar. Det är fråga om en stor klientgrupp och ur folkhälsosynvinkel en betydande sjukdomsgrupp.
– Vi har velat öka möjligheterna för klienter i arbetslivet att delta i rehabilitering och utvecklat distansrehabiliteringen med tanke på dem. Förutom sakkunniga från FPA har även forskare och sakkunniga från olika organisationer, hälso- och sjukvården samt serviceproducenterna deltagit i utvecklingsarbetet, berättar Merja Pouttu.
Läs mer
Nyckelord
Kontakter
Laura JokirantaplanerareFPA
Tel:050 348 1451fornamn.efternamn@fpa.fiFPA har i uppgift att sköta grundtryggheten i livets olika skeden för alla dem som omfattas av den finländska sociala tryggheten.

Andra språk
Följ Kela/FPA
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kela/FPA
Kom med i valfrihetsförsöket och erbjud allmänläkartjänster för personer som fyllt 65 år30.6.2025 09:02:17 EEST | Pressmeddelande
Ett försök med valfrihet för personer som fyllt 65 år inleds 1.9.2025. Vad handlar försöket om och varför lönar det sig för privata hälsovårdsföretag att delta i försöket?
Osallistu valinnanvapauskokeiluun ja tarjoa yleislääkärin palveluja 65 vuotta täyttäneille30.6.2025 09:02:17 EEST | Tiedote
Valinnanvapauskokeilu 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille käynnistyy 1.9.2025. Mistä kokeilussa on kyse, ja miksi yksityisen terveydenhuollon kannattaa osallistua siihen?
FPA:s utlåtande: Den föreslagna reformen av utkomststödet ökar FPA:s arbetsmängd avsevärt men gör också verkställigheten av stödet smidigare27.6.2025 13:53:48 EEST | Pressmeddelande
Regeringen föreslår en reform av utkomststödet. Det viktigaste målet med reformen är att stärka kundens förmåga att klara sig självständigt och att spara in 74 miljoner euro på utgifterna för utkomststöd. Detta eftersträvas bland annat genom att man skärper kundernas skyldighet att söka heltidsarbete och förmåner som är primära i förhållande till utkomststödet. I sitt utlåtande om regeringens proposition betonar FPA att det krävs tillräckliga tjänster och ett nära samarbete mellan myndigheterna för att reformen ska lyckas.
Kelan lausunto: Toimeentulotukeen ehdotettu uudistus kasvattaa Kelan työmäärää merkittävästi mutta myös sujuvoittaa tuen toimeenpanoa27.6.2025 13:53:48 EEST | Tiedote
Läs meddelandet på svenska (fpa.fi). Hallitus esittää uudistusta toimeentulotukeen. Uudistuksen tärkein tavoite on vahvistaa asiakkaan itsenäistä selviytymistä ja säästää 74 miljoonaa euroa toimeentulotukimenoissa. Tähän pyritään muun muassa sillä, että asiakkaita velvoitetaan entistä tiukemmin hakemaan kokoaikatyötä ja toimeentulotukeen nähden ensisijaisia tukia. Esitystä koskevassa lausunnossaan Kela korostaa, että uudistuksen onnistuminen edellyttää riittäviä palveluita ja tiivistä yhteistyötä viranomaisten välillä.
Kelan kuntoutuksen käyttämän GAS-menetelmän materiaalit löytyvät nyt myös kolmella saamen kielellä25.6.2025 11:10:49 EEST | Tiedote
Kelan kuntoutuksessa on käytössä GAS-menetelmä kuntoutuksen tavoitteiden laatimisen ja niiden toteutumisen arvioinnin välineenä. GAS-menetelmän Käsikirja ja Omat tavoitteeni -lomake löytyvät nyt myös pohjoissaameksi, inarinsaameksi ja koltansaameksi.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum