Ecolution Oy

Olutmäskistä saadaan funktionaalista lannoitetta

Jaa

Ecolution on kehittänyt bioreaktorin, joka tuottaa olutmäskistä funktionaalista lannoitetta. Orgaanisessa lannoitteessa ovat mikrobiprosessin jäljiltä ravinteet tallessa.

Mäskin hajottaminen mikrobien avulla muodostaa lannoitteelle kyvyn parantaa kasvualustan omaa mikrobituotantoa. Lannoitteen hiilensidontakyky ehkäisee kasvitauteja tavallisia orgaanisia lannoitteita merkittävästi tehokkaammin. Mineraalilannoitteista tällainen ominaisuus puuttuu kokonaan.

Kuvassa on humustyyppistä ainesta ämpärissä. Kuvassa ämpärissä olevaa humusta sekoitetaan ihmiskädessä olevalla astialla.
Mikrobit hajottavat olutmäskin ravinnepitoiseksi funktionaaliseksi lannoitteeksi 7–10 päivässä. Lannoite soveltuu monenlaiseen puutarhaviljelyyn orgaanisena maanparannusaineena. Kari Nikola Ecolution

Ecolution käsittelee testireaktorillaan Keran Halleilla olevan Tired Uncle -pienpanimon olutmäskiä analyysien tekemiseksi. Ensimmäiset koeajot ovat osoittaneet prosessin toimivan suunnitellusti.

”Selvitämme nyt mäskistä tuotetun lannoitteen ravinnearvoja sekä teemme yhteistyökumppaneidemme kanssa koeviljelyjä, joilla lannoitteen ominaisuudet voidaan varmistaa ja standardoida”, Ecolutionin toimitusjohtaja Pasi Himanen toteaa.

Toukokuussa Keran Halleille asennetaan Ecolutionin tuotannollinen bioreaktori. Sen kapasiteetti riittää hyvin kaikkien kolmen Keran Halleilla toimivan pienpanimon mäskien käsittelemiseen.

”Olutmäskistä saatava lannoite soveltuu monenlaiseen puutarhaviljelyyn orgaanisena maanparannusaineena, joka edistää kasvualustan ja kasvien terveyttä sekä maan hiilensidontaa. Maaperän köyhtymistä esimerkiksi Etelä-Suomen peltomailla voidaan ehkäistä tällaisella funktionaalisella lannoitteella”, Himanen sanoo.

Patentoitu reaktori korvaa kompostoinnin

Bioreaktoria ja sen aerobista biokemiallista prosessia on kehitetty useita vuosia. Käyttötarkoitus on kehitystyön myötä muutettu yhdyskuntajätteen mukana kerättävän biojätteen käsittelystä elintarviketeollisuuden sivuvirtojen käsittelyyn.

Ensisijaiset sivuvirrat ovat olutmäski sekä soijateollisuuden sivuvirta okara. Ne ovat ravinnepitoisia ja hyödynnettävissä lannoitteiksi. Olutmäskin ja okaran pilaantuminen alkaa välittömästi, kun ne tulevat ulos tuotantoprosessista. Siksi mahdollisuus hyödyntää niitä rehuna on rajallista.

”Hallitussa prosessissa ravinteet säilyvät ja niiden jalostusarvo kasvaa. Läpimenoaika on 7–10 vuorokautta, kun taas kompostoinnissa prosessi kestää 1–1,5 vuotta sekä vaatii lisämateriaaleja. Kompostoinnissa osa ravinteista menetetään”, Pasi Himanen kertoo.

Ecolutionin teknologiaa käytetään jo Kiinassa, missä Budweiser China on ottanut Ecolutionin yhteisyrityksen Kangfenin reaktorin koekäyttöön. Lisäksi Kangfen käsittelee jo nyt okaraa sekä suunnittelee 48 bioreaktorin tehtaan rakentamista Xinghuaan tänä vuonna.

Ecolution suunnittelee ensi vaiheessa olutmäskin ja okaran käsittelyä Suomessa sekä muualla Euroopassa. Tutkimus ja tuotekehitys tapahtuu Suomessa. Yhtiön kotipaikka on Espoossa.

Ecolution Oy

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvassa on 0,75x1,25 metrin vanerialustalla 40 litran vetoinen terässäiliö, joka toimii testireaktorina. Alustalla on lisäksi kolme oheislaitetta, joista yksi on sähkömoottori, yksi on kompressori ja yksi on ohjauskeskus.
Ecolution testaa pienellä bioreaktorilla elintarviketeollisuuden erilaisia sivuvirtoja. Ensivaiheessa testataan olutmäskiä Espoossa Keran Hallien panimoissa.
Lataa
Kuvassa on 7,5 metriä korkea terässäiliö, joka on bioreaktori. Säiliö on kehikon sisällä ja sijaitsee ulkona teollisuusalueella.
Ecolution tuo toukokuussa Suomeen Kiinassa valmistetun bioreaktorin testi- ja tuotantokäyttöön. Reaktori on ensimmäinen lajissaan Suomessa. Bioreaktoria käytetään olutmäskin käsittelyyn mikrobien avulla. Toinen reaktori sijoitetaan Keski-Eurooppaan kesällä soijateollisuuden sivuvirtana syntyvän okaran käsittelyyn.
Lataa

Linkit

Tietoa Ecolutionista

Ecolution Oy on vuonna 2005 perustettu ravinteiden kiertotalouteen erikoistunut yritys. Ecolution pyrkii nousemaan maailmanlaajuisesti okarajalostuksen ykköseksi. Yhtiö on patentoinut bioreaktorin, joka käsittelee elintarviketeollisuuden orgaanisia sivuvirtoja käytettäviksi lannoitteena sekä maanparannuksessa. Yhtiö tutkii okaran rinnalla myös muita sivuvirtoja, muun muassa panimoteollisuudessa syntyvää mäskiä.

Ecolution on vasta kehitysvaiheessa oleva yhtiö, eikä sillä ole vielä liiketoimintaa, mutta se tekee tutkimusta ja tuotekehitystä. Ecolutionin teknologiaa hyödyntävällä kiinalaisella yhteisyrityksellä Kanfen Biotechilla on Kiinassa orastavaa liiketoimintaa.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye