Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Påskens varma väder ökar på vårflödet i de österbottniska landskapen

Dela

Det varma vädret som förutspås till påsk, liten förekomst av nattfrost och eventuellt regn som smälter snön i de österbottniska landskapen kan få flödet i åar och älvar att stiga. Enligt nuvarande prognoser stiger vattenflödet i takt med stigande temperaturer framför allt i områdets sydligaste delar i Sydösterbotten såsom Lappfjärds å, Tjöck å och Närpes å.  Flödena i dessa vattendrag kan stiga till nivån för en genomsnittlig vårflod under påsk. Enligt de nuvarande prognoserna infinner sig den större vårflodstoppen i dessa vattendrag vid mitten av april.

Situationen i Tjöck å i Kristinestad den 27 mars 2024. Illustration.
Situationen i Tjöck å i Kristinestad den 27 mars 2024. NTM-centralen i Södra Österbotten.

I Kyro älv vid Nikkola i Ilmola förutspås vattenståndet stiga med cirka 1,5 meter under påsk. Under påsken kan flödet i nedre delen av Kyro älv öka från nuvarande 70 kubikmeter per sekund till 150-200 kubikmeter per sekund. I Lappo å vid Liinamaa i Kauhava förutspås vattennivån stiga med cirka 80 cm, det vill säga nära gränsen för översvämning under påsk. I Esse å och Perho å blir snösmältningen mindre och flödena ökar bara något under påsken.

Den senaste tidens väder har försvagat isarna i åar och älvar i landskapen. Det finns dock fortfarande risk för isdammar i vår, särskilt i Kyro älv nedanför Storkyro. Om flödet i Kyro älv stiger till runt 200 kubikmeter per sekund kan isarna börja röra på sig.

Enligt prognoserna kommer det kalla vädret efter påsk att dämpa flödena, men nederbörden kan i stället öka nästa vecka. Om temperaturerna stiger måttligt, nederbörden är knapp och vädret tidvis är kallare, kommer snösmältningen dras ut över en längre tid. Detta minskar omfattningen av vårens översvämningstopp.

Denna vår är det mer snö än genomsnittet i markerna, särskilt uppströms i åarnas tillflöden. Enligt nuvarande prognoser kommer de största översvämningstopparna under våren att inträffa i de södra vattenområdena på bägge sidor av mitten av april. I Perho å och i andra nordliga vattenområden förutspås översvämningstoppen infalla i slutet av april. Ändringar på några grader i temperaturer och eventuellt regn kan dock ändra prognoserna avsevärt.

Nyckelord

Kontakter

Tilläggsuppgifter från NTM-centralen i Södra Österbotten:

Ledande vattenhushållningsexpert Katja Haukilehto, tfn 0295 027 794
Vattenresursenhetens chef Kim Klemola, tfn 0295 027 829

Om oss

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500
http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Andra språk

Följ Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

PohjaNeva-projektet aktiverar återställande av torvutvinningsområden (landskapen i Österbotten)15.4.2024 13:53:06 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Södra Österbotten har startat upp PohjaNeva-projektet i syfte att sätta fart på återställande åtgärder i de österbottniska landskapen inom ramen för Fonden för rättvis omställning (FRO). Med hjälp av FRO-finansiering syftar projektet till att aktivera återställande av torvutvinningsområden och restaurering av vattendrag som belastas av torvutvinning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye