Biologisten lääkkeiden apteekkivaihto alkaa Suomessa ensi viikolla
Ensimmäisenä vaihdon piiriin tulevat laskimotukosten estoon ja hoitoon käytettävät enoksapariinivalmisteet. Apteekit antavat neuvontaa biologisten lääkkeiden käyttöön ja turvalliseen vaihtoon.
Biologisten lääkkeiden apteekkivaihto alkaa Suomessa 1. huhtikuuta. Ensimmäisenä lääkevaihdon piiriin tulevat enoksapariinivalmisteet, joita käytetään laskimotukosten estoon ja hoitoon. Vuoden 2025 alussa lääkevaihto apteekeissa laajenee insuliineja lukuun ottamatta kaikkiin biologisiin lääkkeisiin.
Biologinen lääke on valmiste, jonka vaikuttava aine on biologinen aine. Biologinen lääke annetaan yleensä infuusiona laskimoon tai pistoksena ihon alle. Biologisia lääkkeitä käytetään muun muassa diabeteksen, reumasairauksien, tulehduksellisten suolistosairauksien, astman ja syövän hoitoon.
Apteekit valmistautuneet hyvin
Biologisten lääkkeiden apteekkivaihto tarkoittaa, että asiakkaalle määrätty biologinen lääke voidaan asiakkaan suostumuksella vaihtaa apteekissa samankaltaiseen, mutta edullisempaan biologiseen lääkkeeseen, eli biosimilaariin. Biosimilaari on yhtä tehokas ja yhtä turvallinen kuin alkuperäinen biologinen lääke.
Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Inka Puumalainen kertoo, että apteekit ovat valmistautuneet biologisten lääkkeiden apteekkivaihtoon hyvin. Apteekit antavat neuvontaa biologisten lääkkeiden ja niihin liittyvien antolaitteiden, kuten ruiskun tai kynän, käyttöön.
- Asiakkaat voivat käyttää biologisia lääkkeitä turvallisin mielin. Apteekeissa työskentelee lääkkeisiin erikoistuneita terveydenhuollon asiantuntijoita, joilla on valmiudet neuvoa asiakkaita biologisten lääkkeiden käytössä.
Tavoitteena hillitä lääkekorvauskustannuksia
Biologiset lääkkeet ovat uusia ja usein hyvin kalliita lääkkeitä. Biologisten lääkkeiden apteekkivaihdon tarkoituksena on pienentää Kelan korvausmenoja ja hillitä yhteiskunnan lääkekorvauskustannuksia.
Muissa kuin biologisissa lääkkeissä apteekkivaihto halvimpaan vaihtoehtoon on ollut käytössä jo yli 20 vuotta.
– Biologisten lääkkeiden mukaantulo apteekkivaihtoon vaikuttaa lääkealan kilpailuun positiivisesti ja se on myös kaikkien veronmaksajien etu. Apteekkivaihdon laajentuessa säästöjä arvioidaan kertyvän lääkekuluissa vuosittain 20-80 miljoonaa euroa viimeistään vuodesta 2026 lukien, Inka Puumalainen toteaa.
Biologisia lääkkeitä käyttää Suomessa noin 300 000 henkilöä.
Biologinen lääke ja biosimilaari
- Biologiset lääkkeet tuotetaan elävässä solussa ja ne annetaan tyypillisesti pistoksina tai suonensisäisesti.
- Biosimilaari on kopio alkuperäisestä biologisesta lääkkeestä. Se on yhtä turvallinen ja yhtä tehokas kuin alkuperäinen biologinen lääke.
- Biologiset lääkkeet ovat usein huomattavan kalliita. Biosimilaarit ovat usein halvempia kuin alkuperäinen biologinen lääke. Biosimilaarien käyttöönotto hillitsee yhteiskunnan lääkekorvauskustannuksia.
- Apteekki neuvoo biologista lääkettä toimittaessaan sen ja siihen liittyvän antolaitteen, kuten ruiskun tai kynän, käytön.
- Fimean lääkehausta voi tarkistaa, onko itsellä käytössä oleva lääke biologinen lääke.
Lisätietoja:
Inka Puumalainen
Farmaseuttinen johtaja, FaT
Suomen Apteekkariliitto
inka.puumalainen@apteekkariliitto.fi
puh: 010 6801 427
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aija PirinenViestintäpäällikkö
Puh:010 6801 442aija.pirinen@apteekkariliitto.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Suomen Apteekkariliitto ry (www.apteekkariliitto.fi) on yksityisiä apteekkeja edustava yhdistys. Apteekkariliitto kehittää eettisesti ja ammatillisesti korkeatasoista apteekkitoimintaa osana terveydenhuoltoa ja tuottaa jäsenilleen apteekkitoimintaa tukevia palveluita.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Apteekkariliitto
Henkilöstöpalveluyhtiö Farmania siirtyy kokonaan Apteekkariliitolle20.8.2024 09:30:00 EEST | Tiedote
Apteekkariliitto vahvistaa omistustaan henkilöstöpalveluita apteekeille ja lääke- sekä terveysalan yrityksille tarjoavasta Farmaniasta, kun yhtiön perustajaosakas ja nykyinen toimitusjohtaja, proviisori Marianne Hovi myy vähemmistöosuutensa yhtiöstä Apteekkariliitolle. Yhtiön uutena toimitusjohtaja aloittaa KTM Miina Pulkkinen.
Selvitys: Apteekkien itsehoitoneuvonta tuo hyvinvointialueille yli puolen miljardin euron säästöt8.8.2024 06:00:00 EEST | Tiedote
Apteekkien farmaseuttisen työn synnyttämistä säästöistä ja arvosta on valmistunut tuore selvitys. Ilman apteekkien itsehoitoneuvontaa perusterveydenhuollon lääkärikäyntien määrä lisääntyisi arvion mukaan viidenneksellä.
Apteekkirokotusten käynnistämiseen etsitään toimivia malleja12.7.2024 12:03:14 EEST | Tiedote
Rokotusten järjestäminen apteekeissa edellyttää muun muassa vastuulääkäriä ja erillisen terveyspalveluyrityksen perustamista.
Jättileikkaukset uhkaavat apteekkeja — jopa yli 40 prosenttia apteekeista vaarassa ajautua konkurssiin20.5.2024 06:00:00 EEST | Tiedote
Hallitus suunnittelee apteekkeihin ennennäkemättömiä leikkauksia, jotka voivat johtaa lääkehuollon kriisiytymiseen, apteekkien konkursseihin ja farmaseuttisen työn alasajoon. Apteekkariliitto on laskenut suunniteltujen muutosten apteekkikohtaiset vaikutukset, ja kiirehtii apteekkitalouden kokonaisuudistusta.
Apteekkeihin palautetaan vuosittain käyttämättömiä lääkkeitä 81 miljoonan euron edestä18.3.2024 14:15:00 EET | Kutsu
Lääkejäte aiheuttaa turhia kustannuksia yksilöille ja yhteiskunnalle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme