Varha vahvistaa lasten ja nuorten perustason mielenterveystyötä
Varhan Tyks-sairaalapalveluiden kokemuksissa ja keräämissä tilastoissa näkyy myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) 26.3. esiin nostama ilmiö lasten ja nuorten lääkemyrkytysten kasvusta ja erityisesti tyttöjen pahoinvoinnin lisääntymisestä vuodesta 2018 lähtien.

Yksi keino puuttua lasten ja nuorten pahoinvointiin on tarjota riittävästi varhaisen vaiheen perustason mielenterveyspalveluja. Tämä työ on Varhassa käynnissä. Hyvinvointialueet eivät kuitenkaan voi vaikuttaa tilanteeseen yksin, vaan työhön tarvitaan mukaan myös vanhemmat, perheet, kunnista varhaiskasvatus, koulut ja nuorisopalvelut sekä alan järjestöt – koko yhteiskunta.
Pahoinvointi lisääntynyt pitkän ajan kuluessa
Lasten ja nuorten pahoinvointi ei ole ilmiönä noussut lyhyessä ajassa, vaan ahdistuksen kokemukset ovat lähteneet kasvuun jo ennen korona-aikaa.
Varsinais-Suomessa lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelujärjestelmä on ollut hajanainen ja painottunut erikoissairaanhoitoon. Varhan perustason lasten ja nuorten mielenterveyspalveluja rakennetaan 27 Varhaan siirtyneen kunnan osin kirjaviakin toimintatapoja yhtenäistämällä.
– Nyt valmisteilla olevan uuden lasten, nuorten ja perheiden tulosryhmän tavoitteena on juuri vahvistaa perustason palveluja ja palvelujen vaatimaa osaamista, integraatiopäällikkö Sirpa Kuronen Varhasta toteaa.
Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen kehittämisessä Varhalla ovat mukana sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköt perhekeskuksen ehkäisevästä työstä erikoissairaanhoitoon. Palvelujen yhteensovittamisesta vastaa ohjausryhmä, jossa kaikki nämä tahot ovat edustettuna.
– Varhan toiminnan käynnistyessä pystyimme paremmin yhdistämään resurssimme nuorille ja vanhemmille suunnattuihin palveluihin ja myös niiden kehittämiseen, kertoo Tyks-Sairaalapalveluiden lasten- ja nuortenklinikan tulosryhmäjohtaja ja ohjausryhmän jäsen Heikki Lukkarinen.
Psykiatriset sairaanhoitajat, avopediatrit ja Varhain-koordinaattorit varhaisen vaiheen tukena
Hyviä esimerkkejä perustason mielenterveyspalvelujen vahvistamisesta on jo olemassa. Neuvoloiden sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon tuen ja hoidon lisäksi kouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa vuodesta 2017 työskennelleet erittäin hyvää palautetta saaneet psykiatriset sairaanhoitajat ovat myös osa Varhaa. Psykiatristen sairaanhoitajien määrää on Varhassa lisätty ja heitä on nyt kaikkiaan 42 tarjoamassa mielenterveys- ja päihdehoitoa lasten ja nuorten normaalissa kasvu- ja toimintaympäristössä eli kouluissa ja toiseen asteen oppilaitoksissa.
Varhain-koordinaattorit ovat puolestaan psyykkisesti oireilevien 13–18-vuotiaiden nuorten parissa työskentelevien ammattilaisten tukena kouluissa tai sosiaalipalveluissa. Varsinais-Suomessa kehitetty avopediatriamalli on laajentunut lähes koko maakuntaan tukemaan ja koordinoimaan monialaista lasten ja nuorten mielenterveystyötä. Avopediatrit ja koordinaattorit jalkautuvat alueelle ja auttavat tunnistamaan mahdollisimman aikaisin lasten ja nuorten mielenterveyden häiriöitä sekä puuttumaan niihin.
Lasten ja nuorten hyvinvoinnin kohentamiseen tarvitaan mukaan myös vanhemmat, koulut ja laajemmin kuntien palvelut ja järjestöt.
Esimerkiksi järjestöjen tarjoamien palvelujen avulla ongelmiin voidaan puuttua nopeasti varhaisessa vaiheessa, mikä vähentää julkisen sektorin palvelujen kuormitusta. Yhteistyötä tarvitaan lisää mm. siihen, miten järjestöjen palvelut yhdistetään osaksi palvelujärjestelmää.
– Palvelut eivät aina kohtaa vanhempien ja perheiden tarvetta tai ole tarpeeksi joustavia ja oikea-aikaisia. Tähän tarvitaan aidosti sektorirajat ylittävää moniammatillista yhteistyötä, sanoo toiminnanjohtaja Miia Hänninen Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:stä.
Palveluiden oikea-aikaisuuden ja -paikkaisuuden merkitys lasten ja nuorten mielenterveyden tukemisessa on tunnistettu myös Turun kaupungin palveluissa.
– Turun kaupunki käynnistänyt lasten ja nuorten palveluiden muutoshankkeen, jossa tavoitteena on yhteen sovittaa kaupungin, Varhan ja järjestöjen palvelut kokonaisuudeksi niin, ettei nuori putoa palveluiden väliin. Tärkeintä työssä on lasten ja nuorten mielenhyvinvoinnin tukeminen ja helposti saavutettava tuki, lisää muutosjohtaja Anu Parantainen Turun kaupungilta.
Jos tarvitset keskustelutukea, sinulla tai läheiselläsi on itsetuhoisia ajatuksia, apua on tarjolla:
- Voit ottaa yhteyttä MIELI ry:n 24/7 Kriisipuhelimeen 09 2525 0111. Kriisipuhelin päivystää joka päivä ympäri vuorokauden ja viidellä eri kielellä. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.
- Tukea nuorille chatin kautta Sekasin247 | Sekasin-chat // sekasin247.fi
- Lasten ja nuorten puhelin 116 111 MLL - Nuorten netti https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/
- Voit ottaa yhteyttä omaan kouluterveydenhoitajaasi tai omaan terveysasemaan.
- Jos tarvitset heti ammattilaisen apua, ota yhteyttä sosiaali- ja kriisipäivystykseen 02 262 6002 tai soita hätänumeroon 112.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sirpa KuronenLasten ja nuorten palvelujen integraatiopäällikköVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Puh:050 590 7613sirpa.kuronen@varha.fiHeikki LukkarinenTulosryhmäjohtaja, ylilääkäriTyks-Sairaalapalvelut, Lasten ja nuorten klinikka
Puh:02 313 1400heikki.lukkarinen@varha.fiVarsinais-Suomen hyvinvointialue
"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
Den nu permanenta polikliniken rehabiliterar patienter med svåra kroppsliga symtom som beror på rubbningar i stressystemet och det centrala nervsystemet1.7.2025 10:05:08 EEST | Pressmeddelande
Polikliniken för funktionsförmåga vid Egentliga Finlands välfärdsområde tillhandahåller nationellt sett unik rehabilitering av långvariga kroppsliga symtom. Patienten kan få remiss till polikliniken av en läkare när kroppsliga symtom som kraftigt försvårar vardagen blivit bestående och ingen klarläggande diagnos har kunnat ställas.
Tänään vakiinnutettu poliklinikka kuntouttaa potilaita, joiden vaikeiden kehon oireiden taustalla on stressijärjestelmän ja keskushermoston järkkyminen1.7.2025 10:05:08 EEST | Tiedote
Toimintakykypoliklinikka tarjoaa kansallisesti katsoen ainutlaatuista pitkittyneiden kehon oireiden kuntoutusta Varsinais-Suomen hyvinvointialueella. Poliklinikalle voi saada lääkärin lähetteen, kun arkea voimakkaasti haittaavat kehon oireet pitkittyvät, eikä selittävää diagnoosia löydy.
Egentliga Finlands välfärdsområde ansöker om tilläggsfinansiering på 150 miljoner euro av staten24.6.2025 16:45:00 EEST | Pressmeddelande
Välfärdsområdesstyrelsen för Egentliga Finlands välfärdsområde beslutade 24.6.2025 att ansöka om tilläggsfinansiering av staten. Välfärdsområdet ansöker om sammanlagt 150 miljoner euro för 2025. Finansieringen ansöks för att trygga de lagstadgade tjänsterna.
Varsinais-Suomen hyvinvointialue hakee valtiolta lisärahoitusta 150 miljoonaa euroa24.6.2025 16:45:00 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen aluehallitus päätti 24.6.2025 lisärahoituksen hakemisesta valtiolta. Hyvinvointialue hakee vuodelle 2025 yhteensä 150 miljoonaa euroa. Rahoitusta haetaan lakisääteisten peruspalveluiden turvaamiseen.
Varhan aluehallituksen 24.6.2025 kokouksen tarkastamaton pöytäkirja24.6.2025 16:34:10 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) tänään kokoontuneen aluehallituksen kokouksen tarkastamaton pöytäkirja julkaistaan tämän tiedotteen liitteenä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme