Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Radanvarsifoorumi tarttuu lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen – ensimmäinen tilaisuus 5.4. Järvenpäässä

Jaa

Lasten ja nuorten pahoinvointi näkyy erityisesti kasvukeskuksissa esimerkiksi nuorten tekemien rikosten lisääntymisenä. Etelä-Suomen aluehallintovirasto kutsuu tänä vuonna koolle Radanvarsifoorumiin laajan toimijaverkoston suunnittelemaan konkreettisia toimia tilanteen ratkaisemiseksi. Media on tervetullut Radanvarsifoorumin ensimmäiseen tilaisuuteen Järvenpäähän 5.4.

Lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen tähtäävä Radanvarsifoorumi kokoontuu ensimmäisen kerran Järvenpäässä 5.4.2024. Etelä-Suomen aluehallintoviraston perustama verkosto pyrkii löytämään laajassa yhteistyössä konkreettisia toimia lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen vaikuttavasti. Radanvarsifoorumissa on mukana laaja joukko viranomaisia, kolmannen sektorin toimijoita, yrityksiä ja nuoria.

Lapset ja nuoret liikkuvat junilla, minkä seurauksena heidän pahoinvointinsa näkyy erityisesti ratojen varsilla. Ongelmat näkyvät jo poliisin tilastoissa, joissa alle 15-vuotiaiden tekemien rikosten suhteellinen osuus on ollut nousussa.

”Lehdistä voi lukea, kuinka koululaiselta varastettiin takki päältä, toiselle myytiin vapeja eli sähkötupakkaa, joku pahoinpideltiin koulumatkalla ja 15-vuotias otti hatkat nuorisokodista. Moni kokee koulun ahdistavana, koska kiusaamisesta on tullut paikoin lähes arkea ja puolustautuminen väkivaltaa ja varastamista vastaan on muuttunut normaaliksi”, kuvaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston johtaja Marja-Liisa Keski-Rauska. ”Meidän on yhdistettävä osaamistamme ja voimiamme tilanteen parantamiseksi.”

Rakentavat yhteisöt ovat välttämättömiä lapsille ja nuorille

Lapsi tai nuori voi hyvin, kun hän kuuluu yhteisöön, joka välittää hänestä ja hänen kasvustaan. Yhteisö voi olla esimerkiksi perhe, harrastus, etninen tai uskonnollinen yhteisö, mutta myös kyläyhteisö voi tukea lapsen kasvua. Yksi yhteisö on jengit, joiden ihannointi on nuorten keskuudessa kasvanut. Ryhmästä nuori hakee turvaa, koska hän tuntee turvattomuutta.

Radanvarsifoorumissa haetaan ratkaisuja jengikulttuurin ihannoinnin lopettamiseen sekä positiivisen tekemisen mahdollisuuksien ja turvallisuuden tunteen lisäämiseen.

”Haluamme, että kaikilla aikuisilla on työkalut lasten ja nuorten kohtaamiseen. Jokaisella pitää olla tieto, miten toimia, kun kohtaa lasten ja nuorten pahoinvointia”, sanoo Keski-Rauska.

Järvenpään Radanvarsifoorumissa suunnitellaan, miten

 • saamme lisää positiivisen tekemisen mahdollisuuksia nuorille
 • tuemme nuoria ja helpotamme heidän hoidon piiriin pääsyään
 • saamme nuoret jättämään jäähyväiset jengikulttuurin ihannoinnille
 • vähennämme nuoriin kohdistuvaa avointa rasismia
 • saamme tyttöjen tilannetta parannettua.

Järvenpään tilaisuuden jälkeen Radanvarsifoorumi kokoontuu myöhemmin tänä vuonna vielä Vantaalla ja Keravalla. Toimintaa voidaan tulevaisuudessa laajentaa muihinkin kuntiin.

Mediakutsu Järvenpään Radanvarsifoorumiin 5.4.

Median edustajat ovat tervetulleita Radanvarsifoorumin ensimmäiseen tilaisuuteen Järvenpäähän 5.4. klo 8.30–15.00. Tilaisuus pidetään osoitteessa Hallintokatu 4 Järvenpää-talon Juhani Aho-salissa.

Klo 10.30–11.30 tilaisuudessa on mahdollista haastatella Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Merja Ekqvistiä ja klo 15:15 alkaen johtaja Marja-Liisa Keski-Rauskaa ja panelisteja. Yhtenä puhujana tilaisuudessa on Jenni Pääskysaari, jota voi haastatella päivän aiheista hänen puheenvuoronsa jälkeen klo 15:15 alkaen. Myös järvenpääläisiä nuoria on mahdollista haastatella.

Median edustajat voivat ilmoittautua tilaisuuteen viimeistään 4.4. aluehallintoviraston ylitarkastaja Petja Pyykköselle. Yhteystiedot ovat tiedotteen lopussa.

Tilaisuuden ohjelma

8.30 Ilmoittautuminen

9.00 Tervetuloa, ylijohtaja Merja Ekqvist, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

9.10 Pysäkkikeskustelu: Kuinka saamme lapset ja nuoret voimaan paremmin!

 • Eliisa Ahlstedt, toimintavastaava, Aseman Lapset ry
 • Leea Virkkunen, ylikonstaapeli, Helsingin poliisi
 • Arja Korhonen, opetusjohtaja, Järvenpää
 • Riikka Tuomi, kokemusasiantuntija, Naistenkartano
 • Yaxye Mohamud, kehityspäällikkö, Movement Ry
 • Aki Roivainen, vanhempi, Järvenpää

10.00 Aamukahvi ravintolavaunussa (aluehallintovirasto tarjoaa)

10.30 Aamujuna: Sukellamme syvemmälle päivän teemoihin

Keskusteluteemat: 

 • Vaunu 1: Lisää positiivisen tekemisen mahdollisuuksia nuorille kunnissa
 • Vaunu 2: Nuorten tukeminen ja hoidon piiriin pääsyn madaltaminen 
 • Vaunu 3: Jäähyväiset jengikulttuurin ihannoinnille 
 • Vaunu 4: Nuoriin kohdistuvasta avoimesta rasismista aitoon dialogiin
 • Vaunu 5: Tyttöjen elämä kuntoon 

11.30 Lounas + kahvi (aluehallintovirasto tarjoaa)

12.30 Iltapäiväjuna: Konkreettiset toimet aamupäivän keskusteluihin 

13.30 Mitä kuulimme? Miten tästä eteenpäin?

14.00 Keynote-puhe - Jenni Pääskysaari: Usko, toivo ja Saarisen Niko. 

15.00 Tilaisuus päättyy

 • Muutokset ohjelmaan mahdollisia.

Lisätietoa

Etelä-Suomen aluehallintoviraston internetsivu:

Aluehallintoviraston blogi:

Yhteyshenkilöt

Petja Pyykkönen
Ylitarkastaja
Opetus- ja kulttuuritoimi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto
petja.pyykkonen@avi.fi

Kristiina Kapulainen
Ylitarkastaja
Pelastustoimi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto
kristiina.kapulainen@avi.fi

Marja-Liisa Keski-Rauska
Johtaja
Opetus- ja kulttuuritoimi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto
marja-liisa.keski-rauska@avi.fi

Avainsanat

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye