Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 28.3.2024
Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,00. Taso on 8 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja vedenpinta on pysynyt muuttumattomana viimeisen kuukauden. Lisäjuoksutus Konnuksen tulvakanavasta on aloitettu 13.3 ja nyt tapahtuu vaiheittainen juoksutuksen aloittaminen Naapuskosken padosta. Tarkoituksena on lisätä juoksutusta vähitellen siinä tahdissa, että Kallaveden pinta pysyy nykyisellä tasolla mahdollisimman pitkään.
Iisalmen reitillä juoksutukset ovat pieniä ja vedenpinnat silti kesäkorkeuksissa. Lyhyet lämpimät jaksot eivät ole vielä saaneet vesiä liikkeelle vesistöihin asti. Nyt alkavaksi ennustettu lämpöaalto todennäköisesti saa vedet liikkeelle ja juoksutukset lisääntyvät jo viikonvaihteessa.
Nilsiän reitin alaosassa Syvärin vedenpinta on ajankohdan keskimääräistä ylempänä, mutta Vuotjärven vedenpinta ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvossa. Juojärvi on 5 cm ajankohdan keskimääräistä ylemmällä tasolla.
Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 38 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,47. Saimaalla lisäjuoksutus on edelleen käynnissä ja vedenpinta on kääntynyt laskuun. Haukiveden pinta on laskenut 5 cm maaliskuun aikana. Ennusteen mukaan myös Haukiveden pinta on nyt kääntymässä nousuun.
Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä pohjoisimmat järvet Iisveteen asti eivät vielä ole kääntyneet nousuun ja vedenpinnat ovat 5 cm ajankohdan keskimääräisen tason yläpuolella. Etelästä päin virtaava Suontee ja alajuoksulla sijaitseva Hankavesi ovat jo kääntyneet nouseviksi ja pinnat ovat noin 20 cm keskimääräistä korkeammalla. Rautalammin reitin alaosan keskusjärvi Konnevesi on pysynyt maaliskuussa ennallaan ja taso on 10 cm yli keskimääräisen.
Jää ja Lumitilanne
Virallisilla havaintopaikoilla on mitattu lähes 60 cm jäänpaksuus, mutta jääkerroksen laadusta ei ole tietoa. Näin vähäisiä tietoja ei voi käyttää turvallisen jäänpaksuuden verrokkeina oikeastaan missään. Monilla järvillä on kohvakerrosten välissä huomattavan paksu vesikerros. Jäiden pintakerros on toistaiseksi likimain parhaimmillaan jalan liikkumisen kannalta, mutta ennustettu lämpöaalto varmaankin kastelee jään pinnat ja tilanne saattaa muuttua jo viikonlopuksi.
Lumen vesiarvokartoissa Pohjois-Savon alueelle on merkattu pienimmillään 100 mm vettä neliömetrillä Suvasveden ympärillä. Koillis-Savon vaaroilla on arvioitu olevan 240 kg/m2 enimmillään. Rautavaara – Varpaisjärvi – Sonkajärvi alueella on huomattavan iso alue yli 200 kg/m2 lumimäärää. Mittasin pihanurmikolta lumen paksuutta 75 cm ja painoa 215 kg/m2 kuukauden aikana painoa on tullut muutama kilo lisää eli lumen vesiarvo on talven huippulukemissa. Rakennusten katoilla on vaihteleva lumimäärä, katoilta lumet ovat pääosin pudonneet tai sulaneet vähemmäksi kuin maan pinnalla mitatut määrät.
Pohjavesitilanne
Pohjavedet ovat Pohjois-Savossa valtakunnallisen pohjavesiseurannan mukaan hyvällä tasolla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ilkka MaksimainenVesitalousasiantuntijaPohjois-Savon ELY-keskus
Puh:0295 026 823ilkka.maksimainen@ely-keskus.fiTietoja julkaisijasta
Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus
LUMO-ohjelmassa tunnistettiin Pohjois-Savon luonnon monimuotoisuuskeskittymät16.4.2025 09:15:19 EEST | Tiedote
Pohjois-Savon LUMO-ohjelmatyössä on koottu yhteen tietoa maakunnan arvokkaasta luonnosta ja tunnistettu Pohjois-Savon merkittävimmät luonnon monimuotoisuuskeskittymät laji- ja luontotyyppitietoon perustuen. Pohjois-Savossa LUMO-ohjelmaa laaditaan osana luontokatoa torjuvaa Priodiversity LIFE -hanketta.
Uusi liikenneturvallisuussuunnitelma valmistui: Keski-Savossa panostetaan turvalliseen liikkumiseen, hyvinvointiin ja elämänlaatuun15.4.2025 12:26:27 EEST | Tiedote
Keski-Savon kuntien liikenneturvallisuussuunnitelma laadittiin Joroisten, Leppävirran, Pieksämäen ja Varkauden sekä Pohjois-Savon ELY-keskuksen toimeksiannosta. Yhteisenä tavoitteena on vähentää seudulla tapahtuvien liikenneonnettomuuksien määrää ja luoda turvallinen liikenneympäristö kaikille.
Tulevaisuutta luodaan tai heikennetään yhdessä11.4.2025 12:31:40 EEST | Tiedote
Lapset ja nuoret kokevat voivansa vaikuttaa tulevaisuuteen – Tekoälytaiteilija Antti Karppinen loi lasten ja nuorten visioista tulevaisuuskuvan.
Osallistu Mikkelin seudun liikenneturvallisuussuunnitelmaan1.4.2025 12:18:48 EEST | Tiedote
Onko liikkuminen turvallista Mikkelin seudulla? Vastaa kyselyyn ja vaikuta seudun kuntien liikenneturvallisuussuunnitelmiin.
Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 27.3.202527.3.2025 12:26:48 EET | Tiedote
Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,03. Taso on 10 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Maaliskuussa Kallaveden pinta on nousut 2 cm, mutta meneillään oleva sulamiskausi on nostanut pintaa pitkäaikaiskeskiarvon suhteen 10 cm. Toisin sanoen ajankohdalle tyypillistä pinnan laskua ei ole tapahtunut. Lisäjuoksutuksia ei ole ollut käynnissä ja toistaiseksi lunta on maastossa niin vähän, että juoksutustarvetta ei ole näköpiirissä. Iisalmen reitillä säännöstellyissä Kiuruvedessä, Porovedessä ja Onkivedessä virtaamat ovat olleet leutoon säähän nähden yllättävän pieniä. Herkästi reagoiva säännöstelemätön Sonkajärvi myös on ollut vakaa. Nilsiän reitin ja Juojärven säännöstellyt vedenpinnat ovat keskimääräistä korkeammalla, mutta kaikki vedenkorkeudet ovat säännöstelylupien puitteissa. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 19 cm alle ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 75,88. Haukivesi laski maaliskuuss
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme