Hämeen ELY-keskusHämeen ELY-keskus

Hämeen lähteiden kansalaishavainnointi alkaa

Jaa

Tule mukaan havainnoimaan Hämeen lähteitä! Tämänhetkiset tiedot lähteiden luonnontilasta ovat osittain puutteellisia ja siksi niiden tilaa aletaan selvittää kansalaishavainnoinnin avulla.

Someronlähteet, Janakkala. Kuva: Eeva Pudas
Someronlähteet, Janakkala. Kuva: Eeva Pudas

Lähde on usein ympäristöään rehevämpi elinympäristö ja se syntyy paikkaan, jossa pohjavettä purkautuu maanpinnalle. Lähteillä on luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeä merkitys, sillä niissä elää paljon lajistoa, jotka ovat joko pohjavettä suosivia tai siitä täysin riippuvaisia.

Valitettavasti lähteitä on muutettu aikojen kuluessa ja Etelä-Suomen lähteistä jopa 99 prosenttia on menettänyt luonnontilansa. Lähteet ja lähteiköt on luokiteltu viimeisimmässä uhanalaisuusarvioinnissa valtakunnallisesti vaarantuneeksi luontotyypiksi ja Etelä-Suomen osalta jopa erittäin uhanalaiseksi.

Lähde on tilaltaan heikentynyt, kun sen luontaista vesitaloutta, rakennepiirteitä ja lähiympäristöä on ihmistoiminnan myötä muutettu. Useimmiten lähteiden luonnontila on heikentynyt mm. maa- ja metsätalouden kuivatustoiminnan, metsänhakkuiden tai lähteiden perkaamisen myötä. Monet lähteet on myös muutettu aikojen kuluessa vedenottoa varten kaivoiksi. Maankäytön muutosten ja rakentamisen myötä lähteitä on myös tuhoutunut kokonaan.

Tästä keväästä lähtien Hämeen ELY-keskus alkaa kerätä havaintoja Hämeen lähteistä kansalaishavainnoinnin avulla. Vaikka kartoilla esiintyy paljon lähteitä, niin suurin osa Suomen lähteistä on edelleen merkitsemättä paikkatietojärjestelmiin. Tämä aiheuttaa huolta lähteiden säilymisen suhteen tulevaisuudessa. Havainnoinnin avulla toivotaan myös ajantasaista tietoa lähteiden nykytilasta ja uutta tietoa niiden historiasta.

Näin voit osallistua lähteiden havainnointiin

  • Klikkaa osoitetta https://wwwi.ymparisto.fi/citobs/havaitsemaan_lahteet_yleinen.html
  • Karttaan on merkitty tiedossa olevia lähteitä. Voit käydä tarkistamassa, näkyykö paikalla lähteeseen viittaavaa elinympäristöä.
  • Havainnoi lähteen ympäristöä ja vastaa lomakkeen kysymyksiin lähteen nykytilasta
  • Myös kuvien lähettäminen lomakkeen kautta on toivottavaa
  • Jos löydät uuden lähteen, ilmoita myös siitä
  • Samasta lähteestä voi tehdä useampia ilmoituksia, varsinkin jos olet eri mieltä aiempien ilmoittajien kanssa lähteen tilasta
  • Lähteen historiatiedot ovat myös arvokkaita

Hämeen ELY-keskus selvittää lähteiden tilaa osana Helmi-elinympäristöohjelmaa. Helmi-ohjelmassa tartutaan Suomen luonnon köyhtymisen suurimpaan suoraan syyhyn: elinympäristöjen vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen. Lähteiden kansalaishavainnointi on toteutettu yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen ja Suomen ekosysteemiobservatorion (FEO) kanssa.

QR-koodi.
QR-koodi vie lähteiden havaintolomakkeelle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Someronlähteet, Janakkala. Kuva: Eeva Pudas
Someronlähteet, Janakkala. Kuva: Eeva Pudas
Lataa
Helmi_tunnus_musta
Helmi
Lataa
QR-koodi: Havainnointilomake
QR-koodi: Havainnointilomake
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Kevään tulvahuippu on ohitettu, pohjaveden pinta nousee edelleen23.4.2024 07:55:00 EEST | Tiedote

Järvien ja jokien vedenpinnat nousivat huhtikuun alun voimakkaiden sateiden jälkeen nopeasti. Voimakkaat sateet ja tavallista aikaisempi kevään tulo vaikeuttivat monin paikoin vedenpinnan korkeuden säännöstelyä. Tulvakorkeudet pysyivät kuitenkin tavanomaisten kevättulvien tasolla. Nyt kevättulvien huippu on jo ohitettu. Järvien jäät ovat monin paikoin liian heikkoja mitattaviksi. Pohjavedenpinnat ovat reilusti yli ajankohdan keskimääräisen tason. Talousvesikaivoissa tulee näillä näkymin hyvin riittämään vettä kesällä.

Hämeen ELY-keskuksen ilmastokertomus 2023 – alueelliset päästöt ovat laskussa, mutta hiilineutraaliuden saavuttamisessa riittää vielä tekemistä19.4.2024 10:31:16 EEST | Tiedote

Hämeen ELY-keskuksen alueen kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet vuosien 2005–2022 välisenä aikana 38 prosenttia. Keskimäärin päästövähenemä on ollut noin 70 kilotonnia hiilidioksidiekvivalenttia (kt CO2-ekv) vuodessa. Tahtia on kirittävä tulevina vuosina noin 86 kilotonnin tasolle, että alueen päästötase olisi linjassa kansallisiin ilmastotavoitteisiin nähden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye