Kangasalan kaupunki

Lumoava Kangasala -ympäristö- ja taideohjelmaa käsittelevä näyttely avautuu Kangasala-talossa 10.4.

Jaa

Lumoava Kangasala on Kangasalan kaupungin ympäristö- ja taideohjelma, joka edistää kaupunkilaisten hyvinvointia sekä kaupunkitilan ja elinympäristön elämyksellisyyttä. Ohjelman ensimmäiset tilatut taideteokset valmistuivat vuonna 2023. Lumoava Kangasala -ohjelmaa esittelevässä näyttelyssä tutustutaan ohjelman aikana syntyneisiin taideteoksiin, ohjelman periaatteisiin, taiteen hankintamalleihin ja rahoitukseen sekä vanhempaan kangasalalaiseen julkiseen taiteeseen. Näyttelyn ovat toteuttaneet yhteistyössä Kangasalan kaupunki, Kangasala-talo ja Kimmo Pyykkö -taidemuseo.

Kuvassa taiteilija Pekka Jylhän Peili Lamminrahkan torilla. 2023. ø 272 cm, ruostumaton teräs. Kuva: Jussi Koivunen.
Kuvassa taiteilija Pekka Jylhän Peili Lamminrahkan torilla. 2023. ø 272 cm, ruostumaton teräs. Kuva: Jussi Koivunen.

Viihtyisämpää ja laadukkaampaa kaupunkitilaa vuodesta 2019

Lumoava Kangasala -ympäristö- ja taideohjelma hyväksyttiin Kangasalan kaupunginvaltuustossa vuonna 2019, ja ohjelman ensimmäiset tilatut julkisen tilan teokset valmistuivat vuonna 2023. Avautuva näyttely esittelee ohjelman taustoja sekä ensimmäisiä valmistuneita julkisen tilan taideteoksia.

Lumoava Kangasala on monipuolinen ja kunnianhimoinen ympäristö- ja taideohjelma, jolla edistetään paitsi kaupungin vetovoimaa myös asukkaiden hyvinvointia. Laadukas kaupunkitila ja elinympäristö kutsuvat luokseen viipymään, viihtymään ja viettämään aikaa”, kertoo Kangasalan taide- ja kulttuuriasiantuntija Eljas Suvanto.

Esittelyssä valmistuneet taideteokset kaupunginosittain

Ohjelman puitteissa on toteutettu jo neljä julkisen tilan taideteosta, jotka esitellään näyttelyssä kaupunginosittain. Lamminrahkan torille valmistui taiteilija Pekka Jylhän veistos Peili ja Lamminrahkan koulukeskukseen taiteilija Ninni Luhtasaaren moniosainen teoskokonaisuus Harhailevat ajatukset. Samoihin aikoihin valmistui Ruutanan monitoimitalon päiväkotiin taiteilija Aino Louhen seinämaalaus Muotokuvia tärkeistä asioista sekä taiteilija Matti Kalkamon moniosainen veistossarja Pica pica Kuhmalahden uuteen koulutaloon.

“Vaikka ohjelman painopiste on pitkäikäisessä julkisessa taiteessa, Lumoava Kangasala -ohjelman puitteissa toteutetaan myös väliaikaista taidetta ja tapahtumia. Esimerkki tällaisesta on syksyn 2023 Kangasalan urkutehdasrakennuksen juhlavalaistus, jonka toteutti ja suunnitteli valotaiteilija Akseli Alapeltola yhteistyössä mediataiteilija Niko Tiaisen ja Mixa Oy:n kanssa. Ohjelmassa nostettu kaupungin lumovoima syntyy siis julkisen taiteen, laadukkaan maisemasuunnittelun ja rikkaan tapahtumakulttuurin keinoin,” Suvanto jatkaa.

Huomio varhaisempaan kangasalalaiseen julkiseen taiteeseen

Vaikka Lumoava Kangasala -ohjelma on vasta noin viiden vuoden ikäinen, Kangasalan katukuvasta löytyy entuudestaan julkista taidetta ja muistomerkkejä. Näyttelyn yhtenä tavoitteena on nostaa varhaisempia tekijöitä ja teoksia, joiden jatkumoon Lumoava Kangasalan taideteokset asettuvat. Ensimmäisenä vuorossa on kangasalalainen kuvanveistäjä Mauno Juvonen (1925–2010).

“Kangasalta löytyy julkista taidetta 1900-luvun eri vuosikymmeniltä. Esimerkiksi kuvanveistäjä Mauno Juvosen teoksia ovat muun muassa kirjailija Jalmari Finnen, taiteilija Einar Ilmonin ja säveltäjä Emil Kaupin muistomerkit, sekä OP:n edessä oleva Laskeutuvat linnut. Taiteilija Kimmo Pyykön Dialogi löytyy Kangasala-talon edustalta, samoin kuin hänen reliefinsä Elämänkaari Kangasala-talon seinustalta. Samoin taiteilija Anssi Kasitonnin teos Vastaheitto on kaikille pääkirjastossa käyneille tuttu, kun kullanvärinen Plymouth on löytänyt paikkansa toisen kerroksen seinältä”, kertoo Kimmo Pyykkö -taidemuseon intendentti ja Lumoava Kangasala -työryhmän asiantuntijajäsen Soila Kaipiainen.

Taiteen ja kulttuurin saavutettavuuden lisääminen keskiössä

Suvanto ja Kaipiainen toivovat, että mahdollisimman moni kangasalalainen tutustuisi taideohjelmaan ja löytäisi sen taideteokset.

“Kangasala on maantieteellisesti laaja, ja teoksia on valmistunut eri puolille kaupunkia. Puolijulkisiin tiloihin toteutettujen teosten, kuten Louhen seinämaalauksen ja Luhtasaaren reliefisarjan, luokse ei ole samanlaista pääsyä kuin esimerkiksi Lamminrahkan torille, mihin haasteeseen näyttely osittain vastaa. Näyttelyn yhteydessä avaamme Kangasalan kaupungin julkisia taideteoksia ja muistomerkkejä myös verkossa”, Suvanto sanoo.

Lumoava Kangasala -näyttely on nähtävillä Kangasala-talon toisessa kerroksessa 10.4. alkaen, ja se on avoinna Kangasala-talon aukioloaikojen mukaan. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Eljas Suvanto
Taide- ja kulttuuriasiantuntija, hyvinvointi- ja vapaa-aikapalvelut, Kangasalan kaupunki
p. 040 121 6803, eljas.suvanto@kangasala.fi

Kuvat

Kuvassa taiteilija Pekka Jylhän Peili Lamminrahkan torilla. 2023. ø 272 cm, ruostumaton teräs. Kuva: Jussi Koivunen.
Kuvassa taiteilija Pekka Jylhän Peili Lamminrahkan torilla. 2023. ø 272 cm, ruostumaton teräs. Kuva: Jussi Koivunen.
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kangasalan kaupunki

Kangasalla uusi nuorten kesäyrittäjyyspalvelu3.4.2024 16:58:50 EEST | Tiedote

Kangasalan kaupunki haluaa ensimmäistä kertaa selvittää nuorten kiinnostusta kesäyrittäjänä toimimiseen. Kaupungin työllisyyspalvelut ovat suunnitelleet yhdessä Uusyrityskeskus Ensimetri Oy:n kanssa nuorille suunnatun Kangasalan nuorten kesäyrittäjyys 2024 kampanjan. Kangasalla kesäyrittäjyyskampanja on suunnattu vuonna 1995-2009 syntyneille nuorille. Nuoret voivat osallistua työpajoihin Kangasalla tai kaupunkiseudun muissa kunnissa. Kangasalan lisäksi työpajoja järjestetään Tampereella ja Nokialla. Lisätietoa työpajoista löytyy tästä! Ilmoittautumislinkki Kangasalan työpajaan löytyy tästä! Kaupungin työllisyyspalvelut kannustaa nuoria kokeilemaan yrittäjyyttä yksin tai tiiminä. Nuoret saavat Ensimetrin asiantuntijoilta neuvoja ja vinkkejä yrityksen perustamiseen ja yrittäjänä toimimiseen. Kesän aikana on mahdollisuus jatkuvaan yhteydenpitoon ja kokemusten vaihtoon yrittäjyyttä kokeilevien muiden nuorten kanssa. Nuorilla on lisäksi mahdollisuus osallistua kesäajalla Ensimetrin järjestä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye