Korkeasaaren eläintarha

Korkeasaareen saapui kaksi nuorta lumileopardia

Jaa

Lumileopardit ovat palanneet Korkeasaareen. Saaren kallioilta tähystää nyt kaksi nuorta lumileopardinaarasta. Tarhan edellinen asukas tekee tuttavuutta uuteen puolisoonsa Ähtärin eläinpuistossa. Eläinten siirrot liittyvät lumileopardin terveen tarhakannan ylläpitoon, mikä toimii kylmien vuoristoalueiden uhanalaisen lajin henkivakuutuksena.

Nuori lumileopardi Taruna tarkkailee ympäristöä.
Nuori lumileopardi Taruna tarkkailee ympäristöä. Korkeasaaren eläintarha / Annika Sorjonen

Korkeasaaren uusimmat asukkaat ovat pian kaksi vuotta täyttävät lumileopardisiskokset, syntyjään Sveitsistä Baselin eläintarhasta. Ne siirrettiin kotitarhastaan iässä, jossa aikuistuvat pennut lähtevät luonnossakin emonsa luota. Sisarukset viihtyvät hyvin keskenään, joten ne jakavat Korkeasaaressa yhteiset tilat.

Luonnossa nuorilla lumileopardeilla olisi ollut edessä oman reviirin etsintä, mutta eläintarhoissa tämän työn tekee lajikoordinaattori, joka pitää kantakirjaa lajin yksilöistä. Tavoitteena on säilyttää tarhakannan geneettinen monimuotoisuus. Lajikoordinaattori etsii lumileopardeille sopivat lisääntymiskumppanit, mutta koska osa sukulinjoista on jo hyvin edustettuna tarhakannassa, ei kaikkien lumileopardien tarvitse lisääntyä. Korkeasaaren nuoriin naaraisiin ei tällä hetkellä kohdistu pentutoiveita.

”Tulokkaat viihtyvät nyt parhaiten takatarhassa luolan katolla, jossa on turvallista tarkkailla ympäristöä. Tarha on vielä jännittävä paikka, mutta hoitajiin lumileopardit suhtautuvat luottavaisesti. Yksilöiden tunnistusta helpottavat alkuun värimerkit, jotka on suihkautettu niskakarvoihin matkaan lähtiessä ja jotka kuluvat parissa viikossa pois”, kertoo eläintenhoitaja Jonne Stenroth.

Korkeasaaren edellinen lumileopardi oli kuusivuotias uros, jota lajikoordinaattori toivoi Ähtärin eläinpuiston samanikäisen naaraan puolisoksi. Uros muutti tammikuussa Ähtäriin ja pariskunta on tehnyt jo varovaisesti tuttavuutta, vaikka eläimet viettävätkin vielä aikaa eri tarhoissa.

Korkeasaari on tunnettu pitkäjänteisestä työstään lumileopardien hyväksi. Korkeasaari on tukenut lajin suojelua luonnossa vuodesta 2012 Snow Leopard Trustin kautta. Eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelma lajille on käynnistynyt aikoinaan Korkeasaaressa ja lumileopardien lisääntymismenestys on ollut maailman parasta, sillä 1960-luvulta lähtien pentuja on syntynyt reilut sata. Maailman eläintarhojen lumileopardeista useimmat ovatkin jotain kautta sukua Korkeasaaressa asuneille täpläturkeille.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lumileopardi Tamani. Kuva: Annika Sorjonen / Korkeasaaren eläintarha
Lumileopardi Tamani. Kuva: Annika Sorjonen / Korkeasaaren eläintarha
Lataa
Lumileopardi Taruna tutkii uutta kotiaan. Kuva: Annika Sorjonen / Korkeasaaren eläintarha
Lumileopardi Taruna tutkii uutta kotiaan. Kuva: Annika Sorjonen / Korkeasaaren eläintarha
Lataa
Lumileopardi Taruna. Kuva: Annika Sorjonen / Korkeasaaren eläintarha
Lumileopardi Taruna. Kuva: Annika Sorjonen / Korkeasaaren eläintarha
Lataa

Linkit

Korkeasaaren eläintarha

Korkeasaaren eläintarha on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajankohteista, jossa käy vuosittain lähes puoli miljoonaa eri ikäistä vierailijaa. Eläintarha on avoinna vuoden ympäri. Korkeasaaren tärkein tehtävä on luonnon monimuotoisuuden suojelu, ja jokainen vierailija tukee tätä työtä. Korkeasaaressa elää toista tuhatta eläintä, jotka edustavat noin 160 lajia. Eläintarhan yhteydessä toimiva Korkeasaaren Villieläinsairaala on Suomen suurin loukkaantuneiden ja orpojen luonnonvaraisten eläinten hoitola.

Korkeasaari suojelee luonnon monimuotoisuutta osana eläintarhojen ja suojelujärjestöjen verkostoa. Uhanalaisia lajeja suojellaan kasvattamalla geneettisesti mahdollisimman monimuotoisia kantoja lajien tulevaisuuden turvaamiseksi. Tarhakannan avulla voidaan tukea luonnon heikenneitä kantoja tai palauttaa luontoon sieltä hävitettyjä lajeja. Korkeasaaresta on palautettu luontoon mm. metsäpeuroja ja mongolianvillihevosia.

Eläintarhan toiminnasta vastaa voittoa tavoittelematon Korkeasaaren eläintarhan säätiö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkeasaaren eläintarha

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye