Vasta viidesosa yrityksistä on hoitanut jätehuollon tuottajavastuunsa – usein syynä tiedon puute

Jaa

Tänä vuonna kymmeniä tuhansia uusia yrityksiä tuli jätehuollon tuottajavastuun piiriin, kun jätelainsäädäntö uudistui. Tuottajavastuu koskee nyt noin 50 000:ta yritystä. Se on helpointa hoitaa liittymällä tuottajayhteisöön. Tuottajavastuun ansiosta raaka-aineet saadaan kiertoon ja kuluttajat voivat kierrättää maksutta.

Piirroskuvassa on tuottajavastuun alaisia tuotteita: rengas, pesukone, juomatölkki, paristo. Lisäksi kuvassa on tuottajavastuun logo ja teksti, jossa lukee tuottajavastuu.

Jätehuollon tuottajavastuu koskee pakkauksia, akkuja ja paristoja, ajoneuvoja, sähkö- ja elektroniikkalaitteita, renkaita, paperia ja paperituotteita sekä tiettyjä kertakäyttöisiä muovituotteita (SUP). Näiden tuotteiden valmistajat, maahantuojat, etämyyjät ja pakkaajat vastaavat tuotteidensa jätehuollosta, kun tuotteet poistetaan käytöstä.
 
Vuoden alusta lakimuutos toi kymmeniä tuhansia uusia yrityksiä jätehuollon tuottajavastuun piiriin. Monelta tuottajavastuu on vielä hoitamatta. Vasta viidesosa, noin 10 000 yritystä on hoitanut vastuunsa lain edellyttämällä tavalla. 

- Syynä on usein tiedon puute. Ei tunneta tuottajavastuuta tai miten sen voi hoitaa. Tuottajavastuun hoitaminen on kuitenkin helppoa. Kun liittyy oman alansa tuottajayhteisöön, se hoitaa velvollisuudet yrityksen puolesta, sanoo tuottajavastuuta valvova Mervi Sivula Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Osa vastuullista yritystoimintaa 

Tuottajavastuu edistää kestävää materiaalin käyttöä ja kiertotaloutta. Tuottajavastuun hoitaminen on osa vastuullista yritystoimintaa. 

- Olemme huomanneet, että moni kuluttajakaan ei ole koskaan kuullut tuottajavastuusta, mutta silti vie säännöllisesti pakkaukset ekopisteelle tai rikkinäisen sähkölaitteen maksutta kauppaan. Nämä palvelut tuodaan lähelle kuluttajaa tuottajavastuun hoitaneiden yrityksien ansiosta, Sivula kertoo. 

Tuottajavastuusta ja sen hoitamisesta on saatavilla paljon tietoa tuottajavastuu.fi-sivuilla. 

- Kannattaa käydä tutustumassa tuottajavastuu.fi-sivuilla. Sivuiltamme löytyy tarkempaa tietoa siitä, ketä tuottajavastuu koskee, mistä saa neuvoja ja miten liittyä tuottajayhteisöön, Sivula vinkkaa.

Vältä lisämaksut

Tuottajavastuu on lakisääteinen velvollisuus, jonka noudattamatta jättämisestä voi seurata tuntuva laiminlyöntimaksu. Maksu on prosentti yrityksen edellisen vuoden tilikauden liikevaihdosta, mutta vähintään 500 euroa ja enintään 500 000 euroa. 

 - Yrityksellä ei ole syytä huoleen, jos tuottajavastuu on jäänyt hoitamatta vahingossa. Asia järjestyy ottamalla yhteyttä oman alan tuottajayhteisöön. Lähestymme yritystä aina ensin kirjallisesti ennen maksun määräämistä, kertoo tuottajavastuun ryhmäpäällikkö Mika Heinonen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Alkuvuosi on ollut vilkas tuottajayhteisöihin liittymisissä.

- Tämän vuoden alusta esimerkiksi uusia pakkausalan yrityksiä on liittynyt tuottajayhteisöihin jo yli 600. Suunta on hyvä, mutta tieto ei vielä ole saavuttanut kaikkia uusia tuottajavastuuvelvollisia yrityksiä, Heinonen miettii.

Yritys, tunne tuottajavastuusi! -kampanja käynnissä

On tärkeää lisätä tietoa tuottajavastuusta ja sen hoitamisesta. Siksi tuottajavastuuta valtakunnallisesti valvova Pirkanmaan ELY-keskus käynnisti huhtikuussa kampanjan ”Yritys, tunne tuottajavastuusi!” yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa.

Mukana kampanjassa ovat muun muassa: Elker Oy, ERP Finland ry, Kaupan liitto, Pakkaustuottajayhteisö Sumi Oy, Recser Oy, SER-Tuottajayhteisö ry, Suomen Kiertovoima ry, Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy, Suomen Pakkaustuottajat Oy, Suomen Palautuspakkaus Oy, Suomen Rengaskierrätys Oy, Suomen ympäristökeskus, Suomen yrittäjät ja Tuottajayhteisöjen neuvottelukunta.

Ympäristöministeriö on rahoittanut kampanjan toteuttamista.

Kampanjassa jaetaan tietoa tuottajavastuusta sosiaalisessa mediassa, Yleisradion tietoiskussa sekä tuottajavastuu.fi-verkkosivuilla.

Lue lisää tuottajavastuusta ja tuottajayhteisöistä:

Testaa, koskeeko tuottajavastuu yritystäsi: 

Lisätietoja yrityksille


Lisätietoja medialle 

Pirkanmaan ELY-keskus:


Tuottajavastuu yleisesti

 • Mika Heinonen, ryhmäpäällikkö, p. 0295 036 136 
 • Mervi Sivula, ylitarkastaja (+ kampanja: Yritys, tunne tuottajavastuusi!), p. 0295 036 011

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Akut ja paristot 

 • Jaana Mäenpää, ylitarkastaja, sähköposti on muotoa jaana.m.maenpaa (at) ely-keskus.fi

Ajoneuvot

 • Mervi Sivula, ylitarkastaja, sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


Pakkaukset ja juomapakkaukset 

 • Tuomo Aunola, ylitarkastaja (yli 1 milj. euron liikevaihto)
 • Milla Kolehmainen, ylitarkastaja (alle 1 milj. euron liikevaihto)
 • Matti Silvola, ylitarkastaja (juomapakkaukset)

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Paperi ja renkaat

 • Jonna Paatonen, ylitarkastaja, sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Sähkö- ja elektroniikkalaitteet 

 • Enni Virtanen, ylitarkastaja, sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tietyt kertakäyttöiset muovituotteet (SUP)

 • Henriikka Harinen, ylitarkastaja, sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Etäkauppa

 • Tiina Vermaete, ylitarkastaja, sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Avainsanat

Kuvat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Kyläniemen ja Lamposaaren lauttapaikkojen muutos- ja parannushanke käynnistyy Ruokolahdessa ja Lappeenrannassa22.4.2024 08:30:00 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus teettää maanteillä 14866 (Kutveleentie) ja 14826 (Utrasaarentie) sijaitsevien Kyläniemen ja Lamposaaren lauttapaikkojen lauttarantojen muutos- ja parannustöitä. Rakennustöitä tehdään Lamposaaren lauttapaikalla touko-elokuun välisenä aikana ja Kyläniemen lauttapaikalla heinä-joulukuun välisenä aikana. Hankkeessa peruskorjataan Lamposaaren lauttarantojen rakenteet. Kyläniemen lauttapaikalle rakennetaan uusi varalauttapaikka, uusitaan nykyiset huonokuntoiset lauttarannat ja toteutetaan lossiväylän parannus- ja kunnossapitoruoppaus sekä parannetaan lauttapaikkojen liikenneturvallisuutta. Rakennustöillä ei ole vaikutusta Kyläniemen ja Lamposaaren lossien aikataulun mukaiseen liikennöintiin. Töiden aikana Fintraffic Oy:n tieliikennekeskus tiedottaa mahdollisista liikenteen häiriöistä 24 h/vrk.

Nya undantagslov har beviljats för att fördriva vitkindade gäss från åkrar17.4.2024 14:10:06 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Egentliga Finland har föregående vecka beviljat 15 undantagslov för att fördriva vitkindade gäss från åkrar i syfte att förhindra allvarliga skador på gröda. Undantagsloven omfattar 54 gårdar, vilka befinner sig främst i Norra Karelen. Enligt undantagsloven får vitkindande gäss får fördrivas med oskadliggörande metoder. Under vårflytten är det förbjudet att använda högljudda fördrivningsmetoder så som smällpatroner för att trygga häckningsfreden.

Valkoposkihanhien pelloilta karkottamiseen on myönnetty uusia poikkeuslupia17.4.2024 14:10:06 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus on viime viikolla myöntänyt 15 poikkeuslupaa valkoposkihanhien karkottamiseen pelloilta vakavien viljelyvahinkojen estämiseksi. Luvat koskevat 54 tilaa, jotka sijaitsevat pääosin Pohjois-Karjalassa. Poikkeusluvilla valkoposkihanhia saa karkottaa niitä vahingoittamattomilla menetelmillä. Kevätmuuttokaudella kovaäänisten karkotuskeinojen kuten paukkupatruunoiden käyttö on kielletty lintujen pesimärauhan turvaamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye