Etelä-Savon ELY-keskus

Runsasluminen talvi kääntymässä kohti kevättulvia Etelä-Savossa

Jaa

Talven aikana kertyi lunta Etelä-Savon alueella runsaasti ja sulaminen on jo lähtenyt käyntiin. Mäntyharjun reitillä järvien vedenkorkeudet ovat jo ennen lumien sulamista monin paikoin korkealla ajankohdan keskimääräiseen tasoon verrattuna. Usealle järvelle ennustetaan keskimääräistä suurempaa kevättulvaa. Tulevien viikkojen lämpötilakehitys ja sademäärät kuitenkin viime kädessä ratkaisevat, millaiseksi kevään vesitilanne kehittyy.

Kuva vedenkorkeusmittarista
Kuva vedenkorkeusmittarista

Kevättulvista ennakoidaan tavanomaista korkeampia

Ennusteiden mukaan kevättulvan huippu ajoittuu Etelä-Savossa pääosin huhtikuun lopun ja toukokuun puolenvälin väliselle ajalle.

Sateisen viime syksyn jäljiltä vettä on maaperässä tavanomaista enemmän ja pohjaveden pinnat ovat maakunnassa yleisesti keskimääräistä korkeammalla. Tämän takia lumen sulamisesta syntyvä valunta ohjautuu nopeammin vesistöihin, joka puolestaan näkyy nopeampana vedenpinnan nousuna aiheuttaen tulvimista myös sellaisissa paikoissa, joissa tätä ei tavallisesti esiinny.

Mäntyharjun reitillä vedenkorkeudet keskimääräistä ylempänä

Mäntyharjun reitin latvoilla Iso-Naakkiman vedenkorkeus on noin 15 senttimetriä keskimääräistä ylempänä. Sen alapuolella sijaitsevan Kyyveden pinta on kääntynyt nousuun ja se on 32 senttiä ajankohdan keskimääräistä tasoa korkeammalla. Puulan vedenkorkeus on myös nousussa ja tällä hetkellä järven vedenpinta on noin 15 senttiä ajankohdan keskimääräistä tasoa ylempänä. Kissakosken voimalaitoksen kautta juoksutetaan tällä hetkellä 41 kuutiometriä vettä sekunnissa ja juoksutusmäärän ennakoidaan kasvavan kevään mittaan. Juoksutusten kasvattaminen nostaa alapuolisten vesistöjen vedenkorkeutta ja saattaa nostaa vettä jään päälle. Vahvajärven vedenkorkeus on tällä hetkellä 37 senttiä ajankohdan tavanomaista korkeammalla.

Myös Mäntyharjulla ovat vedenpinnat noususuunnassa. Lahnavesi on 27 senttiä ja siihen laskeva Pyhävesi-Kallavesi 36 senttiä ajankohdan keskimääräistä ylempänä. Reitin alaosalla säännöstellyssä Vuohijärvessä vedenpinta on 8 senttiä ajankohdan keskimääräistä tasoa alempana, mutta on kääntymässä nousuun.

Sysmän reitin latvajärvellä Suonteella on vedenkorkeus 20 senttiä ajankohdan keskimääräistä vedenkorkeutta ylempänä.

Myös Saimaalla vedenkorkeus keskimääräistä ylempänä

Vuoksen vesistöalueella Pihlajavesi on 48 senttiä ajankohdan keskimääräistä tasoa ylempänä. Saimaan keskusallas on 50 senttiä ajankohdan keskimääräistä tasoa ylempänä Lauritsalan havaintoasemalla. Myös Saimaa on lähdössä nousuun ja pinnan ennakoidaan olevan kesäkuussa 30–55 senttiä nykyistä korkeammalla. Savonlinnan Suurijärven vedenpinta on 8 senttiä ylempänä kuin keskimäärin tähän aikaan vuodesta ja se on noususuunnassa.

Varaudu mahdolliseen tulvaan jo etukäteen

Tämänhetkisten ennusteiden perusteella kevättulva tulee olemaan tavanomaista korkeampi, joka rantakiinteistöjen omistajien on syytä ottaa huomioon ja huolehtia, että rakennuksille ei pääsisi syntymään tulvavahinkoja. Ympäristöhallinto on laatinut ohjeistuksen siitä, kuinka tulvaan voi varautua ja tehdä omatoimisesti suojauksia rakennusten kastumisen estämiseksi:

Kodin suojaaminen tulvalta
https://www.vesi.fi/vesitieto/kodin-suojaaminen-tulvalta/

Tulvavahinkojen korvaaminen on nykyisin vakuutuspohjaista. Lue lisää tulvavahinkojen korvaamisesta
https://www.vesi.fi/vesitieto/tulvavahinkojen-korvaaminen/

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

ELY-keskuksen logo.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Saimaan tulva nousemassa korkealle, mutta Etelä-Savon länsiosissa tulvahuippu on pääosin ohitettu14.5.2024 12:21:25 EEST | Tiedote

Etelä-Savon maakunnan länsiosissa tulvat ovat kääntyneet tai kääntymässä laskuun. Tulvat ovat Etelä-Savossa nousseet tänä keväänä jopa harvinaisen korkealle. Tavallista isompia tulvia on mitattu kaikilla maakunnan havaintoasemilla. Maakunnan länsiosissa Kyyvedellä ja Iso-Naakkimalla mitattiin korkeuksia, joita on viimeksi tavattu 1980-luvulla. Mäntyharjun Pyhävesi ja Kallavesi nousivat korkeudelle, jolla järvet ovat viimeksi olleet 1950-luvulla. Näiden järvien tulvahuiput on nyt ohitettu ja ne ovat kääntyneet laskuun.

Etelä-Savon maakunnan vesihuoltosuunnitelma 2040 laadinta etenee14.5.2024 08:36:41 EEST | Tiedote

Etelä-Savon maakunnassa suunnitellaan laajassa sidosryhmäyhteistyössä vesihuoltopalvelujen toimintavarmuuden lisäämistä. Tavoitteena on syventää ylikunnallista yhteistyötä sekä tunnistaa kestävät ja teknistaloudelliset ratkaisut, joilla vaikutetaan koko maakunnan ja kuntien vesihuollon kehittymiseen ja turvaamiseen. Lisäksi ratkaisuilla edistetään maankäytön ja elinkeinojen kehittymistä sekä viime kädessä asukkaiden ja ympäristön hyvinvointia. Vuoteen 2040 ulottuva suunnitelma valmistuu loppuvuodesta 2024.

Norppakin tarvitsee aurinkoa ja haluaa loikoilla rauhassa13.5.2024 10:12:18 EEST | Tiedote

Liikkuessasi vesillä saatat nähdä saimaannorpan paistattelemassa päivää rantakivellä. Norppa nousee keväällä kivelle vaihtamaan karvaa. Aurinko kuivattaa turkin, mikä edistää karvan vaihtumista. Etelä-Savon ELY-keskus muistuttaa, että kivellä makoileva norppa kaipaa rauhaa, koska se ei karvanvaihtoaikana sukella mielellään veteen. On syytä muistuttaa, että norppien tahallinen häiritseminen karvanvaihtoaikana on myös luonnonsuojelulain nojalla kiellettyä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye