Uuden talousajattelun keskus

Pohjoismainen malli ja sen neljä poikkeusta -raportin julkistamistilaisuus

Jaa

Ovatko hallituksen ajamat työmarkkinamuutokset muiden pohjoismaiden linjan mukaisia vai irtiotto pohjoismaisesta perinteestä? Tähän kysymykseen saadaan selkoa, kun VTT Ilkka Kärrylän raportti julkaistaan. 

Kutsu tiedotusvälineille

Parhaillaan käynnissä olevan työmarkkinakonfliktin ytimessä on ollut kysymys siitä, ovatko hallituksen ajamat työmarkkinamuutokset muiden pohjoismaiden linjan mukaisia vai irtiotto pohjoismaisesta perinteestä. Tähän asti kysymyksestä ei ole ollut saatavilla riippumatonta ja
systemaattista vertailutietoa, mutta asiaan saadaan nyt viimein muutos.

Uuden talousajattelun keskus (UTAK) julkaisee VTT Ilkka Kärrylän raportin “Pohjoismainen malli ja sen neljä poikkeusta – työmarkkinoiden instituutiot Norjassa, Ruotsissa, Suomessa ja Tanskassa” torstaina 4.4. klo 10.00–11.30 Musiikkitalon terassilämpiössä (Mannerheimintie 13a,
00100 Helsinki).

Julkistamistilaisuudessa raporttia ovat lupautuneet kommentoimaan Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen, Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen ja Suomen Yrittäjien työmarkkina- ja yrityslainsäädäntöyksikön johtaja Janne
Makkula
.

Raportissa vertaillaan kattavasti neljän suurimman pohjoismaan työmarkkinoiden instituutioita. Kärrylä tarkastelee muun muassa työehtosopimusjärjestelmiä, työlainsäädännön valmistelua, palkanmuodostusta, työaikoja, työtaisteluoikeuksia, työsuhdeturvaa, työttömyysturvaa, työvoimapalveluita sekä henkilöstön osallistumista yritysten päätöksentekoon.

Raportin lopussa esitetään systemaattinen ja kaikki olennaiset sektorit kokoava vertailu Orpon hallituksen työmarkkinamuutoksista suhteessa muiden pohjoismaiden työmarkkinajärjestelmiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uuden talousajattelun keskus (UTAK) on progressiivinen ja puoluepoliittisesti sitoutumaton ajatushautomo, jonka pyrkimyksenä on keynesiläisen hyvinvointivaltion päivittäminen 2020-luvulle. UTAKin yhteiskunnallisia tavoitteita ovat demokratia, täystyöllisyys, tasa-arvo, kestävä kehitys sekä pienet varallisuus- ja tuloerot.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uuden talousajattelun keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye