Pirkanmaan ELY-keskus

Tieliikenteen erikoiskuljetukset haltuun uudella työkalulla

Jaa

Muita hitaammin liikkuva vilkkuauto saattue perässään kertoo tavallisesti erikoiskuljetuksesta. Siellä kuljetetaan tuulivoimalan osaa, talopakettia tai tehtaanpiippuelementtiä kohteeseen. Erikoiskuljetukset ovat vaativa tavaraliikenteen laji, jonka suunnittelu sekä toteutus vaativat korkeaa erityisosaamista. SKAL on kehittänyt kaikille avoimen ratkaisun helpottamaan erikoiskuljetusten vaatimusten selvittämistä.

Tuulivoimakoneen siipi rekan kyydissä risteyksessä
Erikoiskuljetuksessa tuulivoimalan siipi. Kuvaaja Ahola Special

SKALin kehittämä erikoiskuljetuskonfiguraattori (https://www.erikuapu.fi/) on graafinen, netissä ja matkapuhelimessa toimiva sovellus, jolla voidaan varmistaa, että suunniteltu kuljetus vastaa tarkkoja erikoiskuljetusmääräyksiä. Sen avulla voi mallintaa eli konfiguroida erikoiskuljetuksen eri vaatimukset.

Kun kuljetus on mallinnettu, erikoiskuljetuskonfiguraattori havainnollistaa kuljetuksen vastaavuuden erikoiskuljetusmääräyksiin sekä erilaiset vaatimukset tai rajoitukset. Sen avulla voidaan sujuvasti selvittää kuljetuksesta seuraavat:

 • onko kuljetus sallittu kyseisellä kalustolla
 • tarvitseeko kuljetus erikoiskuljetusluvan
 • ajoneuvon ja kuorman merkintävaatimukset
 • varoitusautovaatimukset
 • liikenteenohjaajavaatimukset

Maksuton palvelu säästää aikaa ja työtä

Erikoiskuljetuskonfiguraattori on loppukäyttäjälle maksuton.

- Erikoiskuljetukonfiguraattori säästää aikaa ja rahaa, kun monimutkaiset vaatimukset voi selvittää palvelussa kellonajasta riippumatta. Kun erikoiskuljetukset merkitään vaatimusten mukaan, myös liikenneturvallisuus paranee, arvioi SKALin johtaja Petri Murto.

 - Konfiguraattori voi parhaimmillaan säästää merkittävästi työtunteja niin kuljetusyrityksissä kuin ELY-keskuksen neuvontapalvelussakin, kun luvan tarvetta ja muita velvoitteita voi arvioida itsepalveluna, arvioidaan Liikenteen asiakaspalvelusta, joka vastaa erikoiskuljetuslupien hakijoiden neuvonnasta, kertoo lupa-asiantuntija Aki Hylkilä Pirkanmaan ELY-keskukselta.

Erikoiskuljetuskonfiguraattorin hyödyt:

 • Parantaa erikoiskuljetusten suorittajien tietämystä säädöksistä
 • Parantaa erikoiskuljetuksiin liittyvää tiedonsaantia, lainmukaisuutta ja liikenneturvallisuutta
 • Vähentää viranomaisen neuvontatarvetta
 • Valvovalle viranomaiselle (Poliisi, tulli & raja) apuväline erikoiskuljetusten valvontaan
 • Mahdollisuus parantaa erikoiskuljetuslupahakemusten laatua
 • Mahdollisuus parantaa erikoiskuljetuslupien laatua
 • Apuväline kuljettajien kouluttamiseen erikoiskuljetussäädöksiin

Erikoiskuljetuskonfiguraattori on Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n omistaman SKAL Kustannus Oy:n tuote, jonka teknisestä toteutuksesta vastaa suomalainen Steve the Clerk. Palvelu toimii osoitteessa https://www.erikuapu.fi. Käyttö edellyttää päätelaitetta ja nettiyhteyttä. Palvelun tietoja ei tallenneta eikä henkilötietoja käsitellä. Loppukäyttäjälle maksuton palvelu toteutetaan yhteistyössä Traficomin ja ELY-keskusten kanssa.

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry on maanteiden tavaraliikenteen ja logistisia palveluja tarjoavien yritysten edunvalvontajärjestö. Järjestön jäsenistöön kuuluu noin 4 000 kuljetusyritystä ympäri Suomea. www.skal.fi; @SKALry

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

SKAL: Petri Murto, johtaja, asiantuntijapalvelut, p. 040 762 2140, etunimi.sukunimi@skal.fi

ELY-keskus: Pirkanmaan ELY-keskus, Liikenteen asiakaspalvelukeskus 0295 020 600 ma-pe klo 9–15 

Chat-palvelussa asiakasneuvoja paikalla ma-pe klo 9–15 (muuna aikana virtuaalineuvoja)

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye