Lapin ELY-keskus

Lappiin ennakoidaan muuta Suomea vaikeampaa kelirikkoa

Jaa

Kelirikosta on jälleen odotettavissa vaikeaa Lapin tiestöllä. Kelirikon muodostuminen riippuu paljon kevään tulevista säistä.

kelirikkoa
Kuva: Lapin ELY-keskus

Kevät tuo tullessaan kelirikkoa paikoin tiestöön ja Lappiin on ennakoitu muuta Suomea vaikeampaa kelirikkoa. Kelirikon muodostuminen riippuu hyvin paljon kevään tulevista säistä. Esimerkiksi kuiva ja aurinkoinen sää sekä yöpakkaset helpottavat kelirikkotilannetta. Kelirikkoa torjutaan oikea-aikaisesti toteutuilla sohjo-ojien tekemisellä, kelirikkomurskeella sekä lanauksella. 

Kelirikosta varoitetaan kelirikkomerkein. Eri teiden ja jopa tieosien välillä voi esiintyä voimakasta paikallista vaihtelua.

Sorateille voi syntyä tien pintakerroksiin rajautuvaa pintakelirikkoa, jossa tien pinta muuttuu pehmeäksi ja liejuuntuu. Mikäli syvemmälle tierakenteeseen on jäätymisvaiheessa sitoutunut runsaasti vettä, se voi sulaessaan aiheuttaa pistemäisesti runkokelirikkoa. Jälkimmäinen voi tien kantavuuden heikkenemisen takia aiheuttaa suurempaa haittaa etenkin raskaalle liikenteelle.

Tiestölle mahdollisia painorajoituksia

Tien kunto arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Sorateille ja alemman tieverkon päällystetyille teille tullaan todennäköisesti asettamaan painorajoituksia, joista varoitetaan painorajoitusmerkein. Painorajoitetuilla teillä sallitaan poikkeuksena rajoituksesta vain välttämättömät raskaan liikenteen kuljetukset, kuten esimerkiksi hälytys- ja tienpitoajoneuvot, säännölliset linja-autovuorot, elintarviketuotannon kuljetukset sekä muita yhteiskunnan toiminnan kannalta tärkeitä kuljetuksia. Yksittäisissä, ennakoimattomissa tapauksissa ELY-keskus voi myöntää maksullisen tilapäisen poikkeusluvan painorajoitetulle tielle.

Aiempien vuosien perusteella Koillis-Lappiin on odotettavissa eniten painorajoituksia.

Kelirikko vaatii malttia tienkäyttäjiä

Kelirikko vaatii malttia tienkäyttäjiltä tien epätasaisuuden vuoksi. Tienkäyttäjiä kehotetaan sovittamaan ajonopeutensa aina vallitsevien olosuhteiden mukaan. Kelirikko-liikennemerkin nähdessään kannattaa noudattaa erityistä huolellisuutta. Raskaita kuljetuksia kannattaa pyrkiä ajoittamaan kelirikkoa edeltävään tai sen jälkeiseen aikaan.

Mikäli havaitset tiestöllä liikennettä vaarantavia ongelmia, ilmoita siitä suoraan tieliikennekeskuksen Tienkäyttäjän linjalle numeroon 0200 2100 (24/7) tai jätä maksutta ilmoitus Palauteväylään .

Liikenteen asiakaspalvelu toimii palauteväylänä muihin kiireettömiin tienpitoon liittyvissä asioissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye