Hämeen ELY-keskus

Kevättulva-aika on alkamassa

Jaa

Reilun viikon takaisen lämpimän jakson jälkeen lämpötila on pysynyt alhaisena ja jokien virtaama on vähentynyt. Pääsiäisen aikaan sää lämpenee selvästi Hämeen alueella, lumet sulavat ripeästi ja virtaamat ja vedenkorkeudet lähtevät uudestaan nousuun. Tämän hetken ennusteissa lumen sulamisajan sademäärän ennakoidaan olevan keskimääräistä suurempi, mutta myöhemmin yöpakkaset pienentävät virtaamia. Mikäli sääennusteet toteutuvat, ovat jokien kevättulvahuiput Hämeessä muodostumassa suunnilleen keskimääräisiksi.

Kuhalankoskea.
Kuhalankoski. Kuva: Jukka Sainio

Kokemäenjoen vesistöalueella Loimijoella ja Puujoella tulvahuippu saavutetaan todennäköisesti pääsiäisen aikana tai pian sen jälkeen. Säännösteltyjen järvien, kuten Vanajaveden, Tammelan Pyhäjärven ja Pääjärven pinnat ovat tavanomaisen tapaan alhaalla, sillä säännösteltyihin järviin on tehty juoksuttamalla tilaa sulamisvesille. Suurempien luonnontilaisten järvien vedenpinnat lähtevät nousuun tulovirtaamien kasvaessa, ja pintojen ennustetaan nousevan keskimääräistä korkeammalle toukokuun puoliväliin mennessä. Kymijoen vesistöalueella Päijänteen vedenkorkeus on vielä alhaalla ja pinnan nousu jatkuu aina kesäkuulle asti.

Vantaanjoen vesistöalueella Riihimäellä Vantaanjoen vedenkorkeuden ennustetaan myös kääntyvän taas nousuun ja uusi tulvahuippu saavutetaan todennäköisesti huhtikuun alussa. Vedenkorkeuden ennustetaan nousevan korkeammalle kuin mitä se oli korkeimmillaan maaliskuussa lämpimän jakson aikaan. Tulvakorkeuden ei kuitenkaan ennusteta ylittyvän.

Tulviin varautuminen

Vaikka Hämeen alueelle ei ennusteiden mukaan tänä keväänä ole tulossa merkittäviä tulvia, kannattaa muistaa tulviin varautumisessa seuraavaa:

Pelastuslain mukaan kiinteistönomistajan on osaltaan varauduttava omaisuutensa suojaamiseen. Tulvatilannetta onkin syytä tarkkailla tiiviisti ja tarvittaessa tulee ryhtyä omatoimisiin suojaustoimenpiteisiin. Laiturien ja veneiden kiinnitysten tulee olla kunnossa ja irtainta omaisuutta on syytä siirtää turvaan tulvalta.

Tulvavedessä liikkumista tulee välttää. Virtaava vesi on voimakasta ja voi kaataa kulkijan jo matalillakin vesisyvyyksillä. Tierakenteiden rikkoutumista ei välttämättä havaitse samean tulvaveden alta, joten veden peittämällä tiellä liikkumista tulee harkita tarkkaan.

Ohjeita omatoimiseen varautumiseen sekä omaisuuden suojaamiseen löytyy https://www.vesi.fi/teemasivu/teemana-tulviin-varautuminen/ -sivustolta.

Kevätaurinko haurastuttaa jääpeitettä

Kevään koittaessa aurinko alkaa lämmittää, ja varsinkin jäällä olevan lumen sulamisen jälkeen se haurastuttaa jääpeitettä, jolloin jään paksuus ei kerro enää sen kantavuudesta.  Jääpeite voi olla mittausten mukaan paksua, mutta silti petollisen haurasta erityisesti virtapaikoilla, kapeikoissa ja ojien sekä putkien purkupaikkojen lähettyvillä.

Maaliskuun 20. päivän mittauksissa jään kokonaispaksuus vaihteli Hämeen havaintopaikoilla 43 ja 56 cm:n välillä ja se oli lähellä ajankohdan keskimääräistä arvoa.

Havaintopaikka

Mittauspäivä

Jäänpaksuus cm

Jäänpaksuuden poikkeama keskiarvosta

Teräsjää cm

Havaintohistoria

Jääsjärvi, Hartola

20.03.2024

56

7

29

1961-2023

Kuivajärvi, Saari, Tammela

20.03.2024

44

0

35

1961-2023

Päijänne, Sysmä, Verkkosaaret

20.03.2024

47

2

30

1970-2023

Pääjärvi, Lammi

21.03.2024

43

0

27

1978-2023

Ajankohtaista vesi- ja jäätilannetta voi seurata alla olevien linkkien kautta: 

https://www.vesi.fi/vesitilanne/

https://www.vesi.fi/karttapalvelu/

https://www.vesi.fi/jaatilanne/  

http://wwwi3.ymparisto.fi/i3/tilanne/fin/vedenkorkeus/ham.htm

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitalousasiantuntija Merja SuomalainenHämeen ELY-keskus

Puh:0295 025 161

Kuvat

Kuhalankoskea.
Kuhalankoski.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Hämeen ELY-keskuksen ilmastokertomus 2023 – alueelliset päästöt ovat laskussa, mutta hiilineutraaliuden saavuttamisessa riittää vielä tekemistä19.4.2024 10:31:16 EEST | Tiedote

Hämeen ELY-keskuksen alueen kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet vuosien 2005–2022 välisenä aikana 38 prosenttia. Keskimäärin päästövähenemä on ollut noin 70 kilotonnia hiilidioksidiekvivalenttia (kt CO2-ekv) vuodessa. Tahtia on kirittävä tulevina vuosina noin 86 kilotonnin tasolle, että alueen päästötase olisi linjassa kansallisiin ilmastotavoitteisiin nähden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye