Lehtikuvituksille luodaan omaa arkistoa

Jaa

Grafia, Kuvittajat ja Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö (JOKES) aloittavat pilottihankkeen kansallisen lehtikuvitusarkiston perustamiseksi. Arkiston kodiksi kaavaillaan Museoviraston kuvakokoelmien Journalistista kuva-arkistoa JOKAa, jonne on tallennettu jo yli 20 miljoonaa suomalaista lehtikuvaa.

Ville Tietäväisen lehtikuvituksia Helsingin Sanomiin.
Ville Tietäväisen lehtikuvituksia Helsingin Sanomiin. Ville Tietäväinen Ville Tietäväinen

Vaarana on, että iso joukko vanhoja ja uudempiakin journalistisia kuvituksia katoaa hitaasti kuvittajien ikääntymisen ja sähköisen arkistoinnin pirstaloitumisen myötä. "Lehtikuvituksen ja pilapiirrosten tallentaminen on Suomessa ollut verrattain sattumanvaraisella pohjalla. Nyt on monin paikoin viimeiset hetket tallentaa lehtikuvittajien originaaleja organisoidusti ja turvallisesti", sanoo Jokesin puheenjohtaja, tietokirjailija, toimittaja Ville Hänninen.

Lehtikuvituksen arkistohanketta on puuhattu vuosikymmenien ajan, mutta hanke sai uutta puhtia, kun Grafia ja JOKES teettivät vuosina 2022–2023 toimittaja, tietokirjailija Satu Jaatisella Kertovat kuvat turvaan -selvityksen suomalaisten lehtikuvitusten arkistointitilanteesta. Selvityksen yhteydessä tehtiin kysely, jolla selvitettiin kuvittajien toiveita ja ajatuksia arkistointitilanteesta.

Grafian toiminnanjohtaja Katri Soramäen mukaan yhteishanke on tärkeä päänavaus journalistisen kuvituksen säilyttämiseksi jälkipolville: “Myös kuvittaminen digitalisoituu ja nyt alkavat olla viimeiset hetket koota aikoinaan paperille tehdyt kuvitusoriginaalit yhteen paikkaan.” 

”Olemme järjestössä pitkään tavoitelleet kuvitusten arkistoa. Toivottavasti jo lähivuosina saamme digitalisoidun journalistisen kuvituksen kokoelman, jota voidaan hyödyntää tietokirjallisuudessa, tutkimuksissa, näyttelyprojekteissa ja dokumenteissa. Journalistinen kuvitus on täynnä tietoa omasta ajastaan”, sanoo Kuvittajat ry:n puheenjohtaja Sari Airola.

Mikään taho ei ole keskitetysti arkistoinut lehtikuvituksia Suomessa. Jonkin verran lehtikuvituksia toki löytyy eri arkistoista. Sarjakuvamuseo arkistoi sarjakuvaa, Mikkelissä toimiva Suomen Elinkeinoelämän arkisto mainoskuvaa ja Helsingin Sanomain säätiön Merkki-museon arkistossa on pääsääntöisesti Helsingin Sanomissa julkaistuja kuvituksia ja pilapiirroksia. 

Lehtikuvituksissa käytetään niin pilakuvia, käsitekuvituksia, henkilökuvituksia, reportaasikuvituksia, opetuskuvituksia kuin karikatyyrejakin. Kuvitus on kulkenut kirjoitetun tekstin rinnalla mukana lehdistön historian alusta alkaen. 

Arkistopilotin takana ovat Grafia ry, Kuvittajat ry ja Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö sr (JOKES). Hankkeen rahoitukseen on saatu Kopiostolta 40 000 euron tuki kansallisesti merkittäviin hankkeisiin varatuista ylimääräisistä varoista. Museovirasto antaa hankkeelle työtilat ja laitteet sekä asiantuntemuksensa. Arkistointipilotin määräaikaisen tekijän rekrytointi alkaa keväällä 2024, ja tehtävä alkaa elokuussa tai sopimuksen mukaan.

Journalistinen kuva-arkisto JOKA on osa Museoviraston Kuvakokoelmia. Se säilyttää, digitoi ja julkaisee keskeisten lehtikuvaajien ja sanoma- ja aikakauslehtien kuvakokoelmia. JOKA huolehtii myös suomalaisen kuvajournalismin historian tallentamisesta. Arkisto täyttää tänä vuonna 10 vuotta.

Inkamaija Iitiä, intendentti, Museoviraston Kuvakokoelmat, Journalistinen kuva-arkisto JOKA, 0295 33 6125.

Anna Kähkönen, toiminnanjohtaja, Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö sr, 050 551 3961

Katri Soramäki, toiminnanjohtaja, Grafia ry, 050 344 6747Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Inkamaija IitiäintendenttiMuseoviraston Kuvakokoelmat, Journalistinen kuva-arkisto JOKA

Puh:0295 33 6125

Kuvat

Ville Tietäväisen lehtikuvituksia Helsingin Sanomiin.
Ville Tietäväisen lehtikuvituksia Helsingin Sanomiin.
Lataa
Virpi Talvitien kuvituksia Helsingin Sanomille.
Virpi Talvitien kuvituksia Helsingin Sanomille.
Lataa
Virpi Talvitien kuvituksia Helsingin Sanomille.
Virpi Talvitien kuvituksia Helsingin Sanomille.
Lataa
Nimimerkillä Jari työskennellyt Jari Elsilä teki pilapiirroksia Kalevaan. Tämä kuvitus julkaistiin Kalevassa 30.10.2012.
Nimimerkillä Jari työskennellyt Jari Elsilä teki pilapiirroksia Kalevaan. Tämä kuvitus julkaistiin Kalevassa 30.10.2012.
Lataa
Nimimerkki Jarin, eli Jari Elsilän pilapiirros Kalevassa 8.6.2016.
Nimimerkki Jarin, eli Jari Elsilän pilapiirros Kalevassa 8.6.2016.
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö sr

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye