Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan maanteillä palataan kesänopeusrajoituksiin 3.4.2024

Jaa

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset poistetaan maanteiltä porrastetusti 3.4.2024 alkaen. Tielläliikkujia kehotetaan ottamaan huomioon kevään vaihtelevat olosuhteet niin ajamisessa kuin rengasvalinnassakin.

Kevättalvinen aurinkoinen kuva, etualalla 80 nopeusrajoitus liikennemerkki, taustalla luminen aukea ja sininen taivas

Talven ajaksi 80 kilometriin tunnissa alennetut nopeusrajoitukset palautetaan 100 kilometriin tunnissa. Moottoriteillä nopeusrajoitus nostetaan 120 kilometriin tunnissa lukuun ottamatta tieosuuksia, joilla on pysyvä alempi rajoitus. Muuttuneet rajoitukset tulevat voimaan heti, kun nopeusrajoitusmerkit on vaihdettu. Koko maassa on määrä palata kesäkauden nopeusrajoituksiin viimeistään viikon 17 loppuun mennessä.
Talven jäljiltä osassa teistä niiden kunto estää nopeusrajoituksen noston esimerkiksi halkeamien tai muiden vaurioiden takia. Talvirajoitukset ovat jäämässä voimaan seuraaville osuuksille päällystykseen saakka:

  • Vt 3 Riitiälä - Parkano (3/214/960–3/215/7730) (Alaskylän ohituskaistaosuudelle 100 km/h, kuten talvella)
  • Kt 66 Herraskylä - Etelä-Pohjanmaan maakunnan raja (66/15/0–18/3740)

Nopeusrajoitus ei ole tavoitenopeus

Vaikka talviajan nopeusrajoitukset poistuvatkin, ajokelit voivat vaihdella paljonkin eri teillä ja vuorokauden aikojen mukaan. Autoilijoiden on syytä sovittaa ajonopeutensa muuttuvien olosuhteiden mukaiseksi. Esimerkiksi yölliset pakkaset tai lumisateet voivat heikentää ajokeliä merkittävästi. 

  • Merkityt nopeusrajoitukset eivät tarkoita sitä, että kyseistä nopeutta pitäisi kaikissa tilanteissa ajaa, vaan turvallinen ajonopeus saattaa olla huomattavastikin tätä alempi, muistuttaa liikenneturvallisuusasiantuntija Leena-Maria Mäntylä Pirkanmaan ELY-keskukselta.

Kesärenkaiden vaihtoa kannattaa pohtia oman ajoympäristön mukaan. Jos ajaa talvisilla teillä, ei kannata pitää turhaa kiirettä. Monilla talvirenkaina on nastarenkaat. Nastoja saa käyttää maaliskuun loppuun saakka ja vielä senkin jälkeen, jos sää tai keli sitä edellyttää. Oikea rengasvalinta on kuljettajan vastuulla.

Kevään saapuessa tielle ilmestyy myös muita liikkujia, kuten kävelijöitä, potkulautailijoita, pyöräilijöitä ja mopoilijoita. Autoilijoiden velvollisuutena on antaa riittävästi tilaa ohituksissa sekä välttää lian ja soran roiskuttamista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Leena-Maria Mäntylä
liikenneturvallisuusasiantuntija

etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
p. 0295 036 317

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye