Kymenlaakson hyvinvointialue

Kulttuurista vetoapua terveyden edistämiseen? Hyvinvointialue kokeilee kulttuurilähetettä

Jaa

Kulttuurilähetteen tarkoituksena on edistää hyvinvointia ja toimintakykyä kannustamalla lähetteen saajaa oman alueen kulttuuritoiminnan pariin.

Konsertti Tykkimäellä, yleisössä lapsi istuu aikuisen harteilla.
Taiteen ja kulttuurin kokeminen tuo hyvää oloa niin lyhyellä kuin pitkälläkin tähtäimellä. Noora Partanen/Kouvolan kaupunki

Kymenlaakson hyvinvointialue ryhtyy maaliskuussa pilotoimaan kulttuurilähetettä. Lähetteellä sosiaali- tai terveydenhuollon ammattilainen ohjaa asiakkaan tämän kotikunnan kulttuurineuvontaan. Kuntien kulttuurineuvonnan tarkoituksena on kannustaa ja ohjata kulttuurin ja yhdessä tekemisen pariin tutustuttamalla asukas alueen kulttuuritarjontaan, jota voivat olla esimerkiksi esitykset, kohteet, tapahtumat ja harrastustoiminta. Kulttuurilähete voidaan tehdä, mikäli asiakas antaa siihen luvan.

Kulttuuritoimintaan osallistuminen taiteen kokijana tai tekijänä voi tutkitusti edistää hyvinvointia ja terveyttä sekä tukea toimintakykyä ja osallisuuden tunnetta.

– Kulttuurilähetteellä halutaan ennen kaikkea rohkaista lähetteen saajaa löytämään osallisuutta, iloa ja hyvinvointia kulttuurista ja yhteisestä tekemisestä, Kymenlaakson hyvinvointialueen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen päällikkö Sanna Koste kertoo.

– Jos lähete osoittautuu onnistuneeksi kokeiluksi, voi sillä olla paikkansa myös jatkossa koko maakunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.

Kulttuurilähetettä kokeillaan aluksi pienimuotoisesti vain osassa kuntia ja hyvinvointialueen yksiköitä elokuun 2024 loppuun asti. Kymenlaakson kunnista pilotissa ovat mukana Kouvola ja Hamina. Kouvolassa kokeilu käynnistyy 2.4.2024 ja Haminassa toukokuun alussa. Kulttuurilähetettä on kehitetty Kymenlaaksossa osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Konsertti Tykkimäellä, yleisössä lapsi istuu aikuisen harteilla.
Taiteen ja kulttuurin kokeminen tuo hyvää oloa niin lyhyellä kuin pitkälläkin tähtäimellä.
Lataa

Kymenlaakson hyvinvointialue

Järjestämme Kymenlaakson sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut. Noin 159 500 asukkaan maakuntaan kuuluvat Hamina, Kotka, Kouvola, Miehikkälä, Pyhtää ja Virolahti.

Euroopan unionin rahoittama

Hankkeen on rahoittanut Euroopan unionin elpymisväline NextGenerationEU.

NextGeneratonEU -tunnus

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kymenlaakson hyvinvointialue

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye