Helsingin kaupungin pelastuslaitosHelsingin kaupungin pelastuslaitos

Helsingin pelastuslaitokselle yli 400 000 euroa EU-rahoitusta CBRNE-suorituskyvyn vahvistamiseen

Jaa

Sisäministeriö on myöntänyt sisäisen turvallisuuden rahastosta (ISF) EU-rahoitusta Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen kalustohankintoihin, joilla vahvistetaan laitoksen varautumista vaativiin CBRNE-tilanteisiin, joihin liittyy kemiallisia aineita, biologisia taudinaiheuttajia, radioaktiivisia aineita, ydinaseita tai räjähteitä.

Pelastajat suoja-asuissa
Helsingin pelastuslaitos sai merkittävän EU-osarahoituksen CBRNE-hankintoihin. Helsingin kaupungin pelastuslaitos

EU:n osarahoittamalla hankkeella kehitetään Helsingin ja Uudenmaan pelastuslaitosten suorituskykyä vaarallisia aineita sisältävissä onnettomuuksissa ja tahallisesti aiheutetuissa tilanteissa hankkimalla Helsingin pelastuslaitoksen käyttöön CBRNE-aineiden mittaamiseen ja analysointiin soveltuvia nykyaikaisia laitteita sekä pelastajien työturvallisuutta parantavia suojavarusteita.

”Olemme hyvin kiitollisia EU:lta saamastamme rahoituksesta. Sen tukemana vahvistamme kyvykkyyttämme riskiskenaarioiden mukaisissa tilanteissa toimintaympäristön muuttuessa. Jatkossa voimme entistä paremmin varustautuneena tarjota haastaviin CBRNE-tilanteisiin liittyvää erikoisosaamistamme Helsingin ja koko Suomen alueella. Rahaston tuki onkin tukea koko Suomen pelastustoimelle ja kansalaisten turvallisuudelle”, sanoo pelastusjohtaja Marko Rostedt.

Pelastuslaitokset ovat ainoita välittömässä lähtövalmiudessa olevia organisaatioita, jotka kykenevät pelastamaan ihmiset vaarallisen aineen vaikutusalueelta, puhdistamaan vaaralliselle aineelle altistuneet ihmiset ja antamaan heille tarvittavaa ensihoitoa. Vaarallisia aineita sisältäviä tilanteita varten Helsingin pelastuslaitoksella on erikoiskoulutettuja pelastajia ja ensihoitajia sekä tilanteiden vaatimusten mukaan varusteltu pelastusyksikkö ja nopeasti pystytettäviä puhdistuslinjastoja.

”CBRNE-tilanteet ovat aina haastavia ja monimutkaisia. Olennaista tilanteen alussa on aineen havaitseminen ja tunnistaminen, johon vaaditaan tehokasta ja suorituskykyistä mittaus-, ilmaisu- ja analysointikalustoa. Lisäksi välittömän vaaran alueella toimimiseen ja ihmisten pelastamiseen tarvitaan parhaat mahdolliset suojavarusteet työturvallisuuden takaamiseksi”, kuvaa vaativiin CBRNE-tilanteisiin liittyvää pelastustyötä hankkeen projektipäällikkö, palomestari Sami Lindberg.

Sisäisen turvallisuuden rahaston (asetus EU 2021/1149) ohjelman hallintoviranomaisena toimii Suomessa sisäministeriö, joka myönsi Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen hankkeelle hankeavustusta 75 prosenttia hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista, kuitenkin enintään 437 835 euroa.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupungin pelastuslaitos tuottaa turvallisuutta ja auttaa hädän hetkellä. Palvelumme ovat onnettomuuksien ehkäisy, pelastustoiminta ja ensihoito sekä väestönsuojelu ja varautuminen. Yhdellätoista pelastusasemallamme ja neljällä meriasemallamme työskentelee noin 800 henkeä, joista noin 600 pelastus- ja ensihoitopalveluissa.Vuonna 2022 pelastuslaitoksella oli 8632 pelastustoimen ja 64000 ensihoidon hälytystehtävää.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupungin pelastuslaitos

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye