Suomen Palopäällystöliitto ry

Tarkista ensiapuvälineet mökillä

Jaa

Mökillä on tapana puuhastella kaikenlaista, ja silloin myös sattuu ja tapahtuu. Ensiaputaidon ja -tarvikkeiden merkitys korostuu, kun lähimpään päivystykseen on enemmän matkaa kuin ruuhkakeskuksissa. Mökkikauden alussa on siis hyvä tarkistaa, että pieniin ja isompiinkin haavereihin löytyy riittävästi ensiaputarvikkeita, niitä osataan käyttää, ja että niissä on käyttöikää jäljellä.

Laastaria, sideharsoa, desinfiointiainetta, kylmäpussi.
Mökin haavanhoito- ja muut ensiapuvälineet on tärkeä tarkistaa aina mökkikauden alussa. Terhi Kallio Suomen Palopäällystöliitto

Suomen Palopäällystöliitolta muistutetaan, että mökkivarustelussa kiinnitettäisiin erityisesti huomiota seuraaviin kuuteen asiaan.

Palovammat

Mökillä tehdään usein tulet, ja grillauskin on yleinen ruoan valmistustapa. Palovammat ovat siis todennäköisempiä mökkiolosuhteissa kuin kotona. Palovammojen ensiavussa täytyisi vammakohtaa jäähdyttää. Viileän virtaavan veden ohella on saatavilla myös erilaisia palovammasettejä ja sellainen olisi hyvä olla myös mökillä, etenkin jos huuhtelu vedellä on mökillä vaikeaa. Myös kylmäpussi on hyvä tapa viilentää vammakohtaa.

Haavanpuhdistus ja -hoito

Haavoja ja ihoa rikkovia ruhjeita varten on tärkeää käyttää desinfiontiainetta. Haavanpuhdistaminen ehkäisee haavan tulehtumista. Etenkin jos puhdasta virtaava vettä ei ole lähettyvillä, on puhdistusainetta oltava pullossa. 

Eri kokoisia laastareita on hyvä olla erilaisiin haavoihin. Sideharsorulla on myös monikäyttöinen ja usein jopa sopivin tarvike haavanhoitoon. Sillä saa myös tarvittaessa kompressiota vammakohtaan, joka yhdistettynä kylmäpussiin on oiva tapa hoitaa vammaa. Jos haavanhoitopaketin kyljessä on hinta markoissa, on varmasti ajankohtaista päivittää ne uusiin. 

Lisäksi silmähuuhteelle saattaa olla tarvetta. Mökkiolosuhteissa touhutessa silmiin saattaa lentää roskaa tai roiskua vahingollisia nesteitä, kuten pienkonebensaa työvälineitä tankatessa.

Kiristysside

Mökillä usein tehdään metsä- ja puutöitä moottorisahalla, kirveellä tai muulla ronskimmalla välineellä. Näiden huolimattoman käsittelyn seurauksena saattaa tulla tarvetta isomman vamman ensiavulle. Isojen verenvuotojen kohdalla kiristysside saattaa olla henkeä pelastava, joten sellaisen hankinta on suositeltavaa ahkerien vapaa-ajan metsurien ensiapupakkiin. 

Kiristyssiteen käyttö vaatii perehtymistä, joten pidäthän huolen, että harjoittelet sen käyttöä hyvissä ajoin, eikä vasta vahingon satuttua. 

Palo- ja häkävaroittimet

Lisäksi mökkikautta aloiteltaessa on tärkeää tarkistaa palo- ja häkävaroittimien toimivuus. Ota valmiiksi matkaan mukaan sopivat uudet patterit. 

Osoite näkyviin ja 112 Suomi puhelimeen

Isomman onnettomuuden tai sairastumisen sattuessa on hälytyskeskukselle osattava kertoa mökin tarkka osoite. Jos sitä harvoin käyttää ja vuokramökillä sitäkin satunnaisemmin, ei osoite välttämättä hädän hetkellä muistu mieleen. Mökin osoite onkin hyvä pitää näkyvillä niin mökkiläisille kuin mökkivieraille. 

Myös mökin osoitenumerointi on tärkeää näkyä tielle pelastushenkilöstön perille löytämisen varmistamiseksi. 

Pelastushenkilöille iso helpotus on myös 112 Suomi -sovelluksen käyttö. Lataa se valmiiksi puhelimeesi. Se näyttää hälytyskeskukselle tarkan sijaintisi. 

Muistilistat

Mökkeilijän ensiapulaukku:
1.    Palovammasetti
2.    Kylmäpussi
3.    Desinfiointiaine
4.    Laastarit
5.    Sideharsorulla
6.    Silmähuuhde
7.    Kiristysside

Mökkikauden alussa tarkistetaan:
1.    Palo- ja häkävaroittimet
2.    Mökin osoite näkyvillä asukkaille
3.    Mökin osoitenumeroinnin näkyminen tielle
4.    112 Suomi -sovelluksien löytyminen kaikkien puhelimesta


Suomen Palopäällystöliitto toivottaa mukavaa pääsiäistä ja turvallista mökkeilyä!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Laastaria, sideharsoa, desinfiointiainetta, kylmäpussi.
Mökin haavanhoito- ja muut ensiapuvälineet on tärkeä tarkistaa aina mökkikauden alussa.
Lataa
Punainen mökki keväthankien keskellä.
Tee muistilistat valmiiksi mökkikauden turvalliselle aloitukselle.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Palopäällystöliitto on koulutus- ja asiantuntijaorganisaatio, jonka keskeisimpiä tavoitteita on yhteiskunnan turvallisuuden edistäminen ja jäsenistönsä ammattiosaamisen kehittäminen.

Palopäällystöliiton jäsenistö koostuu pelastusalan henkilöstöstä, sopimuspalopäällystöstä, turvallisuusalan asiantuntijoista ja johtavissa asemissa olevista henkilöistä. Liitolla ei ole ammatilliseen edunvalvontaan liittyviä tehtäviä.

Palopäällystöliitto on arvostettu turvallisuuspoliittinen keskustelija sekä avoimeen kumppanuuteen ja jatkuvaan kehittymiseen luottava yhteistyöjärjestö, joka tuottaa asiantuntija-, koulutus- ja materiaalipalveluja. Liiton vaikuttavuus perustuu pitkäjänteiseen työhön sekä välittömään yhteydenpitoon eri viranomaisten ja turvallisuusalan toimijoiden kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Palopäällystöliitto ry

Vuoden 2023 Sosiaali- ja terveysalan turvallisuuspalkinto on myönnetty Ikäystävällinen Etelä-Karjala -hankkeen Kaatumisen ehkäisyn toimintamallille10.1.2024 12:57:23 EET | Tiedote

Kaatumisen ehkäisyn toimintamalli on saanut vuoden 2023 turvallisuuspalkinnon. Palkinnon myönsi Suomen Palopäällystöliiton Sosiaali- ja terveysalan turvallisuustoimikunta. Toimintamalli on tuotettu Etelä-Karjalan hyvinvointialueen hallinnoimassa Ikäystävällinen Etelä-Karjala -hankkeessa, ja se on merkittävä panos alueen ikääntyvien asukkaiden turvallisuuden parantamiseksi.

Terveiset Kanadasta: Mitä sinä voisit tehdä metsäpalojen estämiseksi Suomessa?5.7.2023 11:38:14 EEST | Tiedote

Kanadassa kärsitään yhdestä historiansa pahimmasta metsäpalokaudesta. Erittäin vaikeiden palojen taustalla on osaksi luonto ja sään ääri-ilmiöt ja osaksi ihmisten huolimattomuus. Myös Suomessa koettiin tänä keväänä ja kesänä pitkä ja kuiva ajanjakso, jolloin metsäpaloja syttyi ympäri maan. Metsäpalojen yleisimmät syttymissyyt Suomessa liittyvät ihmistoimintaan. Ilmastonmuutos alkaa näkyä myös Suomessa aiempaa pidempinä alkukesän kuivina kausina. City of Red Deerin pelastuslaitoksen johtaja ja Kanadan Palopäällystöliiton puheenjohtaja Ken McMullen kertoo, miten Kanadan paloja vastaan taistellaan ja mitä sinä voisit tehdä metsäpalojen estämiseksi Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye